Реклама / Ads
10| 6918 |14.05.2008 ПОЛИТИКА

Изравнителни или нагласени сметки ще получат софиянци

.
инж. Илия Димитров – топлотехник Всеки месец топлопреносното предприятие на столицата изпраща стотици хиляди данъчни фактури до всеки свой клиент наричан официално абонат. Получателите ги наричат сметки за парното от които нищо не разбират.
 

В това няма нищо чудно защотои и големите специалисти в отоплителната техника не са наясно защо и как съществува българската топлофикация. От първоначалния проект за топлофикация няма и помен.Мрежата няма и не може да има пиезометричен график,няма график на температурите,няма абонатни станции работещи със смесване на водата от ТЕЦ с водата на отоплителната инсталация.Цялата топлофикационна система на София е десет водогрейни отоплителни централи,две хиляди километра тръбопроводна мрежа и над ведет хиляди топлообменни пункта /абонатни станции/ се използва за производство на ... топла вода. Годишно изгарят стотици милиони кубически метра скъпоценен природен газ за да се загрее вода до 70 – 90 градуса.Под напора на постоянно работещи мощни мрежови помпи тази вода трябва да извърши “куриерски услуги” да пренесе известно количество топлина до топлофицираните сгради.Тази топлина,наричана “топлинна енергия” макар че е много съмнително водата с температура 30-80 градуса да бъде наречена енергия,по дългия си път губи около 25-30% от отоплинното си съдържание,а в абонатните помещения подгрява друга вода за отоплението и за горещото водоснабвядане-БГВ.Отдала част от топлината си тази “тецова вода” потегля обратно по втората тръба към топлоцентралата за да се загрее отново.При този примитивен начин на пренос и обмен на топлина енегийните загуби са направо чудовищни. От топлинния потенциал на изгаряния природен газ – 8000 калории /9,3 Мгвтч/ на кубик газ потребителите ползват максимум 5000 ккал.Тук му е мястото да кажем,че европейците не допускат тези загуби защото вместо топлофикация си имат газификация. Вместо в мощна топлофикационна система /Топлофикация – София – АД/ всяка сграда и дори всеки апартамент си имат “домашна енергетика”.Собствен газов котел,газов бойлер и газови печки и котлони в добавка. Енергийната ефективност на нашата топлофикация е плачевна.Системата за топлоснабдяване е парадоксална. Цената на услугата е популистка и се определя от държавата /ДКВЕР/.Истинската себестойност,изчислена с действителните загуби,достига до 120 лв. /Мгвтч при цена 72,30 лв/Мгвтч. Всяко повишаване на цената води до отказване на хилядо абонати от което нарастват загубите и това изисква ново повишаване на цената.Дяволски кръг без изход.

ЗАЩО ИМА ТОПЛИННО СЧЕТОВОДСТВО

parno2.jpg

Отоплителните инсталации на високоетажните многофамилни сгради – етажна собственост са еднакви за всички етажи,радиаторите са захранени с общи вертикални щрангове /”сградна инсталация”/.Разходите за отопление са едни и същи.Икономиките се постигат с поставяне на общ регулатор на отоплението работещ по програма.Вместо това,обаче,по-неизвестни съображения,на всички абонати задължително бяха продадени терморегулиращи вентили и непознати до сега “топлоразпределители”.Разрешено беше на всеки абонат сам да регулира отоплението си ,да пломбира,да спира и дори да сваля радиатири.Разстроена е регулацията на всички отоплителни инсталации и няма да сбъркам ако кажа,че много трудно може да се открие етажна собственост с нормално отопление. В настъпилия хаос не е ясно кой се отоплява и кой плаща парното си. Въведението дялово разпределение на енергията и топлинното счетоводство имат само едно обяснение.Като изключим разбира се печалбите от продадените милиони прибори на много високи цени.Подобни системи за разпределение изискват в сградата да работят минимум 90% от радиаторите по проекта,температурата им да бъде по-висока от 50 градуса и да бъдат монтирани специални регулатори на съпротивленията по отделните контури. Нищо подобно няма у вас.Главната цел на създадената “мътна вода” е да бъдат скрити огромните загуби на,както изглежда,изгодната топлофикация.

Мнозинството абонати не знаят,че енергията която ежемесечно им разпределят фирмите изобщо не се измерва. Общия топломер служи за топлофикацията,с него си измерват количеството доставена в абонатната станция енергия.

По-нататък започва “свободно творчество”. В нашия блок през ноември беше доставена по общия топломер 10100 квтч енергия.От нея припаднаха 750квтч технологични разходи,които са за сметка на продавача и разпределиха останалото 9350 квтч на вкички потребители на топла вода без да му мислят много.Получи се фантастичното число 101,190476195 квтч/кубик вода. Виждате ли как работи фирмата за дялово разпределение. С точност до енамилиардна част от квтч! Технологичните разходи са приспаднати,значи цялата тази топлина е в подгрятата вода за къпане. Но според физиката с тази топлина един кубик вода ще се загрее до 97 жпасука.Нито може да се загрее,защото водата която подгрява от ТЕЦ е с по-ниска температура,нито може да я използавме без да се изгорим. Наредба 16-34 от 6 април 2007 г. Ни дава отговор.Според чл. 68 алинеи 4 и 5,водата постъпва в подгревателя с + 10 градуса и излиза подгрята до 55 градуса.Това може да стане с 52р335 квтч/кубик на цена 3,78 лв. Значи в нашите сметки са надписани по 4855 квтч повече и вместо 3,78 лв. за кубик са ни поискали по 7,32 лв. за кубик подгрята вода.Общо за всичките 92,4 кубика надписаните пари са 324 лв.А какво щеше да стане ако беше използвана предложената от нас система СИОРТЕ.Поставя се един топломер след подгревателя,който вероятно ще покаже за случая 4620 квтч и на входа в подгревателя обикновен водомер за студена вода показващ същите 92,4 куб. м.Делим двете числа и получаваме “разход на енергия за подгряване на 1,0 куб. вода бГВ... 50 квтч”.Уможаваме по цената на топлоенергията в София 0,0723 лв/квтч и получаваме 3,52лв. за всеки кубик топла вода показана от топлите ни водомери.Тази сметка може да направи комисия избрана от Общото събрание на блока.Ще имаме разпределителен протокол по който топлофикация ще ни състави фактурите.Както виждаме изобщо не ни трябва топлинното счетоводство.СИОРТЕ РЕШАВА и разпледелението за отоплението.Вижда се,че всички сметки за топлата вода са завишени.Технологичните разходи не са само 750 квтч/7,4 %/ а 4855 квтч или цели 51,9 %. /48 %/ от цялата доставена прези месеца енергия. Топлинното счетоводство,както виждаме,е нужно защото топломерите не могат да лъжат. Изравнителните сметки ще бъдат изработени с надписаните количества през месеците и ще разпределят загубите между всички софийски жители,които по закон са закрепостени към топлофикацията.Ще бъде осъществен принципа на всеобщата братска солидарност. Сметките ще бъдат нагласени чрез изравняването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5662 |10.05.2008 България и Румъния - с 20% от оборота в проституцията на ФРГ . 26| 8022 |09.05.2008 Бойко Борисов в страната на собствените си чудеса . 16| 6600 |08.05.2008 Защо ЦСКА трябва да последва примера на Реал Мадрид . 24| 5494 |25.04.2008 Армията ни е на изчезване, не я унижавайте

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads