Реклама / Ads
13| 8383 |17.10.2023 ПОЛИТИКА

Израелски политолог: Кремъл удари дипломатически шамар на Израел, на Путин е изгодно да се позиционира като миротворец

.
Михаил Пеливерт
Израелският политолог Михаил Пеливерт говори за позицията и ролята на Русия във войната между Израел и Хамас в ефира на Current Time. Според него Русия печели от кризата, то отвлича вниманието от Украйна
 

– Обяснете как Израел оценява позицията на Русия относно войната между Израел и Хамас?

 

– На 16 октомври Нетаняху проведе първия си разговор с Путин. Смятаме, че това се е случило около осем дни по-късно, отколкото е трябвало да се случи. В крайна сметка през последните години Бенямин Нетаняху ни увери, че личните му отношения с Владимир Путин са толкова близки, че това се превърна в наше, да кажем, стратегическо предимство в региона. Но се усеща, разбира се, че Русия удари дипломатически шамар на Израел: бяха изречени думи на съчувствие, след като Израел беше сравнен почти с нацистка Германия, а блокадата на Газа с блокадата на Ленинград. Следователно сега разбираме, че не можем да очакваме никаква помощ от Русия на нивото, на което я очакваме от Съединените щати.

 

Като цяло очакванията в Израел сега са толкова скромни; в свободен превод от иврит казвам, че нямаме нужда от помощ, но най-важното е да навредят възможно най-малко. Мисля, че това е най-правилното отношение на общественото мнение и политиците днес към това, което се случва, и отношението на Русия към това, което се случва.

 

– С какво може да навреди Русия в този случай? Как виждате това за себе си?

 

– Първо, ние сме практически съседи с Русия – Русия все още има доста голяма военна групировка в Сирия, базата Хмеймим. Второ, много близките отношения на Русия с Иран винаги са ни карали да се тревожим, че Русия ще прехвърли оръжия на Иран, което може да промени баланса на силите в региона. Едно време ставаше дума не само за ракети с много голям обсег, но и за противоракетна отбрана, за установки С-400 и други.


- Под Газа има цял подземен град – това е основната трудност. Защо операцията на Израел се отлага и какво се знае за силите на Хамас?

 

- Работата тук е, че тази война, както се опасяваме, може много бързо да се превърне от война между Израел и Хамас в първата иранска война, тоест във война, в която Иран може да бъде пряко замесен. И затова близките отношения на тази страна с Русия не могат да не ни безпокоят.

 

Хизбула не е просто независим играч, а пряк представител на интересите на Иран на нашата северна граница. И цялото това много масивно присъствие на американски военни, политици и два самолетоносача, а сега и президента Байдън - те вече обявиха, че той ще лети за Израел утре - е оценка на настоящата ситуация.

 

Напомня ми за плувен басейн, пълен с гориво, и огромен брой хора, тичащи наоколо със запалени клечки. И затова тук и сега въпросът за влошаването не е толкова въпрос на нечие решение, а по-скоро въпрос на абсолютно случайна ситуация, случайна смърт. Всичко това може да пламне многократно повече.

 

– Защо Русия толкова усърдно избягва да осъди бойците на Хамас? Това не се казва нито в резолюции, нито в публични изявления.

 

– Да, Русия обикновено използва, което като израелец предизвиква голям гняв у мен, такава фраза като „радикалната организация Хамас“, въпреки че говорим за терористичната организация Хамас, особено след събитията от събота. Тук вероятно няма да кажа нищо ново – това е традиционната постсъветска позиция на Русия.

 

Второ, това е своеобразна международна ос, част от която е Русия и сега включва не само Иран и Сирия, но и Китай. Точно днес започва посещението на президента Путин в тази страна. И смятам, че дипломатическите формулировки, които сега чуваме от Русия, до известна степен са съгласувани с Китай. Вчера гледах карикатурите, публикувани в китайските медии. И основното ядро, основното послание в тези карикатури е, че това, което се случва сега както по света, така и в нашия регион, е провал на американската политика, която не призна многополюсния свят, новите реалности и не зачита достатъчно правата на народите към самоопределение и техния начин на живот. Почти дума по дума повторение на идеологическите послания, които чуваме от Кремъл. Затова смятам, че сега това са толкова калибрирани реакции и между другото съм сигурен, че Путин и Си Дзинпин ще отделят много време на въпроса какво се случва сега в Близкия изток.


– Путин всъщност се обади на Нетаняху вчера. Но освен Нетаняху, той се обади на Махмуд Абас, лидер на палестинската власт, и се обади на президентите на Иран и Египет. Някой чува ли Путин? Може ли той по някакъв начин да повлияе на развитието на тази война?

 

- Наблюдавам отразяването на събитията в руската преса и ми се струва, че се е променило през последните осем-девет дни. В началото беше много по-антиизраелски, но в последните дни даде усещане за някакъв по-голям баланс. Струва ми се, че днес за Путин е изгодно да се позиционира като миротворец. Трябва да признаем, че той всъщност може да се обади на всеки лидер в Близкия изток и мнението му ще бъде авторитетно за мнозина. И тази възможност да повлияе на случващото се и да предотврати разрастването на този конфликт, струва ми се, сега ще бъде използвана от Русия, за да реши проблемите си в Източна Европа: в Украйна.

 

Аз не съм теоретик на конспирацията, че Русия по някакъв начин стои зад тази варварска атака на Хамас в събота. Но в същото време смятам, че тук причинно-следствената връзка е друга, че сега Русия несъмнено ще се възползва от това, което се случва, за да укрепи своя политически и дипломатически авторитет тук в региона.

 

– Значи Русия печели от нова война, защото самата Русия води война срещу Украйна?

 

– Е, разбира се, сега Русия печели от войната в Газа, която отвлича и силите, и вниманието на международната общност от случващото се в Украйна. Това, струва ми се, е съвсем очевидно.

 

Настоящее время

Превод Фрогнюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 7250 |16.10.2023 Стефан Гамизов: Израел да покаже на света, че няма да има втори Холокост . 6| 6132 |15.10.2023 Асен Агов: Днес няма военно решение в Газа, причината - "пренареждане на света в момента" . 11| 5807 |14.10.2023 След вота на недоверие: Борисов заплаши с нови избори, ако ПП-ДБ “не внимават с изказа” . 17| 9002 |12.10.2023 Вотът на недоверие: Ще оцелее ли кабинетът "Денков - Габриел"? /обзор/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads