Реклама / Ads
18| 5399 |29.01.2022 ПОЛИТИКА

Хр. Иванов: Политическият ни модел не ражда фантазия. Какво е България - шопската салата или Балкантурист?

.
Христо Иванов
”Нашата държавност е в изключително лошо положение. Политическият ни модел е глупав – не ражда фантазия. Трябва да го превърнем в машина за развитие. Ние трябва по нов начин да погледнем на своя национален бранд, но това е отговорът на въпроса – ”Какво е България – шопската салата или Балкантурист?“. Нашият национален бранд трябва да носи надежда и оптимизъм“. Това каза Христо Иванов по време на Националната конференция на ”Да, България!”.
 

"Тази конференция ни помага да видим къде се намираме. Най-важното е обаче това, което предстои пред нашата родина. За това къде се намираме...ние сме в 15-тата година от членството ни в ЕС. След 3 години първото поколение на ЕС ще бъде от пълноправни граждани. Трябва да работим чрез тази генерация на бъдещето да поставим основните на една нова България", каза Иванов в началото.

 

"България се намира в окото на една буря от трансформации - икономическа и технологична, които бяха ускорени от ковид кризата и се случват ежедневно, издигайки пред нас нови предизвикателства. Не на последно място, българският политически пейзаж се променя. Променя се българската политическа система", добави Христо Иванов.

 

"Нашата политическа задача е да опитаме да бъдем инструментът за тази трансформация, която да бъде към по-добро, а не просто да се случи", подчерта той.

 

Той говори и за предизвикателствата пред страната в бъдеще.

 

"Нужен е устойчив икономически модел и технологична трансформация, които са по-нужни от всякога, защото реформацията (тегхнологична б.р.) в световен мащаб ще доведе до нови икономически модели", започна той.

 

"Следващото голямо предизвикателство е демографията - като човешки капитал, здраве, образование, преодоляване на онези разграничителни линии, които има в нашето общество.

 

"Трябва да затворим голямата дупка на неефективното изразходване на публични средства - енергийната система, социалната система, които не създават надежда за по-добро качество на живот, в които се крие огромна корупция. Тяхната неефективност е на първо място", заяви той.

 

"Трябва да преминем от ролята на "кибици" в ролята на активни играчи", категоричен беше той.

 

"Следващото огромно предизвикателство е състоянието на нашата държавност започвайки от съдебния суверинитет, системата за сигурност, състоянието на институциите. Нашият полтически модел е глупав. Няма фантазия и не ражда надежда, той е корумпиран и незрял. Имаме голяма задача да го превърнем в машина за развитие", подчерта Христо Иванов.

 

"Нашият национален бранд трябва да бъде радикално модернизиран и обновен. Да носи надежда, оптимизъм и да внушава подкрепа. България трябва да стане другото име на надеждата", добави той.

 

"Трябва да поставим въпроса за качеството на живот, които не опират само до БВП и доход на глава от населението, а е свързано с образователен и социален продукт", категоричен беше Иванов.

 

"Минахме през своите грешки, последните две години бяха шокиращи в организационен план. Загубихме онази доза контакт, на която бяхме свикнали. Появиха се нови членове и организации. Последната година беше изключително предизвикателство за политическата система. Ние имахме силни и слаби моменти, за жалост последния беше сега, когато подадох и оставка, което направих напълно осъзнато", подчера съпредседателят на "Демократична България".

 

"Въпреки всичко постигнахме стратигическата си цел. Тя е да отстраним статуквото, което носи корупционния модел. Слабата част на "имунната система" на политическата система да бъде поставена на необходимата социална дистанция от носителите на "корупционния вирус". Второ - има управление, което припознава голяма част от нашите ключови приоритети. Това е факт, но освен припознаване - трябва да превърнем това в резултати", каза още Христо Иванов.

 

„Демократичната общност трябва да се отвори и да интегрира българските турци и българските мюсюлмани. Етническото капсулиране води до раждането на чудовище. Формират се органи в изпълнителната власт, където няма нито едно различно име“, добави той.

 

„По оста либерално-консервативно трябва да държим център. Такава е България. По оста ляво-дясно трябва да държим дясно. По оста изток-запад сме запад, но и у дома. Все по-добре знаем, че човек има нужда от адрес и принадлежност. Това е двустранна връзка – тя е твоя и ти си неин.“, уточни Иванов.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6236 |22.12.2021 Христо Иванов: Ще поискаме изслушване на Янев за позицията му за разполагане на допълнителни войски . 8| 7826 |13.09.2021 Христо Иванов: Имахме 12 години управление, доминирано от ГЕРБ. Излизаме от това трудно . 2| 4379 |11.09.2021 БСП: Партиите на промяната се провалиха да дадат алтернатива на модела на Борисов . 4| 5178 |01.09.2021 Нинова към „партиите на промяната“: Искате на думи промяна на модела на управление, а с действия го блокирате

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads