Реклама / Ads
18| 16645 |01.03.2016 ПОЛИТИКА

Данчо Ментата и любовта му към сиренцето

.
Солидна група полицаи варди Цонев от нещо...
Искаме цялата истина за КТБ да излезе, за да се разбере какво се е случвало там. Призивът не е на някой висш прокурор, а на депутата от ДПС Йордан Цонев. Странното в случая е, че същият Цонев често е включван в кръга от хора, които са подкрепяли фалирането на банката - пряко или косвено.
 
Цонев, който е наричан от някои с прякора Ментата, дефилира и по телевизиите с наръч от обвинения за това колко лошо се е управлявала КТБ, какво трябвало да стане или да не стане и други безумни неща.

Истината, както обикновено, е доста по-различна от тази, която Цонев се опитва да пробута в публичното пространство.

В рамките на пет месеца Йордан Цонев - Данчо Ментата, е  посещавал Цветан Василев няколко пъти. Датите са следните:

ü    на 12.07.13 г.

ü    на 16.07.13 г.

ü    на 08.10.13 г.

ü    на 02.12.13 г.

 

Естествено е да се запитаме, кое е наложило Цонев да търси толкова често Цветан Василев?

 

Ето и обяснението. Всеки кредит се следи ежедневно от кредитните инспектори, а всяко тримесечие се прави обстоен доклад за състоянието на всеки кредит. Кредитите с влошаващо се състояние се докладват на Управителния съвет и на Председателя на Надзорния съвет – Цветан Василев. Такъв е случаят и на „Трансстрой Бургас” АД.

„Трансстрой Бургас” АД е дружество, за собственик на което се счита Йордан Цонев или поне до датата на погасяване на дълга му към банката. Името на прочутото крупие и настоящ депутат го няма нито в управителния орган на дружеството, нито в акционерната книга, но българските закони позволяват най-различни начини, по които да бъде контролирано едно дружество, без да се изисква вписване в Търговски регистър.

Всеки, който се съмнява в горното твърдение, може да пусне в търсачката на GOOGLE наименованието на дружеството и името на Цонев. Ще излязат достатъчно свързващи нишки и топли връзки на депутата с фирмата.

 

Изживяващият се като бизнесмен Цонев просто е забатачил поредния бизнес, към който "няма" отношение и се опитва да се измъкне от ситуацията, както винаги, оставяйки след себе си неизплатени задължения.

Случаят с КТБ, обаче, не е този. Банката, никога не е оставяла длъжник да не си изплати кредита. Неслучайно до затварянето й над 98% от кредитите се обслужват редовно.

Цонев е привикан „на килимчето” в кабинета на Василев и като начало учтиво и любезно му е припомнено, че трябва да започне да си погасява задълженията.При следващите срещи вероятно обстановката е била лишена от първоначалната любезност и турско кафе не е сервирано.

В резултат от тези срещи, на 11.10.2013 г. (три дни след посещението му на 8-ми октомври) дългът на „Трансстрой Бургас” АД към КТБ изцяло е погасен. Но не от Цонев - Ментата, а от #КОЙ.

 

Една истинска история по дати:

 

В началото 2009 г. Цонев и кума му Милчо Киряков се договарят „Трансстрой Бургас” АД да премине на банково обслужване в КТБ АД.

През март 2009 г. дружеството получава първи кредит от банката, като към края на 2011 г. отпуснатите кредити са в размер на около 4 млн.лева.

Под „вещото” ръководство на Цонев и сие дружеството отчита лошо финансово състояние. Спира да обслужва задълженията си, като успоредно с това изпълнителните дела срещу дружеството растат в геометрична прогресия.

Като „спасител” на дружеството през 2012 г. се появява Делян Пеевски чрез фирмата си „Водстрой 98” АД. Поради блокиране на всички сметки на „Трансстрой Бургас” АД от ЧСИ-та от цяла България, „Водстрой 98” АД започва да погасява всички негови задължения. По този начин започва задлъжняването на „Трансстрой Бургас” АД към „Водстрой 98” АД или с по-прости думи: започва поетапното прехвърляне на собствеността от Цонев към Пеевски.

 

Окончателното прехвърляне на собствеността става факт през октомври 2013 г., като месец преди това е назначен и нов изпълнителен директор – Николай Милев (считан за доверено лицe на Пеевски).

Схемата по прехвърляне на собствеността е следната: „Вили вист” ЕАД, еднолична собственост на същия Милев (Пеевски), получава кредит в размер на 10 млн.лв. от КТБ АД. С тези средства дружествата увеличава капитала на „Трансстрой холдинг” АД – основния акционер на „Трансстрой Бургас” АД. След това „Трансстрой холдинг” АД с две поредни цесии погасява всички задължения на „Трансстрой Бургас” АД, съответно към КТБ АД и „Водстрой 98” АД.

 

Ставайки по този начин длъжник на Пеевски, Йордан Цонев се оказва в ситуация, в която условията се диктуват от друг. Яясно от Кой. "Сиренцето", което Пеевски му подава в цялата тази схема, са три милиона лева. Това е цената на продължаващата безпрекословна подкрепа от страна на Цонев за всички дела на Пеевски, включително и нефелните му законодателни инициативи във връзка с КТБ. Вече вървят поправки на поправките на поправените по тяхна инициатива закони. Под лозунга „Да осветим истината за КТБ!” двамата, заедно с Петър Чобанов целят пълното й затъмняване.

 

Йордан Цонев мрази своя прякор и със сигурност иска да съди медии, които го споменават. Негово право. Адвокатската позиция в такъв случай би могла да е, че прякорът идва от полезната билка мента.

Неповторимият Чудомир е казал: „Прякорът е безпощадно огледало на същността на човека. Щом някой си го е заслужил, прякорът ще прилепне като лъжица в масло, та и с ръки-сапун да го триеш, не можеш го изчисти.”

 

Георги Стоилов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5191 |01.03.2016 Гълъбов: АБВ лансира идеи заради своя президентска двойка . 3| 4904 |29.02.2016 Кунева получи мандат от партията си да подпише коалиционния анекс . 10| 5898 |28.02.2016 Миков: Не може богатият да плаща същите данъци, както борещият се за хляб . 37| 6573 |26.02.2016 Борисов: Проблемът е, ако ГЕРБ не подпише с РБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads