Реклама / Ads
13| 9575 |28.05.2018 ПОЛИТИКА

Десните най-сетне са единни: ”Не” на АЕЦ ”Белене”!

.
Източник: БГНЕС
Днес формацията „Демократична България“, която включва ДСБ, Да, България и Зелените, внесе в деловодството на Върховния административен съд жалба срещу решение на Министерски съвет от 16.05.2018г. за одобряване на конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”.
 

"При приемане на оспорваното решение, Министерски съвет е действал в нарушение на разпоредбите на закона и наложения през 2012 г. мораториум върху реализирането на АЕЦ „Белене“. Централният орган на изпълнителната власт не е изследвал цялостно и детайлизирано обективната фактическа ситуация, касаеща процесния проект. Считаме, че правителството е приело необосновано решение, застрашаващо безопасността, здравето както и живота на българските граждани", се казва в позиция на формацията.

 

„Демократична България“ остава в протестна готовност и ще организира протест при внасяне на темата в дневния ред на Народното събрание.

 

По-късно през деня „Движение България на гражданите“ се обявиха срещу проекта и обявиха, че има опасност страната да промени евроатлантическия си курс.

 

"АЕЦ Белене може да струва на българските данъкоплатци нови поне 5 млрд. лева. От страна на правителството се заговори за желание държавата да има 34% дял от бъдещ проект, което означава, че освен оборудването и площадката, ще трябва да даде и поне 4 млрд. лева. Не бива да забравяме и довеждащата инфраструктура, която би била на стойност около 1,5 млрд. лева", заяви пред България он еър Найден Зеленогорски, заместник-председател на партията.

 

Според ДБГ вместо да се говори за сигурността и икономическата обоснованост на АЕЦ Белене, той отново е разменна политическа монета.

 

"Този проект отдавна е политически, а не икономически. Проектът за ядрена централа е на почти 40 години, за които технологиите са се развили много. Цената на тока от АЕЦ Белене би била по-висока от зелената енергия. Преди да се говори за изграждане на АЕЦ Белене трябва да е ясно как се гарантира сигурността на гражданите, къде ще се съхранява отработеното ядрено гориво и създава ли опасност това за живота на хората. Време е да мислим за по-модерна енергетика, а не постоянно да се обръщаме назад", каза Зеленогорски.

 

Миналата седмица СДС припомниха трагедията от 4 март 1977 г. Тогава силно земетресение нанесе големи щети и взе над 100 жертви в България - само на 10 км от мястото, където сега е площадката на АЕЦ"Белене" - в Свищов. Но заради наложеното информационно затъмнение тогава останалата част на страната не разбира колко силно е било земетресението и че има човешки жертви и у нас.

 

Съюзът на демократичните сили продължава да отстоява позицията си, че АЕЦ "Белене" не трябва да се строи по три основни причини: сеизмичната опасност в района, недоказана необходимост от нови мощности и проблема със съхраняването на ядрените отпадъци", се казва в позицията на СДС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6250 |10.04.2018 Десните се обединяват в ”Демократична България” . 11| 11764 |09.12.2017 Десните: Борисов и Цацаров се прикриват един друг, има явна злоупотреба с личния ни живот . 7| 6669 |07.11.2017 Светльо Витков: ”Требва да се нашокат репите“ на десните лидери . 4| 5448 |07.02.2017 Кънев: Десните формации нямат смелост да са алтернатива на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads