Реклама / Ads
9| 12297 |28.08.2008 ПОЛИТИКА

Топлофикация – София замазва очите на абонатите си с нови абонатни станции

.
Подмяната на абонатните станции може само да повиши цената на парното и няма как да подобри отоплението в блоковете. Губи се ценно време за преминаването на българските градове към съвременно модерно топлоснабдяване.
 

инж. Илия Димитров - експерт по топлофикация и газификация

С наближаване на следващата зима Топлофикация – София – АД прави опит да „зарадва” оределите редици на абонатите си като ги извести, че започва подмяна на  старите абонатни станции с нови. Явно правят намек за подготвяне на ново повишение на цените на парното. Всъщност това вече тревожи много малко хора, защото след разкритието на аферите в София няма как да се вярва на тази фирма. Фалшифицираните сметки станаха причина да бъде направена нова оригинална оценка на цената на парното с израза „Скъпото парно е безплатно”. Което отговаря на истината, защото по признание на фирмата в столицата по-малко от половината абонати си плащат сметките. Оказа се, че и тук има рекордьори от други градове, където не плащат парно над 80% от клиентите. Налага се, обаче, да направим съществена забележка.Според българския закон за енергетика и енергийна ефективност за абонати се считат всички живеещи в някога топлофицирана сграда. В София всички получаваме сметки от топлофикацията, но вече години не сме посещавали касите за парното. Битката „за” и „против” топлофикацията се води на високите етажи – Федерацията за защита на потребителите против Министерството на икономиката и енергетиката. До тук не казахме нищо ново. Но по въпроса за подмяната на старите абонатни станции има сериозен разговор. Въпросите са два.
На първо място поставяме въпроса - с какво ще се подобри отоплението вкъщи след въпросната смяна. Абонатните станции са два отделни подгревателя, с които се подгрява водата ни – веднъж водата, която се намира постоянно в радиаторите и тръбите и вторият топлообменник служи да загрее водата ни за битовите нужди – БГВ. Дали водоподгревателите са тип ВВП- водоводни подгреватели/ старите/ или пък пластинчати /новите/ това си е проблем на топлофикацията, на този който продава топлинна енергия Купувачите на тази енергия в случая са „ни причьом”.Все едно да се интересуваме в каква фурна се пече хлябът, който купуваме. И в новите , както и в старите абонатни станции няма специални уреди измерващи колко точно енергия е била използвана за отоплението на блока, колко за топлата вода и което е най-важното колко киловата са технологичните разходи за подгряването.Именно тези разходи, които по закон са за сметка на топлофикацията, често надвишаващи 50% от цялото количество подадена в абонатната енергия, се „набутват в сметките” и правят радиаторите ни златни, тъй като дори да бяха от чиста мед направени нямаше да излъчват по 3-4 хиляди киловата топлина в месеца. Щом като има нови абонатни, нови разходи за парното, следва някой да ги поеме. Най-простото е да се повдигне малко цената на топлинната енергия, нали е така? Чуват се вече гласове в тази посока.
Вторият много важен проблем е какво става с отоплението в големите жилищни блокове. С електроенергията. С електроенергията не се излиза на глава. С въглища и дърва- също. Едно, че няма комини, второ няма място за горивото, да не говорим и за пушеците.За какво да говорим? Като не ни слушат. Умишлено развалиха вътрешните инсталации, скараха съсобствениците и всички заедно мръзнем. Такива са ни сградите, че без централното водно отопление нищо не излиза. Не става и с климатиците.Слаба утеха са. Навсякъде големите сгради имат своя сградна инсталация, но без нашата абонатна станция и без нашите топлоцентрали. Вместо да сменят подгреватилите, които вече не се използват от всички, трябва да монтират газовите отоплителни котли с пълна електронна автоматика.Срамота е да се перчим като членове на еврпопейския съюз и да регулираме абонатните си с кранове тип Мертик.Много станаха лъжите с това българско дялово разпределение на разходите и прогнозно определяне на енергията. Цял свят използва природен газ директно, вкъщи,само ние ще загубим своя сумеринитет. Нали сега в София изгаряме близо един милиард кубика природен газ в десет допотопни централи.С този същия газ щяха да се снабдят с енергия 800 хиляди домакинства и щяха всички да живеят на топло с два пъти по-малко пари.Време е да бъдат събудени енергетиците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. | |30.11.-0001 Силният мъж от София или поредният политически мелез? . 10| 6918 |14.05.2008 Изравнителни или нагласени сметки ще получат софиянци . 16| 5730 |02.09.2007 Възможна ли е коалиция „Всички срещу Бойко” в София . 5| 11255 |17.07.2007 Българските власти срамежливо си затварят очите пред превърналата се в индустрия проституция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads