Реклама / Ads
11| 5487 |05.02.2015 ПОЛИТИКА

Местан: Възродителният процес е въпрос за имунната система на демокрацията

.
Лютви Местан
Преодоляването на тежкото наследство на Възродителният процес е въпрос за имунната система на демокрацията в днешно време, заяви по БНТ лидерът на ДПС Лютви Местан. Ние вчера чухме заяви от дясното, че няма да подкрепят един толкова естествен закон на ДПС.
 
Починалите по време на Възродителния процес, включително и ритуално запалилите се, заради името и вярата си – имено защото не биха могли да подадат молба от отвъдното, би следвало да имат правото, за да се успокои душата им, административно да се възстановят имената им, добави той.

Когато дясното отказва да подкрепи подобен проект, то губи моралното право да бъде носител на демократичното начало.

 

На въпрос докога ще бъде коментирана темата за Възродителния процес, Местан отговори: До преодоляването на последиците от Възродителния процес. Това било преди всичко човешки и морален дълг.

 

На въпрос, дали смята, че не са получили подкрепа на предложението, защото от идва от ДПС, а не защото липсват демократични норми, Местан каза: „Ако една, или друга политическа сила ще определя отношението си към казус, засягащ основите на българската демокрация, субектът на инициативата – ние, с един подобен подход се отказваме от парламентаризма”.

 

На въпрос дали от ДПС зависи да изкара Възродителния процес от политическото говорене, Местан отговори, че въпросът за Възродителният процес е несамоцелно поставен от ДПС.

 

Самото възникване на ДПС, беше синоним на евроатлантическата идея, беше именно от гледна точка на необходимостта България да се развива като демократична държава на равноправните граждани, защото единствено в България, на Балканите се разгърна този мракобесен, античовешки Възродителен процес, по времето на който бяха убити много граждани, заяви Местан.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5724 |02.01.2015 Сънародниците ни в Турция не харесват, че Борисов се изказал за възродителния процес по фейсбук . 111| 6965 |30.12.2014 Караянчева към Местан: Старите рани се лекуват с мехлем, не със сол . 93| 6619 |26.12.2014 Местан: Ако Борисов не се освободи от ПФ, управлението е обречено . 67| 6327 |28.05.2014 Местан: Отворени сме за разговори за избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads