Реклама / Ads
45| 11502 |26.06.2012 ПОЛИТИКА

Какво ни предлагат родените от НДСВ?

.
След 8-годишно участие във властта НДСВ се разчлени на отделни групи от интереси, които се опитаха да намерят възможност за самостоятелно съществуване.
 

Новите политически формации – на Меглена Кунева „България на гражданите” и на Николай Цонев – „Нова алтернатива”, както и гражданското сдружение „Модерна България” на Борислав Цеков, са частите от НДСВ, които до момента решиха да обслужат амбициите на собствените си гарнитури.

Истинският проблем обаче е, че в България няма нови политически партии, няма нови политически проекти, няма нови политически идеи. Има нововъзникващи организации, които имат за цел да направят лидери собствените си членове. Имаме борба за нови елити, които търсят възможност да се реализират във вече съществуващи политически организации. Оттам идва целият този калейдоскоп от едни и същи елементи, които се появяват в различни конфигурации.

Другият неприятен извод е, че отново се появиха пари за политическа технология. Най-вероятно става дума и за пари с немного ясен произход. Тази активност при създаване на нови политически организации означава, че на този пазар са се появили финансови ресурси. Появиха се и нови видове инвеститори в политическите технологии. Това не е въпрос, който ще затихне. В края на зимата очаквам да се появят най-радикалните популистки организации. При липсата на нова политика, на нови политически идеи и на нови политически организации това, което се случва на сцената, говори само за опит за възпроизвеждане на псевдоелита.

Наивно е да се смята и че царят може да се върне в политиката и да постигне съгласие около себе си или да разшири подкрепата за една или друга формация, която произхожда от НДСВ. Макар че Симеон Сакскобургготски несъмнено има висок символен капитал, но той повече не може да бъде използван. Иначе в самото НДСВ не очаквам да се появи нито нов тип проект, нито нещо по-трайно като тенденция. Самото НДСВ настоява, че има умение в коалиционната култура и че е в състояние да работи с други. Но по никакъв начин не е в състояние да работи със собствените си бивши части – нито с ГЕРБ, нито с Меглена Кунева, нито с Борислав Цеков, нито с всички останали крила и крилца около НДСВ.

Антоний Гълъбов, политолог
vsekiden
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 126| 12188 |04.07.2011 Е. Живкова: Знам какво е да си държавен глава; била съм първа дама! . 34| 7164 |19.10.2009 Първанов: Министър се прави на премиер, в кабинета предлагат опасни идеи . 3| 5494 |19.07.2007 Какво спечели Кадафи от процеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads