Реклама / Ads
53| 11268 |22.10.2021 ПОЛИТИКА

Путин стресна Европа: Газовата криза е заради неработещия капитализъм

.
Владимир Путин
Газовата криза в Европа е следствие от неработещия капитализъм, заяви руският президент Владимир Путин на заседание на Международния клуб „Валдай”, съобщи ТАСС.
 

„Това, което виждаме сега на енергийните пазари, вероятно ще говорим за това отново, това е проява на самия капитализъм, който не работи“, каза той. По думите му цената на газа в Европа вече надхвърли 1000 долара за хиляда кубически метра при регулация на пазара.

 

„Съществуващият модел на капитализма, а той е основата на социалната структура в по-голямата част от страните, се е изчерпал“, обяви Путин. Според него в рамките на този модел вече няма изход от „кълбото на все по-заплитащите се противоречия“.

 

„Навсякъде, дори в най-богатите страни и страни, неравномерното разпределение на материалното богатство води до задълбочаване на неравенството“.


„Русия може да увеличи доставките на природен газ за Европа, когато Германия одобри газопровода „Северен поток 2“, допълни Путин.


„Дискусията за правата на мъжете и жените се превърна в абсолютна фантасмагория в редица европейски страни“, каза още руският лидер.


Путин добави, че Западът погрешно поднася тези въпроси под „знамето на прогреса“. Той коментира и идеята за правото на детето да определя самостоятелно пола си, наричайки го „престъпление срещу човечеството“.


Манията по борбата с расизма създава още повече граници между хората, заяви Путин.


„Противодействието на проявите на расизъм е необходимо, благородно нещо, но в новата култура на отмяна те се превръщат в обратна дискриминация, тоест „обратен расизъм“, каза той.


„Натрапчивото подчертаване на расовата тема още повече разделя хората“, уверен е руският лидер. „Но мечтата на истинските борци за граждански права беше точно заличаването на различията, отказът да се разделят хората по цвят на кожата. Нека ви напомня, че специално помолих колегите си да вземат този цитат от Мартин Лутър Кинг, той казва: „Мечтая да дойде денят, в който четирите ми деца ще живеят в страна, където няма да бъдат съдени по цвета на кожата им, но според личните им черти“. Това е истинската ценност“, подчерта Путин.


„За две десетилетия най-мощната държава в света проведе военни кампании в две държави, които изобщо не са сравними с нея по нито един параметър, нито един. Но в резултат на това тя трябваше да ограничи операциите си, без да постигне нито една от целите, които си е поставила преди 20 години, започвайки тези операции. Те напускат тези страни, като понасят и същевременно нанасят значителни щети на другите. Всъщност ситуацията само се влоши кардинално“, коментира Путин войните на САЩ.

 

„Промененият баланс на силите предполага преразпределение на дяловете в полза на онези растящи и развиващи се страни, които и досега се чувстват пренебрегнати. Направо казано, господството на Запада в световните дела, което започна преди няколко века и стана почти абсолютно за кратък период в края на XX век, отстъпва място на много по-многообразна система“, каза руският лидер.

 

Природните катаклизми в съвременния свят са се превърнали в „едва ли не норма“ и вече не е възможно да се отрекат климатичните деформации и деградацията на околната среда, посочи Путин.

 

„Привържениците на т. нар. социален прогрес“, продължи президентът на Русия, „погрешно смятат, че те носят на човечеството някакво ново, по-правилно съзнание“.

 

„Рецептите, които предлагат, изобщо не са нови, всичко това, може да изглежда на някого неочаквано. Ние, в Русия, вече сме преминали през това“, каза Путин. „Болшевиките след революцията през 1917 г., опирайки се на догмите на марксизма, също обявиха, че ще променят привичния начин на живот, не само политически и икономически, но и самата идея за това какво е човешкият морал, основата на здравословното съществуване на обществото. Всичко това го имаше - разрушаване на вековните ценности на вярата, отношенията между хората до пълен отказ от семейството, насаждане и поощряване на доносничеството срещу близки - всичко това бе обявено за прогресивна постъпка. Между другото, в света тогава беше широко подкрепяно и беше модерно. Също както днес“.

 

„Агресивното изтриване на страниците от собствената история и обратната дискриминация на мнозинството в интерес на малцинствата, които изглеждат като движение към социално обновление, не са ценностите на руското общество“, заяви Путин.


Проблемът със стремително растящите цени на електроенергията и природния газ е общоевропейски. Необходими са координирани действия на ниво Европейски съюз, така че да да се защитят гражданите и бизнеса. Това бе и основната тема на вчерашния Европейски съвет, в който участва държавният глава Румен Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 4938 |27.01.2021 Цветанов и Вълнев: Защо Путин използва един газопровод, за да финансира своя корумпиран режим? . 19| 9145 |25.06.2020 Сергей Хрушчов в интервю за Фрог нюз: Путин възражда сталинизма! . 130| 13123 |06.05.2020 Борисов не е плашил никого, Путин и Макрон всявали страх . 10| 6784 |10.04.2020 Тръмп и Путин обсъдиха ситуацията на световните пазари на нефт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads