Реклама / Ads
6| 10279 |19.06.2021 ПОЛИТИКА

Янаки Стоилов: Трябва фактите около разследването срещу Борисов да станат ясни

.
Янаки Стоилов
Има необходимост да станат ясни фактите около разследването срещу Борисов и то по реда, по който предвиждат законите. Това заяви министърът на правосъдието Янаки Стоилов.
 

„Няма да коментирам действията на други министри, нито ще влизам в заден разговор с г-н Борисов. (…) Аз мога да коментирам от гледна точка на законността и от гледна точка на нуждата от тези факти“, обясни Стоилов пред bTV.

 

"Ние си спомняме само преди няколко месеца как една джипка обикаляше цялата страна в дните преди изборите, не виждам това сега",  заяви министърът на правосъдието .

 

"Ако някой си мисли, че служебното правителство трябва да се ограничи само с изборите - какво трябва да правя аз тези два месеца? Да се занимавам само с организацията на изборите в местата за лишаване от свобода? Да не се занимавам, например, с българското гражданство, с това че са затлачени процесите, а хората чакат по 8-10 месеца да получат удостоверението за гражданство. Или да не прекратяваме лошите практики?", попита риторично министърът.


Той допълни, че при проверките си служебния кабинет констатира, че в годините има недостатъчен професионализъм, почтеност и непоследователност.
Министърът направи прогноза, че негативните констатации за управлението на държавата от партньорите ни ще продължат.


"През юли вероятно отново към България ще бъде направена оценка, че няма особени резултати в противодействието на корупцията по високите етажи на властта".
Той заяви, че по негово мнение прокуратурата, МВР и други институции не са работили, така че да се стигне до задоволителни реални резултати.


Правосъдният министър коментира и правната страна на списъците, изготвени от Министерство на финансите, на фирми и лица, свързани със санкционираните по закона "Магнитски". Той каза, че в министерството на правосъдието и агенциите към него няма договори с фирми от този списък по докладите, които е получил.


"Правната страна е наистина сложна. Трябва подобни действия да бъдат съвместими с българския и европейския правен ред. В разговора ми с еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс един от въпросите, които поставих е, че предлагам тази тема да се обсъди на европейско ниво и да се търси общо нормативно решение. Той реагира положително". В отговор на въпрос за изработения проекта за нова съдебна карта, който предвижда закриването на над 50 райони съдилища, министърът каза:

 

"Най-важното е гражданите, потребителите на съдебната система, да получават резултат. Основното, което отхвърлям в този проект е премахването на районните съдилища като основни първоинстанционни съдилища. Нека тези въпроси се решават от един нов парламент и едно ново правителство".


Като перифразира известна мисъл, той каза, че правосъдието и съдебната система са твърде важни, за да бъдат оставени само на магистратите, още по-малко само на органите за управление на съдебната власт.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 19142 |16.06.2021 ”Медиана”: ГЕРБ остават втори, а Гешев трябва да си ходи . 37| 6205 |23.05.2021 Жан Виденов: Политическите лидери не трябва да имат под плащовете си кинжали . 1| 4228 |21.05.2021 Калоян Паргов: Разширяването на метрото трябва да бъде първо към жилищните комплекси . 52| 7472 |13.05.2021 Посолството на САЩ: България трябва да има върховенство на закона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads