Реклама / Ads
17| 6916 |04.10.2014 ПОЛИТИКА

Медии бъркат Долни и Горни Лом, Плевнелиев шикалкави

.
Росен Плевнелиев
Трагедията във фабрика "Миджур" е новина №1 в България. И няма как да е другояче, след като там загинаха 15 души. Пореден инцидент, поредни жертви, поредни съболезнования.
 
Обявен бе национален траур.

В продължение на три дни обаче медиите така и не стигнаха до консенсус дали драмата се е разиграла в Долен или Горни Лом. Съобщенията и репортажите са абсолютно объркващи.

 

Горни Лом присъства в публикациите и репортажите на

"Труд", Inews.bg, Econ.bg, Нова телевизия, "Дневник", vesti.bg  btvnews.bg, dnes.dir.bg,  24 chasa, trud и пр. 

Не са малко обаче и "привържениците" на Долни Лом. Сред тях са агенция "Фокус", news.ibox.bg   bnr.bg  news.bg и др.

Според някои драматичните събития са се случили едновременно и в двете селища. Такъв е случаят с Националната телевизия.БНТ съобщава на 02.10.2014: В “Още от деня” говорихме с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров за трагедията в Долни Лом, която отне живота на 15 души. В пряко включване от мястото на тежкия инцидент Лазаров каза, че на този етап е трудно да се даде категоричен извод (?) за причините за възникването на този инцидент, защото огледът не е започнал.

В анонса към предаването обаче казва друго:

Трагедията в Горни Лом – главният секретар на МВР Светлозар Лазаров ексклузивно пред “Още от деня”;

 

Националната телевизия и Лазаров са особен случай - предават едновременно от Горни и Долни Лом! Това и великият Худини не го е можел...

 

С това недоразуменията покрай трагедията не свършват. Като автор на някои от тях се изяви самият президент Росен Плевнелиев. Пред журналисти на 3 октомври той заявява:

"Държавата не е удобното извинение за бездействията и за нарушаване на правилата от фирми, работодатели и личности. Фактите сочат, че МВР два пъти се е опитало да вземе лиценза на предприятието. Крайно време е да посочим фактите и първопричините такива, каквито са. Затова вярвам в институциите, вярвам в правосъдието и апелирам към всички български граждани и те да имат малко повече вяра в собствената си държава, защото държавата – това сме ние", призова Плевнелиев. Мъдри слова, няма спор.

 

Но някой можеше да каже на държавния глава, че вътрешният министър Йордан Бакалов много ясно е посочил и друго - че два пъти съдът е връщал отново лиценза. След всяко отнемане - връщане. От независимия съд.

Нещо повече, Плевнелиев заявява: "вярвам в правосъдието". На това, което е връщало лиценза ли?  

 

Президентът апелира още: "Крайно време е да посочим фактите и първопричините такива, каквито са". Съгласни сме. Но нека пръв даде пример за такова поведение и каже на глас, дали наистина собственикът Валери Митков е имал политически протекции, както се говори упорито. А също и за топлото му приятелство с Георги Първанов, който бе два мандата президент, и когото Плевнелиев наследи на "Дондуков" 2. Но Плевнелиев мълчи за тези неща. Вероятно защото ако бъде откровен, ще трябва да е такъв и за кръговете, които се навъртат около него и които с негова подкрепа участват в някои от най-сладките ресори на властта.

Ако беше първо мъж, а след това и истински държавен глава Плевнелиев трябваше да се обърне към Висшия съдебен съвет да разгледа фактите и поведението на съдиите, които са били така ларш към фирмата. Да се изясни също дали МВР наистина е отнемало лиценз и кога. Защото главният секретар Лазаров може да е докладвал нещо на министъра, ама то да не е съвсем така. Той има опит в това отношение.

 

Със сигурност повечето медии вече са наясно, че трагедията е в Горни Лом. По-страшно е това, което проповядва Плевнелиев, а то е отвратително лицемерие. Защото не можеш да изискваш от другите това, което не си готов да направиш сам. Независимо дали от страх или от други "конюктурни" съображения.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 10263 |01.07.2014 Въведоха сталински режим в МВР спрямо медиите . 21| 7576 |12.11.2013 Бонев: Този път не медиите, а службите си свършиха работата . 142| 10661 |08.01.2011 Бойко Борисов: Патрашкова и Галерия имат повече присъствие в медиите, отколкото ние . 7| 5929 |02.06.2010 Световните медии хвалят България за икономическите мерки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads