Реклама / Ads
25| 6657 |27.03.2020 ПОЛИТИКА

Борисов: 1000 души ще се тестват с бързи тестове за представителна извадка

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
1000 души - полицаи от граничните пунктове, шофьори от градския транспорт, шофьори на линейки, ще бъдат тествани с бързи тестове за COVID-19. Тази представителна извадки ще подскаже на докторите как ще се развие заразата. Това обясни премиерът Бойко Борисов на брифинга след заседанието на Европейския съвет.
 

Вчера премиерът е разговарял дълго с председателя на медицинския съвет проф. Коста Костов, а след това с началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, след което се е стигнало до това заключение. Премиерът подчерта, че държавата разполага с 1000 бързи теста и половината ще използва сега, а след известно време ще тества отново същите лица.

 

"Никъде няма достатъчно бързи тестове, дори и Испания, която ги произвежда. И те нямат много. Тестовете, които имаме, са дарение, т.е няма да се използват държавни пари. Обсъдихме какво ще се случи последствие, как ще реагира европейската икономика на тази криза", добави той.

 

"Има ли лекарство - няма, има ли ваксина - няма, има ли надежден тест - няма ли. Обсъдихме какво ще се случи последствие, как ще реагира европейската икономика на тази криза. Решихме да подпомагаме кой каквото може, освен с писмата които пратихме за Хърватия със съпричастност", каза Борисов.

 

"Това, което поставихме като тема, са медицинските облекла, маски, обяви още премиерът. - Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще координират действията си за овладяване на епидемията от коронавирус, както и начините за справяне със социалноикономическите последици от разпространението на заболяването".

 

"Към днешна дата никакви пари не се предвиждат. Общото заключение е какво би се случило... Тепърва ще се търси такова решение, защото, когато става въпрос за пари, трудно ще се намери решение между по-богатите държави и тези от Централна и Източна Европа. Обединяваме се около три предложения", заяви премиерът.

"Дава се възможност да ползваме от неусвоените пари от фондовете, както и да пренасочим пари. От фондовете ни се дава възможност да претрансформираме пари за най-нуждаещите се. В момента все още няма проблем. Когато брутният продукт падне с 2%, тогава според мен ще са необходими трилиони, но първо ще се помогне на страните, които са в еврозоната. В понеделник "докторски мозъчен" тръст в ЕС ще препоръча мерки общи за всички 27 държави-членки", обяви още Борисов.

Той отново изтъкна, че България е взела бързи и навременни мерки срещу разпространението на COVID-19.

 

Борисов отново подчерта, че лекарство няма, ваксина няма, надежден тест няма. "Мозъчният тръст да препоръча мерки към всички държави членки. Българите повярваха на щаба, а не на тези, които казваха, че някой е пуснал слуха за коронавируса. Бързи, навременни са били нашите мерки", констатира той.

 

"Европейската солидарност съществува, защото имаме фондове, от които харчим в момента за заплати, за апаратура. Въпросът е при липса на евробюджет за следващия програмен период какви пари ще бъдат разпределени", каза премиерът Бойко Борисов.


В отговор на друг въпрос той изтъкна, че "зелените" транспортни коридори започват да работят още по-добре.

 

Във връзка с Великден Борисов каза, че не може да вземе решение за затваряне на църквите, но препоръча да се предприемат мерки хората да са по-раздалечени, да има навсякъде дезинфекция.

 

В отговор на въпрос за предстоящото заседание на НСТС и исканията на бизнеса да се разширят икономическите дейности, които ще бъдат подпомогнати заради кризата, вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че дефиницията на сектори е безкрайно широка, но добави, че огромната част от засегнатите ще бъдат покрити от предлаганите антикризисни схеми. Премиерът каза, че се очаква в сряда БНБ и търговските банки да излязат с пакет от мерки. Вицепремиерът напомни, че за съкратените има обезщетение за безработица.

 

За поемането на разходите за осигуровки, премиерът каза: "Когато бюджетът не се изпълнява, а разходите летят с милиарди нагоре, в един момент няма къде да се срещнем" и допълни, че по тази причина заедно с финансовият министър се пресмята всяка стотинка".

 

"Не виждам смисъл от свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, този съвет няма какво да реши, каза премиерът. - Това което президентът Румен Радев направи, е недопустимо. Нито един негов колега не го направи, а всеки си защити правителството". Той посочи, че е спрял в неделя, 22 март, ежедневните си разговори си с президента Радев след изявленията и решенията на президента относно проектозакона за извънредното положение, обявено заради епидемията с коронавируса.

 

"Съжалявам, че българският парламент не продължи работа по подобие на Министерски съвет и Европейския парламент", каза още Борисов.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 10698 |16.03.2020 Манолова към Борисов: Защо няма бързи тестове за коронавирус за гражданите, а само за избраните? . 31| 15383 |04.03.2020 Атина отговори на Борисов: Не ние създаваме трудностите, пазим границите на Европа . 21| 7028 |28.02.2020 Борисов: Измислете един коронавирус, за да имаме и ние . 5| 9012 |25.02.2020 Калфин контрира Борисов: Напускащите България са два пъти повече от завърналите се

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads