Реклама / Ads
64| 12723 |15.11.2018 ПОЛИТИКА

Борисов към президента: Бедността не е грях, когато взимаш 11 000 лв. Няма да подам оставка

.
Бойко Борисов
В 6 часа станах тази сутрин. Не е приятно, особено с темата майките на деца с увреждания. Разбрахме се и доста поговорихме с тях. С едно обидно изказване на Валери Симеонов ми е мъчно и ме е яд... Не е приятно. Надавам се, че е осъзнал, че това „уж болни деца“... То е видно, че са болни. Това каза Бойко Борисов в интервю за бТВ.
 

Имахме коалиционен съвет и го помолихме да се извини. Според мен беше искрен. Казах му, че се вкарахме в тема, която се опитваме да решим. Пак съжалявам и пак се извинявам.

Не е в моите възможности да прибера майките от улиците. Оставката на Симеонов стои на дневен ред пред "Патриотичния фронт", те да решават. С тях имам коалиционно споразумение.  

 

Хвърлял съм оставка два пъти. Сега самите адресати на протестите - в момента с 20 стотинки са паднали цените на литър гориво. Това е пазар. Цените не зависят от нас. Те падат и ще продължат да падат, защото цената на петрола пада. Държавите, които добиват петрол и газ, са богати. Хората трябва да разберат и да ги убедим, че държавата няма повече възможности това да го направи. Това означава да намалим акциза. Няма това как да го направим. Разрешаваме фирмите да си публикуват как формират цените.

 

Увеличаване на доходите е в основата на новия бюджет. С 10 на сто се увеличават заплатите. Над 5 млрд. отиват за здравеопазването, с 20 млн. са повече парите за култура. Във всяка сфера се повишават доходите.

Коя партия подписа за Белене? Коя партия върза електромерите на хората за "Мариците"? БСП. В кой мандат падна КТБ? Я тези 7 млрд. да ги разпределим на хората. Това е било преди 2 години. Протестите се надявам да престанат. Много повече хора не харесват управляващата партия. В цял свят е така. Това е демокрацията. По време на управлението преди 2 години загубихме 7 млрд., но от тогава досега доходите се увеличават.

 

Ако един от параметрите на държавата не беше добър, можеше да се говори за оставка. Кой е първата политическа сила днес? Две години управление с яростни атаки, и за две години опозицията не може да ни стигне по доверие. В Гърция опозицията води пред управляващите с над 10 пункта. Горчиво съжаляваме за това, което каза Симеонов, пак се извинявам. Но има платени хора на, както и партийни намеси. Това се вижда и в медиите. И това е нормално опозицията да подкрепя протестите. Те подлагат управлението на изпитания. За 2 години БСП не може да достигне това, за което претендира, че може да управлява.   

 

Не е нормално да се дават бонуси в Търговския регистър. Не е морално. Разпоредил съм Инспектората да извърши проверка. Трябва да променим закона, но тогава има опасност да стане трудно привличането на добри специалисти в администрацията. Коледните надбавки за пенсионерите изглеждат малки, но всъщност става дума за милиони.

Не зная с какво сме причинили война между институциите. Президентът няма ден да не е нападнал правителството, включително и за конституционни съдии. Европа не хареса Семов, знам защо, но няма да коментирам. Къде е политическата намеса? Това е все едно някой да ти удря шамари и да вика: те се бият.

 

Борисов не е съгласен, че медината среда в България е лоша, както констатира доклада на Брюксел. Всеки ден се пише срещу нас, критикуват ни, публикуват се карикатури. Къде съм се намесил, да съм се обяждал в някоя медия? Няма такова нещо. Всички медии ли са атрофирали. В бТВ атрофирала медия ли се чувстате, попита той водещия Хекимян. Кое е атрофиралото в медийната среда? Въпросът е към вас - медиите и вие трябва да кажете кое ви пречи. Съберете се, направете открито обсъждане, поканете и нас и посочете грешките ни. Не ни вкарвайте нас да се обясняваме. Казах олигарси създават медии, защото има такива, които са създали медии. Съгласен съм за критиките срещу нас, но цяла година нищо добро ли не сме направили, защото има медии които не са написали един ред за това. Толкоз по темата.

Партията държава е партията, която подкрепи и стои до президента Радев. Над 100 години БКП, после БСП и пр. са в политиката. Управлявали са. А ГЕРБ е от 10 години. Народът посочва кой да управлява.

 

Радев говори и че сме най-бедната държава в Европа. Как няма да е така, като сме пръснали 7 млрд. заради управлението на неговата партията преди 2 години. От тогава доходите се вдигат. Президентът не иска да се среща с шефа на бюджетната комисия, с кметовете. Коя война водя аз? Критикувате ме колкото иска. Не може, когато говори за партия-държава, да не спомене БСП. Какви коли карахме по време на управлението на БСП?

 

Двойно увеличаваме заплатите на учителите. За тъмничарите, на полицаите - на всички увеличаваме заплатите.

Съдебната система е независима. Дори намек не мога да направя към нея. Баневи ги задържаха и другите ще ги задържат. По някои теми трябват да се работи години. Питате за хотел "маринела". Тези хотели само имаме. Къде да настаним гостите по време на европредседателството? Преди 2 г. бях в "Полимери". Един от резервоарите беше спукан идват от битката срещу контрабандата.

От 34 на сто контрабанда на цигари преди, сега е под 5%.

 

Винаги си признавам грешките. Президентът критикува само ГЕРБ и не казва нищо за другите. Не можах да наложа волята си на вътрешния и финансов министър да обединим информационните масиви и усилията си. Сега, като направихме това, се справихме.

Повишаването на заплатите на депутатите било неморално, защото за пенсионерите било 40 лева, а за тях - 90 лева. Добре, но президентът взима с 4000 лв. повече от мен. Моята става 7000 лв. с над 35 години трудов стаж. Ето как звучи прочита от едната и другата страна. Президентът получава 11 000 лв. Заслужено е, защото е държавен глава. Но така погледнато разликата изглежда по различен начин. Преди 2 години 3, 8 млрд. за КТБ похарчихме. Какво да направим с "Белене" като платихме реактори на Русия, договорени от БСП. Какво да правим с тези реактори сега? Те не са ли мислили, анализирали?

 

"Патриотите" да помислят за ДАБЧ и кого ще сложат на мястото на задържания шеф.  Еднакво са ми близки лидерите в ОП. Едва ли щях кафе да пия с тях при други обстоятелства, но така е подредил живота, да управляваме заедно. Вярвам, че те съжаляват за думите, които са казвали за мен преди. Аз не говоря за другите. Нито една квалификация не си позволявам за президента. Осъдих Сидеров за негови думи. Спечелих делото, но загубих пари като платих разходите. И на мен по някой път  ми писва от много неща. Но трябва да се справяме. 

 

Ако остане един час за футбол отивам, защото се разтоварвам от напрежението. Не закусвам и не оядвам, но един час спортуване... Използвам обедната почивка и не виждам нищо лошо в това.

България е толкова силна. На Балканите има толкова история, че държавите не стигат за нея. На мен ми е важно Македония да влезе в ЕС и НАТО. Не могат да ни откраднат историята. Ако наистина се опитат, ще срещнат силен отпор.

 

Не е момент за рокади в кабинета. Нося своята отговорност. Аз и като съм опозиция, пак нося отговорност. С кое да се снишавам - за това, че ремонтирам, строя зали, училища, детски градини?!

 

Последната снимка ми е от ОАЕ. И Катя Захариева беше в САЩ. България стои много добре пред света. Представяте ли си, ако не беше този доклад, какво щяхме да си говорим сега? Истински се радвам, че е толкова добър.  Журналистите от "Бивол" направиха разследването за „Джи Пи Груп“ заедно с нас. Обадиха ми се късно вечерта и още на мига разпоредих поверка.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6701 |04.11.2018 Димитър Делчев: Задачата ни е да променим модела на Борисов . 5| 9782 |03.11.2018 Андрей Райчев: В момента Борисов си мисли за нов съюзник . 30| 10971 |25.10.2018 Радан Кънев: Само демократичната десница може да се справи с групата Борисов - Пеевски - Цацаров . 8| 6575 |24.10.2018 Дайнов: Борисов е уплашен, но иска да завърши мандата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads