Реклама / Ads
0| 9723 |23.08.2022 ПОЛИТИКА

Euractiv: Разговорите на България с “Газпром” ще се провалят. Москва има предимство

.
Преговарящите от българска страна за възобновяване на газовите доставки ще получат звучен шамар от Кремъл. Лошото е, че след по-малко от два месеца те ще бъдат свалени от власт, но ние останалите ще трябва да ядем това, което те сготвят междувременно.
 

Това заяви пред "Euractiv" енергийният експерт Васил Начев. 


Вчера служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че влизането в преговори с "Газпром" вече е "неизбежно", след като преди това заяви, че такива преговори ще се водят само в краен случай. Пред ФрогНюз Начев отправи остри критики по повод това решение и заяви - преговори ще попречат при евентуален бъдещ арбитраж срещу "Газпром" и ще наклонят везната в полза на руската компания.


Начев прогнозира пред "Euractiv", че преговорите с руския газов гигант в крайна сметка ще се провалят заради позицията на Кремъл и деликатната политическа ситуация в София.






По думите му у нас геополитическите пристрастия са в полза на Русия.


"Всъщност сме тласкани в криза, от която не можем да излезем“, добави той. 


Позицията, че преговорите вероятно ще бъдат подновени, идва няколко месеца след като коалиционното правителство, водено от вече отстранения премиер Кирил Петков, прекъсна всички връзки с "Газпром", отказвайки да плаща за руско синьо гориво в рубли. Вместо това той сключи няколко сделки със САЩ и Азербайджан.


Министър Христов каза пред медиите, че България няма газови ресурси след септември, използвайки това като оправдание за подновяване на преговорите. Това обаче е в пряко противоречие с изявление на директора на "Булгаргаз" Деница Златева от 17 август, според която има резерви до края на годината.


По отношение на споразуменията със САЩ, служебното правителство, назначено от приятелския на Русия президент Румен Радев и ръководено от премиера Гълъб Донев, заяви в петък, че ще приеме само една от седемте целеви доставки на американски втечнен природен газ. Това е въпреки че цените са под тези в момента на европейските борси.


Христов каза, че българският бизнес не може да понесе по-висока цена от 125 евро за мегаватчас и това наложи правителството да влезе в преговори с "Газпром експорт" за възобновяване на доставките на газ по действащия договор.






Текущата цена за август е 150 евро без допълнителни такси и данъци. Цената на газа по сегашния договор с "Газпром" е равна на 70% от цените на холандската газова борса, което означава, че руският газ може да бъде по-скъп от този, който българите плащат в момента. Освен това Христов каза, че България ще продължи преговорите с Азербайджан за допълнителни количества газ. Те ще бъдат на пазарни цени, което отново не означава по-евтин газ за българската икономика.


Христов се надява "в следващите две седмици да се постигне успех в тези преговори".


В неделя руският посланик Елеонора Митрофанова каза, че ако България се съгласи да плаща в рубли, доставките на газ по сегашния договор ще бъдат подновени.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 39924 |03.08.2022 Червена лампа: Някой май умишлено лишава България от газ . 0| 4539 |09.06.2022 Премиерът потвърди исканията на България към РСМ. Вархеи: Юни е важен месец, искаме споразумение в скоро време . 0| 4505 |09.06.2022 Politico: България - отново в политическа безизходица . 0| 11518 |12.05.2022 Анализаторът Пламен Димитров: Ще стигнат ли двата танкера от САЩ до България? Ще се самоубие ли ”Газпром”?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads