Реклама / Ads
34| 5248 |22.02.2015 ПОЛИТИКА

Миков: Дългът от 16 мрд. говори за куцане в икономическата сфера

.
Михаил Миков
„И в Европа, и у нас има криза, свързана със спад на доверие в традиционите партии. Криза, от която не може да избяга лявото в Европа.” Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в предаването „Неделя 150” по БНР след срещата на лидерите от ПЕС в Мадрид.
 
Той уточни, че  точно затова основна тема са били мерките и пътищата за изграждане на доверието сред гражданите. Михаил Миков изтъкна, че при  срещата си с лидера на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес е обсъдил виждания и лични практитки по теми от политическия живот на левицата в Испания и в България. Лидерът на БСП отбеляза, че има аналогии между политическото пространство в двете страни, което показва известно разединение.

По темата Шенген, Миков заяви, че има пълната подкрепа на европейската левицата за членството ни в Шенген. Но за неговото решаване ще трябва да изразят своите ясни позиции страните, в които има дясно управление.

„В момента Европа е тревожна и лидерите на левицата търсят пътища за отпор на тероризма, но се обсъждат и въпросите за интерграцията на хората с разлчини вероизповедания”- коментира Михаил Миков другата обсъждана тема в Мадрид. Той изтъкна, че сега се търсят мерки за приобщаването  на хората с различни религии, както и начини да се намали радикализацията.

„Не може държавата да бъде блокирана, не може липсата на аргументи да се замести със заплахи”. Това коментира Михаил Миков по темата за  намерението да бъде взет огромен дълг от 16 млрд. лв от управляващите.  Той допълни, че преговорите за този дълг са водени без решение на правителството за даване на мандат- а такива са категоричните изисквания и на Закона за международните договори, и  на Закона за публичните финанси, и в крайна сметка на Конституцията. Миков не изключва възможността да се постави върпосът пред  Конституционния съд. Той смята, че върховенството на закона трябва да се уважава от всички власти, включително и от изпълнителната власт, и в това отношение БСП ще бъде последователна. Лидерът на левицата акцентира, че трябва да е ясно – точно българските граждани ще трябва да  плащат тези 16млрд.лв. и то заедно с лихвите.  Миков напомни, че когато правителството на Орешарски искаше да тегли 1 млрд. дълг,  парламентът бе обграден от същите хора, които сега искат да изтеглят 16 милиарда, без особенни аргументи за това. Председателят на БСП допълни, че тегленето на подобнен огромен дълг е признание за несправяне в икономическата сфера.

По изкуствено създадената тема за „черни списъци” в БСП, Миков заяви, че тези, които го твърдят- най-често участват в медиите, най- често се чува тяхната гледна точка, включително позициите им, които често се разминават с тези на ръководството на БСП. Лидерът на левицата напомни обаче: „Част от силата на една формация е единодействието.  Смятам, че всеки трябва да има съзнание за единодействие в изпълнение на решенията на ръководните ни органи.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7371 |20.02.2015 Миков: Световният ден на социалната справедливост е наш празник, а справедливостта–наша кауза . 10| 5117 |10.02.2015 Миков: Подмладяваме БСП на всички нива . 24| 5725 |31.01.2015 Миков: БСП устоя на политическите репресии на ГЕРБ . 54| 9738 |25.01.2015 Миков: Министър Калфин прокарва дясна социална политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads