Реклама / Ads
16| 4235 |04.05.2023 ПОЛИТИКА

ГЕРБ-СДС към БСП: Няма как сами да носим отговорност с правителство на малцинството

.
Срещата на БСП с ПП-ДБ
Отчитаме много сериозните предизвикателства, които ни очакват като победителн на изборите. Трябва да предложим управленска програма, която да събере максимално широка подкрепа от депутатите и да се формира мнозинство, което да подкрепя правителство, което ще изпълнява тази програма. Тази отговорност е свързана и с тежките решения, които предстоят да се взимат. Трябва да се върнем във времената на консервативна фискална политика.
 

Ще се наложи да се взимат непопулярни мерки и решения. Ще трябва да се взимат решения, които трайно ще потвърждават евроатлантическия път на България.

 

Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ - СДС в началото на срещата с БСП, която се провежда преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

 

"Нашата управленска програма е представяна многократно. Ние винаги сме се стремяли да отговорим на обществените очаквания и да предложим програма, която може да бъде реализирана. Не е в екселска таблица, но е детайлно разписана с мерки и цели. На тази среща предлагам да говорим по политики, експертно. Познаваме се и знаем по кои политики имаме допирни точки и по кои имаме сериозни разминавания. За вас тези разговори може би ще са по-лесни, защото вие сте управлявали с почти всички партии в този парламент. Осъзнаваме, че да се носи отговорността от правителство на малцинството с 69 депутати е непосилна. Съзнаваме, че е дошъл момент, в който отговорността трябва да се споделя. Искаме да разговаряме по тези секторни политики,"

 

"Ние разбираме, че разговори трябва да се водят. От наша гледна точка структурирането на целия процес не се прави по най-добрия начин", заяви от своя страна Кристиан Вигенин от БСП. "Г-жа Нинова обясни преди малко, че ни поканихте да обсъдим вашата управленска програма, а ни предоставихте програмата на ПП - ДБ. Не сме убедени, че наистина сме в сътояние да обсъдим това, което вие предлагате като програма, но ще ви изслушаме. Надявам се, че и вие ще ни изслушате. Процесът изглежда хаотичен и трябва да има повече яснота какво смята да направи първата политическа сила. Преди да влезем в подробности и да търсим допирни точки, трябва да намерим големите национални приоритети. Хубаво е да имаме яснота как ГЕРБ си представя срока на действие на едно редовно правителство. Това е важно, защото така ще стане ясно какви приоритети и цели си поставяте. Оставаме объркани от изказванията на г-н Борисов, а предполагам и не само ние. Също така е важно как ГЕРБ си представя състава на едно редовно правителство. Заедно с това искам да кажа, че ние ще ви представим няколко приоритета - социална и демографска политика, съдебната реформа, образование и здравеопазване, членството в Шенеген. За нас финансовата стабилност е важна, но трябва да се намерят начини, за да продължат социалните придобивки за българските граждани. Ние няма да отстъпим от тези наши политики и трябва да се намери начин те да се изпълняват. За нас е напълно възможно да се запазят социалните придобивки и да заложим бюджетен дефицит от около 4,5%", каза още Вигенин.

 

"Прав е г-н Вигенин да търси логика в политическата ситуация. Тази логика обаче изчезна през последната година и половина. Без да искам да драматизирам - праламентарната република също е застрашена. Трябва да намерим начини за решение на всички проблеми. Трябва да говорим дори и с тези, с които имаме различия. Едно такова основно различие е бюджета и нека започнем с него", призова Томислав Дончев.






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3740 |02.05.2023 Диана Дамянова: Всичко е в ръцете на Борисов, ДБ нямат министри . 6| 5570 |27.04.2023 Комуникационният експерт Любомир Аламанов: Няма да се учудя Борисов отново да се кандидатира за премиер . 3| 3884 |25.04.2023 Мартин Димитров: Сметката на бюджета на служебното правителство е надписана, няма и един опит за намаляване на разходите . 10| 5615 |19.04.2023 Иво Беров: Няма как ПП-ДБ да не търпят щети, но да обявят срок на ”съглашателството” с ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads