Реклама / Ads
37| 5939 |07.01.2021 ПОЛИТИКА

Всичко по темата! Четирима загинаха при щурм на привърженици на Тръмп в сградата на Конгреса на САЩ

.
Част от хората, щурмували сградата на Конгреса на САЩ Източник: БГНЕС
Четирима души загинаха при щурм на привърженици на Доналд Тръмп в стадата на Конгреса на САЩ и принудиха законодателите да спрат заседанието, на което трябваше да бъде утвърдена победата на Джо Байдън в президентските избори. Над 50 протестиращи са арестувани. 14 полицаи също са пострадали. Туитър и Фейсбук блокираха профилите на Тръмп.
 

Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър удължи извънредното положение в града с 15 дни, т.е. до 21 януари.

 

Жена е в критично състояние, след като е била простреляна в гърдите, съобщава Си Ен Ен. Съобщава се и за ранени служители на реда, но няма конкретна информация. Другите жертви са още една жена и двама мъже, за които не се казва при какви обстоятелства са загубили живота си.


Части на Националната гвардия са били изпратени към Капитолия в подкрепа на полицията, за да възстановят реда, съобщи преди минути говорителка на Белия дом.

Множество полицаи, охраняващи Конгреса, са пострадали в сблъсъците и поне един е бил откаран в болница, съобщава БНР.

 

Открито и обезвредено е взривно устройство в Националната централа на Републиканската партия. Евакуирана е и централата на демократите, съобщава Ню Йорк Таймс.


По-рано стотици хора, които поддържат тезата на Тръмп, че победата му е била открадната на изборите на 3 ноември, щурмуваха загражденията и се събраха пред самия Капитолий, блокирайки изходите.

 

Съобщава се, че полицията е използвала сълзотворен газ. Полицаи са извадили оръжие, за да озаптят нарушителите и да защитят конгресмените.

По-рано президентът Тръмп говори пред хиляди, които се бяха събрали по негов призив в центъра на Вашингтон, и обяви, че никога няма да признае изборните резултати, потвърдени вече от десетки съдилища.

 

Снимка: Момент от атаката на сградата


.

 

Едва час след като полицейският кордон бе пробит, президентът написа в Туитър на привържениците си да протестират мирно и да подкрепят силите на реда. Но редица конгресмени вече го обвиниха в подстрекаване на "вътрешен тероризъм", "анархия" и "опит за преврат".

 

Самият Тръмп малко преди сблъсъците пред Капитолия се обърна към протестиращите и ги призова да се включат в шествие към сградата, малко по-късно обаче във видеообръщение ги помоли да се приберат по домовете.

Преди това пък, също във видеообръщение, Джо Байдън помоли Тръмп да се обърне към нацията.

 

Повечето демонстранти вече са се разотишли от района на Капитолия, а спецчастите изтласкват тези, които са в близост до сградата.

 

Реакции

 

Вече има и първи реакции от чужбина - Хайко Маас, министърът на външните работи на Германия, заяви, че само враговете на демокрацията ще са доволни да гледат непоносимите кадри от Вашингтон.

Тръмп и неговите поддръжници трябва най-накрая да приемат решението на американския народ, каза още Маас.

 

"Американският конгрес е храм на демокрацията. Гледката на сцените там тази вечер предизвиква шок. Ние вярваме, че Съединените щати ще гарантират мирното предаване на властта на Джо Байдън", написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

 

Американските конгресмени продължават сесията по приемане на резултатите от изборите за президент, спечелени убедително от демократа Джо Байдън. Работата им беше прекъсната от щурм на екстремисти, привърженици на Тръмп, при който загина една жена. Към момента се съобщава за 13 арестувани във Вашингтон. 

 

Щурмът изненада конгресмените


.

 

При обявяване продължаване на сесията на Сената председателстващият вицепрезидент Майк Пенс се обърна към щурмувалите Конгреса с посланието „Вие не победихте. Насилието никога не побеждава, свободата побеждава.“ Пенс категорично заклейми нахлуването в Капитолия. Подобни остри критики бяха отправени и от други лица на важни постове. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър посочи, че щурмувалите сградата са „терористи“ и „не представляват Америка.“ Колегата му републиканец Мич Маконъл заяви „Те се опитаха да подринат демокрацията ни и не успяха.“ 

За други насилието е било „опит за преврат“, подстрекан от Тръмп. 

 

Бившият президент Барак Обама посочи, че историята, че запомни насилието „подстрекано от действащ президент, който продължи с безпочвените си лъжи за изхода от едни законни избори.“ Обама също така добави, че лидерите на Републиканската партия могат да изберат дали да продължат към тъмнината или към „реалността.“ 

 

Службите за сигурност бяха неподготвени за атаката


.

 

Новоизбраният президент Байдън описа щурма като „въстание“ и „бунт,“ докато Тръмп, обвинен в подстрекаването на безредиците, призова дошлите да си отидат по домовете. Въпреки това президентът продължи в Туитър с необоснованите си твърдения. Неговият акаунт там беше заключен за 12 часа. Към подобна мярка прибягна и Фейсбук. 

 

Междувременно, станаха ясни резултатите от балотажа в Джорджия, който беше решаващ за контрола на Сената. Двамата кандидати на демократите Джон Ософ и  Рафиел Уорнак печелят. Резултатът дава мнозинство на демократите в Сената, като те вече имаха мнозинство в Камара на представителите. Така те ще имат контрол над законодателната власт и ще улеснят Байдън при прокарването на негови политики след като встъпи в длъжност на 20 януари. 

 

Европа

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова резултатите от президентските избори в САЩ да бъдат уважени. Той определи в Туитър картината от щурма на Капитолия във Вашингтон в сряда като потресаваща. "Вярвам в силата на американските институции и демокрация. Мирният преход на властта е в сърцевината им. Джо Байдън спечели изборите. Очаквам да работя с него като следващ президент на Съединените щати", написа в "Туитър" председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

Видяното буди дълбока тревога, написа в Туитър председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. Демократичните избори трябва да бъдат уважени и сме сигурни в това, че САЩ ще успеят да защитят правилата и демокрацията, допълни той.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Туитър, че Конгресът на САЩ е храм на демокрацията и картините от там в сряда са потресаващи. Вярваме, че САЩ ще осигурят мирно предаване на властта на Джо Байдън, допълва той.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел посочва, че в очите на света американската демокрация е под обсада. Това е невиждано посегателство срещу демокрацията в САЩ, националните институции и върховенството на закона. Това не е Америка. Силата на демокрацията в САЩ ще надделее над екстремистите, заявява той. 

 

Импийчмънт

 

Илхан Омар, член на Камарата на представителите на американския Конгрес от Минесота, заяви, че подготвя предложение за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп, след като тълпа от негови привърженици нахлу в Капитолия във Вашингтон в сряда.

 

Работата на Конгреса спря за известно време

 

.


"Ние не можем да му позволим да остане на поста, става въпрос за запазването на нашата република и ние трябва да изпълним клетвата си", написа демократката в Туитър, въпреки че до края на мандата на Тръмп остават едва две седмици.

Призивите за импийчмънт на президента се разпространиха бързо в социалните медии - от конгресмени-демократи и коментатори до някои от републиканците.

Бившият директор на комуникациите на Белия дом при Тръмп Антъни Скарамучи заяви пред Ройтерс: "Доналд Тръмп и избраните официални представители трябва да получат вот на недоверие и да бъдат отстранени от постовете. Те навредиха на нашия авторитет в международната общност и сега застрашават начина ни на живот".

 

Доналд Тръмп


.

 

Заседанието продължава

 

Джей Тимънс, президент и изпълнителен директор на Националната асоциация на индустриалците, една от големите американски бизнес организации, призова официалните власти да обмислят отстраняването на Тръмп от поста. Според Тимънс Тръмп "предизвика насилие в опит да запази властта си и всеки избран лидер, който го защитава, нарушава клетвата си пред конституцията и отхвърля демокрацията в полза на анархията. Вицепрезидентът Пенс, който беше евакуиран от Капитолия, трябва сериозно да обмисли да работи с правителството за прилагане на 25-ата поправка за запазване на демокрацията".

Двайсет и петата поправка на конституцията на САЩ определя случаите, при които вицепрезидентът поема поста на президент.

 

Ситуацията се нормализира .

 

Все още има група хора около Капитолия във Вашингтон, въпреки влезлия в сила в 01:00 часа българско време, полицейски час. Той ще е валиден до 6 сутринта местно време.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси обяви в писмо до колегите си, че лидерите на Конгреса са решили да подновят тази вечер заседанието, което трябва да потвърди победата на Джо Байдън в президентските избори.

По-рано, привърженици на Тръмп прекъснаха заседанието, като нахлуха в сградата на американския Конгрес.

 

Американски официални представители обявиха Капитолия за "обезопасен" четири часа след като привърженици на президента-републиканец Доналд Тръмп окупираха сградата на Конгреса в сряда следобед и прекъснаха сесията, на която трябваше да бъде утвърден избора на спечелилия президентските избори демократ Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес.

 

Полицията използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да освободи Капитолия от демонстрантите малко преди да влезе в сила комендантският час.

Говорител на ФБР съобщи, че в района на Капитолия са били обезвредени две взривни устройства, предаде Ройтерс.

Според Си Ен Ен, ранената в Капитолия жена е починала от раните си.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6151 |10.12.2020 Цветан Цветанов: В ГЕРБ един човек смята, че всичко му е даденост . 30| 12232 |10.08.2020 Велислав Минеков: Това са мръсници и са способни на всичко . 20| 20979 |06.08.2020 Политолог: ГЕРБ губи властта и всичко, което прави се обръща срещу нея . 38| 14103 |16.07.2020 Президентът Радев: Готов съм на всичко, не зависи от ГЕРБ да има служебно правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads