Реклама / Ads
23| 12623 |16.08.2021 ПОЛИТИКА

Анализатор: Казусът с Кирил Петков и някои глупости в Конституцията

.
Казусът с канадското гражданство на министър Кирил Петков още веднъж трябва да насочи вниманието към някои глупости, записани в Конституцията. Там пише, че депутат или министър може да е само български гражданин, който няма друго гражданство. Е, защо?! Кирил Петков по-добре ли щеше да се справя с работата си на министър, ако се беше отказал от канадското гражданство през миналата година, а не през тази? И въобще, какво отношение към министерските задължения има гражданството?
 

Да не би някой да подзира, че К. Петков ще предаде на канадското разузнаване някаква много ценна информация, получена в министерството, например ноу-хауто за управление на Българската банка за развитие? И дали лоялността му към Канада зависи от това кога точно се е отказал от нейния паспорт, а не от това, че родителите, жена му и децата му са канадски граждани?


Същата глупост е записана и като изискване за президента, че дори е добавена тъпотия на квадрат - да е живял в България през последните 5 години. Ясно е, че през 1990 г. идеята е била да отрежат царя, ама тази конюнктура отдавна отмина, сега какво пречи на политиците да върнат здравия разум и да премахнат това срамно изискване. Сега например българката, достигнала до най-високата международна позиция в цялата история на нашата страна, не може да се кандидатира за президент, защото МВФ се управлява от Вашингтон, а не от София.


Ясно е, че по-будните, по-образовани и по-успели българи са и по-мобилни, затова е много вероятно в определен период от живота си да живеят в чужбина и да имат двойно гражданство. И точно на тези, които са се доказали на международно ниво, нашата Конституция им казва - вие не ставате ни за министри, ни за депутати. В тези ограничителни текстове е отразена цялата комплексарщина, провинциализъм и обскурантизъм на авторите на Конституцията, а и на тези политици, които вече 30 години търпят подобна глупост.


Иначе от юридическа гледна точка случаят с Петков е кристално ясен - той не покрива това идиотско изискване на Конституцията. Грам правна стойност нямат приказките, че той бил добро момче, кадърен министър и обещаващ млад политик, изискването е да няма друго гражданство, а не да е подал заявка за отказ от него.

 

Но все пак да целуваме ръка на депутатите от Великото народно събрание, като нищо можеха да запишат в Конституцията, че за депутат и министър става само оня, който може да докаже, че в 12 часа вечерта пее химна на България и никога не е ходил по-далеч от Калотина.


Пламен Димитров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 34119 |12.08.2021 Кирил Петков: ИТН виждат рейтинга на президента и казват: ”Ами ние сме с него” . 5| 10757 |10.08.2021 Кирил Петков: Вълнува ме единствено да запазя скоростта на резултатите, които постигаме в името на промяната . 19| 19348 |28.07.2021 Христо Иванов: ДБ подкрепя за министри в кабинета на ИТН Кирил Петков, Асен Василев и проф. Денков . 9| 24093 |14.07.2021 Кирил Петков: Президентът не ми звънна нито веднъж за 8 седмици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads