Реклама / Ads
2| 5603 |12.01.2010 ПОЛИТИКА

БСП дава на Конституционния съд член от бюджета

.
Ангел Найденов
Парламентарната група на Коалиция за България стартира новия политически сезон с внасянето на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси.
 
Това обяви зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов. Законопроектът на левицата е внесен през месец октомври от депутатите Драгомир Стойнев и Михаил Миков. В него се предвижда отмяна на таксите за детските градини за деца на инвалиди 1-ва и 2-ра група, деца на загинали при производствени аварии и природни бедствия, деца на загинали при изпълнение на служебния дълг, деца с тежки хронични заболявания. Законопроектът предвижда и намаляване на половина на таксата за деца, чиито родители са студенти.

Тази седмица предстои левицата да внесе искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на чл. 17 от Закона за държавния бюджет на Република България. Спорният текст дава правомощия на МС да променя бюджетни параметри еднолично, по свое усмотрение, без да търси законово изискваната санкция на НС и то по въпроси, които са от първостепенна важност за развитието на страната. Социалистите подготвят и питане до КС за обявяване на противоконституционност на приетия ЗИД на Закона за архивния фонд.

Ангел Найденов изрази безпокойството на БСП и по отношение на острия социален проблем, в който се превръща т.нар. поетапно закриване на болници в малките и средни общини. По предварителна информация могат да бъдат закрити около 100 здравни заведения, което ще довиете след себе си редица негативни последици. От една страна хората от малките общини ще бъдат лишени от достъп до здравни услуги. От друга страна липсва каквато и да е готовност да бъдат поети пациентите от здравните заведения, които се закриват. Ангел Найденов предупреди, че една част от тези заведения започват да трупат задължения заради невъзможността да сключат договори със Здравната каса. Това ще бъде допълнителна тежест на общините, ако съответното заведение бъде закрито. Според социалистите закриването на болници, особено в трудно достъпните райони на страната, допълнително ще спомогне за обезлюдяването на населените места.

Управляващите са готови да направят някакви отстъпки относно промените в Закона за електронните съобщения. Но тези отстъпки са напълно недостатъчни. Това заяви секретарят на БСП и депутат от Коалиция за България Антон Кутев. По думите му са необходими повече гаранции за свободата на гражданите и едновременно повече сигурност. За целта от БСП ще настояват съхраняването на данните от интернет да бъде 6, а не 12 месеца. Според социалистите разрешението за следенето трябва да се дава не от районен, а от окръжен съд, за да има по- сериозни гаранции срещу евентуална злоупотреба с данните. В срок от 24 месеца след издаването на съответното разрешение съдът трябва да уведомява лицата, за които е било искано следенето, категоричен е Кутев. БСП ще настоява и за силно нарастване на наказанията в случай на изтичане на информация - между 5 и 8 години лишаване от свобода и между 50 000лв. и 100 000лв. глоба.

Секретарят на БСП Деница Златева обяви, че на 16 и 17 януари във Варна ще се проведе Национална младежка среща „Епизод 4: Силна община". В срещата ще участват всички млади общински съветници, зам.-кметове и кметове от БСП. Основната тема, които ще обсъдят социалистите е младежката политика, която може да бъде провеждана посредством общините. Ще се проведат и дискусии по реалните секторни политики на общините, както и по програмното бюджетиране и финансовите инструменти за добро управление на общините. На 18 януари в градския съвет във Варна ще се проведе и първото изнесено заседание на ИБ на БСП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6198 |31.12.2009 Набедиха ни, че набеждаваме Фидосова за ремонт на НС . 16| 6418 |24.10.2007 Защо дружбата ни с Оман би тази със СССР, а ордени се дават както Тато на Брежнев . 9| 5768 |27.09.2007 Учителите са прави да искат много, държавата е права да не им дава всичко . | |30.11.-0001 Луди щъкат по улиците, дават им лекарства от 1956 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads