Реклама / Ads
43| 5640 |16.10.2014 ПОЛИТИКА

ГЕРБ и ПФ си стиснаха ръце за съставяне на правителство

.
Румяна Бъчварова
След близо 4 часа разговори ГЕРБ и Патриотичен фронт си стиснаха ръце за съставяне на правителство. Това стана ясно от думите на Румяна Бъчварова и Валери Симеонов.
 

Това, което ни представиха ПФ е гаранция за стабилно участие в следващо управление. Обстойно разгледахвме 18 точки, които са приоритетни за страната.

Обсъдихме нашите изисквания и успяхме да постигнем съгласие по всички от тях. В началото имаше разминавания, но те са свързани със смислови особености, а не по същество. Имаме съгласие за общо споразумение. ПФ признават правото на ГЕРБ да определи премиер. При съставяне на евентуално следващо правителство ще бъде подписана съвместна програма.  От ПФ казаха, че те настояват на това и всички следващи кадрови назначения да бъдат съобразени с качествата на кандидатите и характеристиките им. Единственият политически партньор, който не приемат патриотите е ДПС, заради порочния им модел на управрление , който се е превърнала в корпорация, заяви Бъчварова след разговорите.

 

Менда Стоянова заяви, че ГЕРБ и ПФ са  постигнали  съгласие по 14 точки, като  в 5 от тях са били направени редакционни корекции, предложени от патриотите. По останалите 4 теми имаме доста големи различия. На първо място е темата за бюджетната и данъчна рамка. ГЕРБ държи на тази философия, която поддържаше по време на своето управление. Това е важна тема и смятам, че те ще разгледат аргументите, които им представихме. Бихме могли да чуем дали ще отстъпят. Разминахме се и спрямо виждането ни за Националната програма за енергийна ефективност. Третата тема е НЗОК. При нас за следващия мандат предвиждаме няколко последователни стъпки, а не въвеждане на няколко каси. На този етап ние не можем да се съгласим с това. Четвъртата тема, по която не постигнахме консенсус е пенсионната реформа. Три от тези четири теми са сериозни области на политиката. Остава в полето на нашите партньори да разискват нашите аргументи и да се запознаят с нашата програма, след което  да излязат със становище дали могат да ги приемат. Обсъждахме и други въпроси по крупни теми. Оказа се, че политиката в туризма не сме дискутирали, но и двете страни са категорични, че е необходимо отделно министерство на туризма, обясни Менда Стоянова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 6041 |15.10.2014 ГЕРБ и РБ не стигнаха до договаряне на стабилно мнозинство и правителство . 8| 4939 |15.10.2014 М. Димитров: ГЕРБ са победители, тяхно е правото да излъчат премиер . 17| 5715 |14.10.2014 Реформаторите предлагат на ГЕРБ рамков документ за управление . 18| 5840 |14.10.2014 Имамов недоумява: Въпреки близостта с ГЕРБ, оставаме извън управлението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads