Реклама / Ads
22| 5594 |29.08.2008 ПОЛИТИКА

Ферхойген ли?

.
В следващите редове няма да се подигравам на външния вид на Гюнтер Ферхойген, защото вече достатъчно много пъти е бил сравняван с шаран. Заместник-председателят на Европейската комисия е в България.
 

Иван Бедров 

Среща се с абсолютно всички по домова книга. В четвъртък разгледа Арбанаси и Велико Търново. И хвали правителството.

Вероятно много хора са леко изненадани. Вероятно много хора не могат да повярват, че представител на Европейската комисия се скъсва от ласкателства към управляващите в България. Да, същата Европейска комисия, която спря стотици милиони евро за България заради непрозрачност и корупция. Вероятно много хора се питат дали това е една и съща Европейска комисия или има две Европейски комисии. Вероятно много хора вече не вярват, че Европейската комисия наистина очаква от правителството да ограничи корупцията и да осигури прозрачно харчене на публичните пари.

Ето какво научи светът за посещението и изказването на Ферхойген в България от новината на Agence France-Presse:

"Призовавам цялото общество да се противопостави на корупцията и престъпността и да подкрепи усилията на правителството да направи администрацията по-ефективна."

Тук неориентираният в ситуацията ще се плесне по челото и ще възкликне - Абе, Ферхойген, къде ги видя тези усилия?!? Нали Гагаузов още е министър!

Трябва да го разберем. Той не може да критикува някого за конфликт на интереси, защото тази практика му е близка. Преди две години той беше сниман да държи за ръка сътрудничката си Петра Ерлер, която по-късно е предложил за повишение и по-висока заплата. Тогава германската преса го определи като проблем за ЕС.

Гюнтер Ферхойген е заместник-председател на Европейската комисия, който отговаря за предприятията и промишлеността. А като какъв е в България?

Посланията му нямат нищо общо с официалната позиция на Европейската комисия, особено с изводите в Доклада за усвояването на еврофондовете. Значи не е тук като заместник-председател.

Ако прочетете внимателно програмата му в България, ще се убедите, че той не е тук и като комисар по предприятията и промишлеността: кратки срещи, обеди, закуски и вечери с почти всички от властта. Т.е. hand-shaking посещение, в което нямаш време дори да запомниш имената на хората, с които се срещаш. И разходка около Велико Търново, където единствената спирка, свързана с ЕС, е построената по ИСПА пречиствателна станция в Горна Оряховица.

А защо тогава е тук и хвали правителството? И защо критикува опозицията, която "вдига много шум"?

Преди сами да стигнете до отговора, ето още една случка: на 5 ноември 2004г., само четири дни преди парламентарните и президентски избори в Румъния, Ферхойген взе страна и подкрепи лидера на социалистите Мирча Джоана. Тогава Ферхойген беше комисар по разширяването - най-влиятелната еврофигура за всяка страна-кандидат. Но това не му попречи да заяви, че Мирча Джоана трябва да е следващия премиер на Румъния. В Букурещ това беше определено като скандал.

Човекът е рецидивист. Веднъж се е намесвал недопустимо във вътрешната политика на друга страна. Сега прави втори опит.

Сега обяснението за странното поведение на Ферхойген изглежда лесно. Висшият функционер на Социалдемократическата партия на Германия вероятно милее за левицата в Европа. И дава мило и драго за по-добро представяне на изборите за Европейски парламент през 2009 година, които сигурно ще съвпаднат с изборите за български парламент. И в това няма нищо укоримо. Дори е нормално. Но пък е важен детайл, без който поведението му изглежда нелогично.

Преди да се радват на братската подкрепа от германската левица, българските социалисти не е излизшно да си припомнят още два исторически детайла.

Гюнтер Ферхойген наложи затварянето на реакторите на АЕЦ "Козлодуй", за които толкова много социалистически сълзи бяха проляти.

А, забравих за Румъния. След като Ферхойген подкрепи Мирча Джоана, социалистите загубиха изборите, а тогавашният социалистически премиер Адриан Настасе е клиент №1 на румънската прокуратура.

Затова разумният политик би се пазил от подкрепата от Ферхойген.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 12298 |28.08.2008 Топлофикация – София замазва очите на абонатите си с нови абонатни станции . 73| 13993 |25.08.2008 Отворено писмо до Ахмед Доган . 45| 16003 |20.08.2008 Студената война - 60 г. по-късно . 11| 5349 |19.08.2008 Ще ни оправят ли германците?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads