Реклама / Ads
27| 7400 |22.04.2020 ПОЛИТИКА

Горанов за безвъзмездната помощ: Един хеликоптер да вдигнем и да раздаваме пари, това ли си представят хората?

.
Владислав Горанов
Нали не си представяте, че България може да се сравнява с Германия, със САЩ, приятно съм изненадан от този феномен напоследък - да биваме сравнявани с тях. Така финансовият министър коментира политическите критики към мерките на правителството и зрителски въпроси защо у нас не се дават безвъзмездни помощи, а само кредити. Един хеликоптер да вдигнем и да раздаваме пари - това ли си представят хората.
 

Това обяви и попита финансовият министър Владислав Горанов пред Би Ти Ви тази сутрин.


Ще бъдат подпомогнати по някакъв начин и хората, които запазват работата си, но са с орязани заплати в кризата, каза още Горанов.


Трябва да се помисли и за семействата, чийто сумарен доход през кризата е под определен миминимум. С колегите от МТСП работим постоянно върху различни и нови мерки, посочи Горанов, като потвърди, че става дума за хората, чиито заплати са намалени. Говорим за безвъзмездна помощ в рамките на социалната мрежа, в която и сега държавата работи, уточни той.






Има изградена система, която разглежда всеки случай в зависимост от приноса му. Държавата не може да прати на всички заети в икономиката по една заплата. 25 млрд. лв. заплати са изпатени миналата година - как държавата да замести реалната икономика, продължи той


Лошите обороти ще са за април, а не първата седмица на март, която няма как да се отчете и съответно да се влезе в изискването за поне 20% по-ниски обороти, за да отговори един търговец на условията за подпомагане по мярката 60/40, заявяват други зрители. Да не се отчита цялото първо тримесечие, искат те. Тези критерии са съгласувани със синдикати и работодатели, уточни в отговор Горанов. Няма никаква пречка обаче да ги обсъдим отново и ако трябва, нещо да се промени. Крачка назад е крачка напред, защото целта е да се помогне. 70 хил. души вече са в обхвата на тази мярка, т.е. 70 хил. души не са загубили работата си благодарение на нея, посочи финансовият министър.


"Лудогорец" не е добре да се възползва от нея, потвърди той вчерашната си позиция. Но има много спортни дружества, които биха имали нужда, затова и те са изредени сред дейностите по това постановление.


Липсата на всякакви задължения към бюджета е друго условие, което трудно се покрива, защото и кризата е попречила за това, посочват други зрители. Не знам можем ли да оставим праг, който да сметнем за незначителен, но не е честно да искате подпомогне от данъците на хората, а вие да не сте били честен към хазната, категоричен бе министърът.






Използваме търговските банки като "точки на продажба", използваме тяхната инфраструктура, за да помага държавата, няма как ББР с един единствен офис да стигне до всеки, обясни още Горанов. Физически лица в неплатен отпуск или самоосигурващи се могат да получат напълно необезпечен кредит, ако докажат засягане от кризата, в размер до 4500 лв. - три средни заплати, които ще връщаш някога след години при нулева лихва, обясни той по достъпен начин каква точно е помощта за физическите лица. Затова е добър инструмент дори за хора, които вече имат друг кредит. Работещият бизнес ще бъде също реално подпомогнат да възстанови дейността си - 300 хил. с гратисен период и без обезпечение, с тях например ресторантьорът може да си отвори пак заведението, да зареди, даде пример Горанов.


Сиситемата с грантовете не работи до безкрай. Близо 2 млрд. имаме в нея, но няма как безвъзмездно да се дават пари на всички, допълни той.


Достатъчно е удължено засега извънредното положение. Иска ми се като финансов министър да можем утре да се събудим постарому, но отдавна съм оставил тези решения на медиците, които да ни дадат време да минем с минимални щети през здравната част от кризата. А не излизаме и който оцелее.






Готвим се за поемането на дълг, предпочитам достатъчно ликвидни буфери да имаме в бюджета, потвърди министърът.


Карантинните мерки вероятно ще останат в различна степен дълго време, по-строги или по-облекчени, докато светът не намери подходящ начин за борба с този вирус, убеден е Горанов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 21296 |08.04.2020 Борисов да свали от джипката Горанов и Караниколов, иначе може той да слезе . 14| 8117 |06.04.2020 Гечев и Гърневски ”се ханаха за гушите” за Горанов и ”Виденовата зима” . 5| 5737 |26.02.2020 БСП иска оставките на Борисов и Горанов заради неверните данни за ръста на БВП . 17| 7413 |05.02.2020 Горанов се прави на ни чул...: Ако знаех, не бих допуснал нарушенията в хазарта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads