Реклама / Ads
16| 7969 |07.11.2019 ПОЛИТИКА

Изгоненият руски дипломат опитал да вербува шефове на Военното разузнаване

.
Първият секретар в руското посолство в София Владимир Русяев (името бе обявено в руското издание „Взгляд“) контактувал с шефове на във Военното разузнаване. Дори опитал да ги вербува за агенти на руското военно разузнаване към Генералния щаб, известно като ГРУ. Служители на ДАНС засекли тези контакти и уведомили прокуратурата.
 

Били използвани СРС-та, които предизвикали известни съмнения относно лоялността на българските разузнавачи. Това разказаха пред Фрог нюз източници от службите, които подчертаха, че засега това са само съмнения.

 

Това станало повод за досъдебно производство на Военноокръжната прокуратура срещу бившия шеф на служба „Военна информация” в Министерството на отбраната ген. Пламен Ангелов и настоящия ген. Светослав Даскалов. Причината е нерегламентирано издаване на достъп до класифицирана информация. Според държавното обвинение в периода 01.04.2016 г. – 01.05.2019 г. са били издадени 504 разрешения за достъп до информация на НАТО и ЕС, класифицирана като „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация. Тези разрешения са били издавани от служител по сигурността на информацията в Служба „Военна информация“, а не от ръководителя на службата, както е разписано в закона.






Прокуратурата разкри още, че в хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба "Военна информация" - МО. Информация за това се съдържа отново в сигнали на ДАНС, отправени до прокуратурата. Със задачата да се проверят тези съмнения е натоварена АДФИ, която извършва финансова инспекция. Резултатите все още не са обявени публично.

 

Предполага се, че именно данните за опити за вербуване от страна на Русяев, който по назначение е бил свързан с руското военно разузнаване, са аргументите, заради които руското Външно министерство не реагира остро на скандала в София.

 

В процеса на разследване е установено, че и в други служби има има служители, осъществяващи нерегламетирани контакти с хора на руското разузнаване. Включително и във Военна прокуратура. Засега това са само съмнения, но те се проверяват.

 

Все още не е ясно дали скандалният случай е свързан с действията на руската държавна банка ВТБ по придобиването на Виваком за 300 млн евро и опита след това да компанията да бъде препродадена за над милиард. Ще имат ли смелост ДАНС и прокуратурата да разровят този грандиозен скандал, с който в момента се занимава и Лондонския съд.






Случаят е докладван от Сотир Цацаров, заместникът му и кандидат за стола му Иван Гешев, шефовете на ДАНС и външното и военното разузнаване, които бяха на тайно посещение в САЩ неотдавна. Като член на НАТО българската страна е задължена да информира своите партньори за подобни разкрития.

 

Странно е обаче мълчанието на държавното обвинение по скандала със служителите на руското ГРУ, които бе установено, че са пребивавали в България. Техният престой съвпада с опита за отравяне на бизнесмена Иван Гебрев, синът му и висш служител във фирмата. Според експерти има връзка между двете събития и в тази посока бяха изявленията на британските служби и дипломация. Прокуратурата у нас заяви тогава, че ще разследва скандала, но досега няма никакви данни това да се случва.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7290 |01.11.2019 Николай Ненчев: През моя мандат като министър не пуснахме руски самолети . 24| 9451 |31.10.2019 Руските ракети С-400 може да останат край Ниш, стигат до София? . 6| 5384 |15.10.2019 Европейската дипломация трябва да търси българския дипломатически канал към Ердоган . 71| 8211 |15.09.2019 Соломон Паси: Можеше да обявим руския посланик за персона нон грата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads