Реклама / Ads
7| 5110 |31.07.2023 ПОЛИТИКА

Анализаторът Пламен Димитров: Колко голямо е влиянието на Русия в Африка? Та тя е извън първите 15 икономически партньори

.
Петербург
Колко голямо е влиянието на Русия в Африка? Грешка е да търсим отговора на този въпрос само в бомбастичните новини за това как бойците на Пригожин колят и бесят в Централноафриканската република или пък в снимката на някакъв дипломат от посолството на Гвинея в Москва, издокарал се в дреха, на която е щампован портрета на Путин.
 

Както винаги, така и в този случай, за да разберем геополитическите процеси трябва да гледаме паричните потоци. Русия заема нищожен дял във външнотърговския оборот на африканските страни. Руско-африканската търговия за 2022 г. е за $18 млрд. Сравнете това число с $312 млрд., колкото е търговският оборот на Европейския съюз с Африка, или пък с $282 млрд., падащи се на Китай, и $90 млрд. – на Индия. Русия е извън първите 15 най-големи икономически партньори на Черния континент, по-значимо присъствие от нея имат дори Турция и Обединените арабски емирства. Впрочем, Емирствата са най-големият чуждестранен инвеститор в Африка, докато делът на Русия в преките чужди инвестиции на континента е под 1 процент.

 

Затова на проведената през тази седмица среща Русия-Африка, Путин се опитваше да привлече африканските лидери с някакъв старомоден антиколониален дискурс от типа – вие с нас ли ще дружите или с бившите си колониални угнетители? Друг сближаващ фактор е естеството на политическите режими в доста африкански страни, там има диктатори, които управляват по-дълго и от самия Путин.

 

Ясно е, че Русия не може да разчита на Африка за някакъв голям бизнес или пък за заобикаляне на западните санкции. Целта на Москва е да получи поне някаква политическа подкрепа, за да покаже, че не е в изолация. В този смисъл мирната инициатива на няколко африкански страни, лансирана през миналия месец, бе добре дошла за Русия, за да може тя да каже: ние сме съгласни да преговаряме с африканско посредничество, но украинците не искат и провалят всичко.

 

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8329 |10.05.2023 Анализаторът Пламен Димитров: Мария Габриел с брюкселската си биография - прът за овчарски скок на Борисов и ГЕРБ . 1| 4181 |02.05.2023 Анализаторът Пл. Димитров: Русия подкрепя диктаторите в Африка и така разширява позициите си . 3| 3887 |25.04.2023 Мартин Димитров: Сметката на бюджета на служебното правителство е надписана, няма и един опит за намаляване на разходите . 20| 6692 |06.04.2023 Анализаторът Пламен Димитров: В цугцванг ли са ПП-ДБ, имат ли полезен ход?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads