Реклама / Ads
54| 14942 |27.01.2013 ПОЛИТИКА

България и Македония – дебелоглави провинциалисти

.
Уважаеми колеги и приятели от Българското дипломатическо дружество, Предлагам да окажем активна подкрепа в отстояване интересите на България.
Предизвикват ни да защитим и нашата професионална чест !


Петко Колев

 

PS Не мога да разбера защо българските журналисти от българската секция на Дойче Веле толкова мразят/презират България? И не от вчера... 


 

Бившият германски дипломат в София Клаус Шрамайер:

 

СПОРЪТ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ СЕ ВОДИ ОТ ТЯСНО СКРОЕНИ ДЕБЕЛОГЛАВИ ПРОВИНЦИАЛИСТИ

 

Травми от времето на Санстефанска България, копнежи по великобългарската идея, сантименталности, дефицит на държавническо поведение, голяма доза провинциализъм. Накратко - невропатология. Така бившият зам.-посланик на Германия в София и дипломат един мандат в посолството в Скопие Клаус Шрамайер описва спора между България и Македония в интервю за Дойче Веле.

 

Шрамайер нарича участниците в този недостоен дебат "тясно скроени дебелоглави провинциалисти". Дипломатът е на мнение, че и от двете страни на границата липсват държавници с дългосрочна визия за двете страни, за региона и за Европа.

 

Българският шовинизъм

 

В спора между Скопие и София е налице и голяма доза арогантност, демонстрирана преди всичко от българската страна, твърди Шрамайер. Откакто България беше приета в ЕС, според Шрамайер напълно неоснователно, София използва по-остър и арогантен език спрямо Скопие, прави се на истински европеец и не пропуска случай да се скара на бедния си роднина.

 

Премиерът Бойко Борисов твърди, че Скопие крадяло българската история. Но кой е дал на София правото да се разпорежда с историята като със своя собственост - пита германският дипломат и определя това поведение като "исторически шовинизъм", сравним с полските претенции към източногерманските територии от времето на комунизма.

 

София гледа на македонците като на "заблудени овци", които трябва да бъдат върнати обратно в стадото. Докато България не се прости с тази илюзия и докато Трети март продължава да бъде национален празник на страната, отношенията с Македония няма да се подобрят, убеден е Клаус Шрамайер.

 

Българската политика очевидно се интересува повече от историята, отколкото от настоящето, казва Клаус Шрамайер.

 

Факт е, че двете страни имат вековна обща и неделима история, която се нуждае и от съвместно изследване и интерпретиране. Никой нищо няма да загуби от това, казва Шрамайер и предлага дебатът да бъде оставен на историците. Но не само на тези от БАН, които българският финансов министър нарече "феодални старци", а и на македонски експерти. А най-добре би било да бъдат поканени и независими експерти от чужбина, предлага Шрамайер.

 

Късогледството на София

 

Германският дипломат допуска, че е възможно напрежението по оста София - Скопие да е част от предизборната кампания на ГЕРБ - един вид опит тази тема да се "изземе" от "Атака", ВМРО и т. н. Или пък става дума за отвличане на вниманието от многото скандали напоследък.

 

Но включвайки се в този спор, България си прави мечешка услуга и допълнително се дискредитира пред света.

 

Защо София просто не се вслуша в гласа на разума, който чуваме от политици като Желю Желев, Николай Слатински или Кристиян Вигенин - пита германският дипломат.

 

Според него спорът е опасен не само за двамата участници в него, но и за целия регион, тъй като по този начин той допълнително се дестабилизира и отдалечава от своята европеизация.

 

Очевидно българската политика е късогледа, щом се интересува повече от историята, отколкото от настоящето, казва Клаус Шрамайер.

 

Германският дипломат твърди освен това, че България е длъжник на Македония: след двете Балкански войни, довели до загубата на Вардарска Македония, през двата окупационни периода (Първата и особено Втората световна война) София не само не се отнасяше братски със Скопие, а дори точно обратното. Това се помни от обикновените хора в Македония, но в София очевидно не, казва Шрамайер.

 

Вълците отново вият край Вардара

 

Ако Македония бъде отклонена от пътя на европейската интеграция, България ще носи част от вината за това, твърди Шрамайер

 

Според германския дипломат, никой не би трябвало да има интерес от това спорът между двете съседни страни да продължава безкрайно. Единственото изключение е може би българската мафия, която междувременно е стъпила здраво в Македония и много добре знае, че надзорът от страна на Брюксел доста би пречил на "работата" й.

 

Има слухове, че именно по тази причина българската мафия се опитва да осуети европейската интеграция на Македония, твърди Шрамайер, който в периода 1996-1999 г. е изкарал един мандат и в Скопие.

 

Ако Македония бъде отклонена от пътя на европейската интеграция и бъде обречена на самота, България ще носи част от вината за това.

 

Тъжно е, че т. нар. македонски въпрос, смятан дълго време за погребан, възкръсва сега по този грозен начин. Тъжно е също така, че вълците отново вият.

 

В глутницата липсват само сърбите, които за щастие сега си имат други, по-важни проблеми, заключава германският дипломат.

 

Така мислят някои за случващото се между София и Скопие. Дали са прави е друг въпрос. Знаем ли обаче какво мислят обикновените българи и македонци? Техният глас не се чува.

 

 

Из „Македонски сонети” на Иван Вазов

 

ТАМ

 

Там, там душите и сърцата, братя!
Там нашите стремленья и мечти,
там наште очи, умове, обятья,
там нека всичко българско лети;

там, дето дивний Шар гърми проклятья,
де Охридското езеро ехти,
де дрънкат железа, стърчат разпятья,
де нашта Македония пищи.

Света и себе нека да забравим
и на забравените да отправим
надежда, братски думи и лучи.

Нащрек! Готови! Никой да не дреме:
на всякой вик оттамо, що ечи
към бога – първи да се отзовеме!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 84| 17073 |07.01.2013 Колапсът на десницата и бъдещето на България – ІІ . 89| 7503 |02.10.2012 Кунева: Не виждам лидерство в България . 86| 17683 |15.09.2012 България – Русия: война за мирния атом с всички средства . 21| 10933 |20.07.2012 Нетаняху се опитва да прехвърли вината за провала върху България, за да удари Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads