Реклама / Ads
0| 5721 |01.07.2022 ПОЛИТИКА

Асен Василев е кандидатът за премиер на „Продължаваме Промяната“

.
Асен Василев Източник: БГНЕС
Предложих на „Продължаваме Промяната“ следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев. Той е човек, на когото имам безпрекословно доверие, с когото започнахме борбата рамо до рамо и с когото ще я завършим рамо до рамо в един отбор. Това обяви в изявление министър-председателят в оставка Кирил Петков.
 

„Днес се намираме на исторически вододел. Имаме възможността да продължим промяната за законова държава, България, която просперира, държава, в която обществените средства се харчат а обществени нужди, или сме изправени пред риска да се върнем назад – към задкулисието, кукловодите, чуждите интереси“, заяви Петков.

 

„Искам ясно да заявя – няма да допуснем България да вземе грешната посока. Няма да допуснем шепа хора да ограбват обществените средства. Няма да допуснем прокурорите да продължават да бездействат. Няма да допуснем чужди дипломати да поставят ултиматуми на българската държава до 12 часа на обяд. Няма да допуснем всички тези неща, защото не ни е страх“, категоричен бе той.

 

„И да – с БСП имаме различия по международните въпроси. И да – с част от депутатите на „Има такъв народ“ имаме лични различия. Но нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България. Ние всички трябва да застанем рамо до рамо и да продължим промяната напред. Всички, освен тези, които предпочитат да пълнят с пачки и кюлчета своите чекмеджета. Всички, освен тези, които са толкова корумпирани, че са ги сложили на листа „Магнитски“. Всички, освен тези, които се крият в тъмни стаи и пращат SMS-и, за да контролират своите депутати. Всички, освен тези, които се влияят от чежди държави, така че дори техните прякори са с имена на чужди валути“, убеден е министър-председателят в оставка.

 

Той обаче настоя, че „всички други трябва да се обединим с ясни задачи, които бъдат свършени в следващите 6 месеца“.

 

„Трябва да променим закона за КПКОНПИ и Бойко Рашков трябва да оглави Антикорупционната комисия. Трябва да сложим механизъм за разследването на главния прокурор с независим съдия. Трябва да сменим всички регулатори с изтекъл мандат. Трябва да променим Закона за обществените поръчки, да приемем 22 законопроекта към пътя за усвояване на милиардите от Европа“, изреди Кирил Петков.  

 

Той призова всички съмишленици, коалиционни партньори и независими депутати за обединение в една обща коалиция под тази програма.

 

„Време е да запретнем ръкави и да си свършим работата докрай“, завърши премиерът в оставка.

 

 

По-рано за наследник на Кирил Петков в медиите циркулираха имената на вицепремиера и финансов министър Асен Василев, както и на бившия парламентарен шеф Никола Минчев.

 

Тази сутрин в ефира на bTV съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов разкри, че „Продължаваме Промяната“ няма да предложат Кирил Петков за премиер. По думите му решението е взето на съвет късно снощи.

 

Трусове в правителствената коалиция имаше още от 8 юни, когато Слави Трифонов оттегли подкрепата си за правителството. Като причини Трифонов отбеляза Република Северна Македония и факта, че в държавата вече няма пари.

 

След напускането на ИТН шестимата депутати Георги Георгиев, Иво Атанасов, Николай Радулов, Деян Петков, Светлин Стоянов и Радостин Василев напуснаха ПГ на ИТН, останаха независими и подкрепиха „Продължаваме Промяната“. Доводите на отцепилите се депутати бяха „едноличното и безпринципно управление“ в ИТН. Така правителството остана с подкрепата на „Демократична България“, БСП и неколцината отцепили се от ИТН.

 

Правителството в оставка загуби, обаче, доверието на доскорошния си партньор БСП, заради изгонването на 70 руски дипломати от страната на 29 юни. Преди дни Нинова уточни, че в Съвета по национална сигурност няма представител на Министерството на икономиката и индустрията и че на оперативно заседание на МС би трябвало да се дава информация, а не се взима решение. Лидерът на левицата характеризира управлението на ПП като неуважение на институциите, върховенството на закона и правовия ред. Корнелия Нинова поиска и изслушване на шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и призова президента да свика КСНС.

 

След изявлението на вицепремиера, Петков покани БСП за преговори, но и те бяха неуспешни. Нинова заяви, че спират подкрепата за правителството ако Кирил Петков остане премиер.

 

„Ще се върнем на масата за преговори, когато ПП предложи друг кандидат за премиер, уточни Нинова“. Така засега ПП има подкрепата на „Демократична България“ и шестимата депутати, отцепили се от ИТН. Кирил Петков преди броени дни заяви, че партията ще бъде отворена за диалог с всички депутати от НС.

 

Мандатът предстои да бъде връчен от държавния глава Румен Радев днес в 17.00 часа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13252 |13.06.2022 Р. Василев: Никой от ИТН не познаваше Караджов. Дори Трифонов не може да нарушава принципите на партията . 0| 8456 |28.05.2022 Пореден удар срещу Иван Гешев от сръбския съд по казуса с Цветан Василев . 0| 11077 |24.03.2022 Бойко Рашков показа документ: Досъдебното производство към Асен Василев е политически акт на прокуратурата . 0| 11908 |04.03.2022 Вицепремиерът Асен Василев: След кризата с министър Янев излизаме по-силни, никой не спря Тагарев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads