Реклама / Ads
13| 18111 |08.07.2020 ПОЛИТИКА

Доц. Атанас Славов: Радев доказа, че не допуска някой да му шушне в ушенцето

.
Кин Стоянов и доц. Славов
Очевидни са опитите на част от олигархичната каста у нас да атакува институцията на президента. Тази институция се ползва с доверие. Президентът доказа, че може да се еманципира от своите поддръжници и симпатизанти. В началото на мандата на Радев не бях негов привърженик, защото не съм привърженик на червената партия. Радев обаче доказа, че не допуска някой да му шушне в ушенцето.
 

Това каза преподавателят по конституционно право доц. Атанас Славов, който заедно с журналиста Кин Стоянов коментира темата за президентът ни, който е на прицел.

 

В предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по телевизия Евроком юристът посочи още, че Христо Иванов, от всички политически лидери, които са на терен, единствен е заемал фронтално позиция срещу олигархията. "Вчера видяхме третирането на един български гражданин, политик и представител на най-голямата извънпарламентарна партия от хора с пагон и звания по недопустим начин. Прави чест на президента, който много ясно днес каза, че става дума за служители на НСО и е назначена проверка. Този случай трябва да се разкости."

 

"Като философ-състудент с Ахмед  Доган разсъждавам така: Създателите на конституцията, която приехме през 1991 година са правили балансите така, че президентът на републиката се избира пряко. Въпреки ограничените му правомощия, които не са малко. Това е една своеобразна пречка и балансиране на властта му.

Това го пази дори да приемем гротескния вариант той да получи някакъв импийчмънт той веднага ще спечели следващите президентски избори", коментира Кин Стоянов.


По думите му е уникално, че само за ден клипът на Христо Иванов има над 1 милион гледания. "Чудех се дали първоначално изказванията на Президента не са някакви маньоври, но сега той ще ни убеди дали е тактик или е само военен. За него това е тест, защото той се движи по линията на някаква стратегия.", каза още журналистът.

 

"В момента Христо Иванов много добре "повдигна топката" на президента, защото малко или много влиянието на президента над НСО с промените от 2015 г.  беше променена. Това ще даде възможност конфликтът да стане ясно.", допълни Стоянов.

 

Относно поисканото от главния прокурор Иван Гешев тълкуване от Конституционния съд доц. Славов коментира: "Продължавам да считам, че текстовете на Конституцията са ясни и категорични. Дори да има решение на КС, това няма как да промени текстовете.

 

Главния прокурор би имал роля, ако евентуално се стигне до импийчмънт. В момента главния прокурор няма роля, а по скоро изпълнява стратегията за дискредитиране на държавния глава. Само да припомня, че на следващия ден, след искането на главния прокурор до КС,  бяха разпространени онези записи, в които се чува глас, който се разпознат като този на президента. Прокуратурата показа, че не зачита закона.


Кин Стоянов също коментира главния прокурор, който по думите му в Конституцията от 1991 г. е оставена някак безконтролен. Относно нападките срещу Румен Радев Стоянов заяви: "Поведението срещу държавния глава изразява пълна безпомощност. Колкото и да са силни ударите, това изразява изключителна безпомощност. Може да съм наивник, в напредваща възраст, но смятам, че всеки опит да бъде отстранен държавния глава ще доведе до избирането му отново."

 

Доживяхме да чуем от действащ главен прокурор, че той е „инструмент в ръцете на Господ“, припомни думите на Иван Гешев доц. Славов.

 

По думите му големият проблем на Конституция е, че във фигурата на главният прокурор има свъхконцентрация на власт, която когато е овладяна от олигархични кръгове и други интереси, застрашава държавата

 

Според преподавателят по конституционно право върховният ни закон не е завършен напълно, защото например президентското вето се преодолява едва с 122 гласа в Народното събрание, което реално води до липса на контрол и баланс на властите.

"По този начин няма автентичен контрол над едно разбесняло се парламентарно мнозинство.", бе категоричен Славов.

 

"Преди промените през 2015 г.  Външното разузнаване беше също под шапката на държавния глава. Със съгласието на Росен Плевнелиев това бе преместено. Важно звено по сигурност е Съвета по сигурността към Министерски съвет, но това е едни напълно недействащ орган. Премиерът вика шефовете на службите на килимчето, заедно с главния прокурор, за да си говорят за националната сигурност.  Президентът е тотално игнориран от това. По този начин се постига това, че сме свидетели на  приватизация на националните служби за сигурност от парламентарното мнозинство.", каз още доц. Славов.


По думите му наказателно преследване не е допустимо към държавния глава, докато той изпълнява тази си функция.  "Арест на президента би бил равносилен на държавен преврат. Това което виждаме, включително и вчера при Христо Иванов е, че държавният преврат е осъществен.", заяви още конституционалистът.

 

"Аз вярвам в съпротивителните сили на българското общество. Г-н Радев показва, че е от малкото български политици, които имат гръбнак. Нека не забравяме, че това е генерал, но не генерал от българската милиция, а от българската армия. Клетвата му във вярност към родината явно има смисъл по един много сериозен начин. Падането на маските е много важно. Втория и третия мандат на Борисов ще се помни с това само да се носим над водата, като едно мазно петно, което се разраства. Вече има изградена структура на репресивна държава – специализирания съд и прокуратура, които действат като извънредни, КПКОНПИ, която действа поръчково, ръководството на българската прокуратура."

 

"Доколкото сме членове на ЕС и доколкото обществото ни дава признаци че е способно да реагира. Българите усещат с кожата си на къде отиват нещата.", завърши оптимистично доц. Славов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6895 |27.06.2020 Радев: Общините получават от държавата според партийната принадлежност на кметовете . 30| 11708 |24.06.2020 Президентът Радев: Прокуратурата подпомага „кризисния пиар“ на премиера . 52| 11190 |10.06.2020 Румен Радев: И премиер, и министри да разкрият кореспонденцията с едрия бизнес . 5| 7558 |21.05.2020 Румен Радев: Трябва да изградим нова детска болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads