Реклама / Ads
6| 3324 |16.06.2023 ПОЛИТИКА

Христо Иванов: Освобождаването на Гешев - тест за замазване или промяна

.
Христо Иванов
Декларацията на ”Продължаваме промяната - Демократична България” идва след освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. ”Дали политическите сили ще покажат, че не могат да го правят както сега, това ще бъде окончателният тест дали отстраняването на Гешев ще бъде отключване на по-нататъшни процеси или спешно замазване”, каза Христо Иванов.
 

Максимално ограничаване на безконтролността на главния прокурор; Да има представители на обществото във Висшия съдебен съвет (ВСС); промени в правосъдното законодателство; Ограничаване на възможностите за злоупотреби със следствената тайна; Това са сред елементите, които съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви от трибуната на Народното събрание като стъпки, които трябва да последват с исканите промени в конституцията, за които преговорите по същество се очаква да започват.

 

"Има скептични оценки, които казват, че тези, които си го избраха, го освободиха по същия начин, по който си го избраха в една процедура, която остави съмнения, на основания, които изобщо не бяха най-сериозните. А преди това имаше много по-сериозни, че човекът въобще не е подходящ за поста", каза Христо Иванов.


Иван Гешев беше избран за главен прокурор през 2019 година от същия състав на ВСС, който го отстрани. Съдебният съвет прие, че вече бившият главен прокурор е накърнил престижа на съдебната власт, изричайки репликата, че "ясно кой е политическият боклук в Народното събрание".


Иванов посочи, че са основателни съмненията, че "тази смяна няма да доведе до по-дълбоки промени, а просто ще бъде смяна на изхабен, доказал своята непригодност елемент от фасадата с друг, който може би ще изглежда много по-добре".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5642 |01.06.2023 Христо Петров - Хазарта: Ние сме изправени пред едно огромно зло, пред планина от зло . 11| 7697 |19.05.2023 Христо Иванов: Гешев каза: Имах едни приятели, с които не се занимавах, но сега вече не са ми приятели и ще се занимавам . 17| 6182 |11.05.2023 Христо Иванов за Гешев: Стана нетърпим и за онези сили, които го крепяха на поста . 8| 6832 |09.05.2023 Христо Панчугов пред Фрог: Предложението на Борисов е опит за уйдурма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads