Реклама / Ads
13| 4661 |16.11.2022 ПОЛИТИКА

Анализатори зоват за спокойствие. Става дума за инцидент, не нападение

.
За спокойствие призоваха група анализатори в ефира на bTV, след като две руски ракети паднаха на територията на Полша вчера и убиха двама души. Не е ясно обаче откъде са били изстреляни те. Американският президент Джо Байдън изрази съмнение те да идват от Русия, а трима служители на САЩ заявиха пред ”Асошиейтед прес”, че ракетите идват от Украйна. При всички случаи анализаторите са категорични - не прозира умисъл.
 

"Малко да изпуснем въздуха и да се успокоим, защото на този етап не мисля, че има основание за задействане на чл. 5. Най-вероятно става дума за инцидент и за украинска ракета, отпратена във въздуха заради вчерашните атаки. Няма основания да се смята, че става дума за умишлено нападение. Даже ми се струва, че няма основание за задействане на чл. 4", заяви пред bTV Димо Гяуров.


"Възможно е да има обективно разследване и то вече се случва. Ще се покаже за какъв тип оръжие става дума, анализират се много параметри и ще се даде тясна информация какво и къде е дошло, а от там - защо. Изключвам умисъл", допълни той. 


И Милен Керемедчиев призова за спокойствие.


"Нека се успокоим и да кажем, че Русия не напада страна-членка на НАТО. Чл. 4 от колективния договор означава, че нейната териториална цялост е застрашена, тя свиква консултации. Това не е стартиране на колективната система за отбрана. Това го каза Байдън, Дуда също беше много умерен. Вижда се, че инцидентът ще бъде използван", посочи той. 


По думите на проф. Валерий Тодоров, ако беше напълно сигурно, че ракетите са дошли от Русия, НАТО би реагирал досега.


"Става дума за случаен инцидент, изяснява се откъде. Проблемът в конфликта е, че не са изключени и по-тежки инциденти със случаен характер", посочи той- 


"Има ли умисъл? Не. На всички е ясно, че всяка руска или украинска ракета може да достигне полска територия. Не съществуват военни цели. Трябва внимателно да проследим какво ще решат посланиците в НАТО. Нека изчакаме. Няма смисъл за този конфликт. НАТО изцяло подкрепя Украйна", допълни Асен Григоров. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8711 |09.10.2022 Анализатори: Ще има правителство с мандата на ген. Янев . 53| 11293 |22.10.2021 Путин стресна Европа: Газовата криза е заради неработещия капитализъм . 10| 10246 |07.07.2020 Анализатори: Борисов знае кой го е снимал и откъде са снимките . 2| 4570 |12.02.2018 Изселници пак зоват за помирение на ДПС, ДОСТ и НПСД

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads