Реклама / Ads
107| 9280 |01.05.2013 ПОЛИТИКА

О. Минчев: ГЕРБ запазват уникално висока обществена подкрепа

.
Огнян Минчев
Никога през изтеклия четвърт век управляваща политическа партия не е отивала на избори след един мандат управление с толкова висок сравнителен резултат.
 

Очаквам оспорване на изборния резултат и забелязвам, че се поддържа висока степен на пропагандна истерия около потенциалната  възможност за фалшифициране на изборните резултати, казва в интервю за "24 часа" политологът Огнян Минчев. Тази опасност винаги е съществувала при избори, защото винаги е съществувал факторът административен натиск, всякакъв вид манипулиране на секционни комисии, купуване на гласове и т.н. В тази кампания виждаме и още нещо - непрекъснато публично пророкуване, прогнозиране за нелегитимност и неизбежно фалшифициране на предстоящия вот. А това обещава горещи дни по време на изборите и след тях.


Въпреки разнопосочната истерия, която се разгръща в изборната кампания, мнозинството български граждани остават трезви и разумно преценяват ситуацията. Демоскопските сондажи, на които имам доверие, показват, че обществените ориентации са стабилни. Т.е. истерията по повърхността на сцената не засяга дълбочинно ориентацията на гражданите.
 

Раздялата на ГЕРБ с Цветанов едва ли е вероятна. Отделен въпрос е какви ситуации, обстоятелства и размествания ще се случат след 12 май. Създаването на правителство в следващия парламент ще бъде почти сизифовска задача.


Мощният обществен протест на част от обществото не можа да разклати драматично подкрепата за доскорошните управляващи сред други обществени слоеве поради поляризацията на обществените нагласи. В този смисъл не можем да очакваме и в резултат на достигащата до кресчендо, дори до истерия кампания позицията на избирател от едната част на спектъра да се премести в другата му част. Обществото отново е разделено. Нагласите срещу ГЕРБ са мощни и масови. Същевременно тази партия запазва уникално висока обществена подкрепа след 4 г. управление. Разбира се, ГЕРБ може само да мечтае за резултата от 2009 г., но никога през изтеклия четвърт век управляваща политическа партия не е отивала на избори след един мандат управление с толкова висок сравнителен резултат, какъвто се очертава за ГЕРБ сега.


Според стойностните, професионалните социологически сондажи ГЕРБ има известна преднина пред БСП. Тя не е гранична от типа 0,5-1%, както някои напазарувани социолози се опитват да внушат. Не е и в съотношение 2:1 в полза на ГЕРБ, каквито резултати също имаше. Засега ГЕРБ има преднина, която не е незначителна. Какво ще се случи с тази преднина до деня на изборите, е трудно да се каже.

Иначе срещу тези, които подкрепят ГЕРБ и одобряват начина на управление през последните 4 г., стои една алтернативна общност, която е все по-категорично и все по-полярно настроена срещу възможността бившите управляващи да повторят своя мандат. Тази общност само частично се препокрива с избирателите на БСП. Така че обществената поляризация създава възможността, от една страна, да имаме масови протести - особено в София и Варна. А от друга - съществена част от населението да продължава да подкрепя ГЕРБ, казва още Минчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 8173 |30.04.2013 Проф. Константинов: ГЕРБ води БСП с 20 депутата . 67| 6448 |30.04.2013 Първанов: ГЕРБ не пречупи гръбнака на организираната престъпност . 39| 7416 |29.04.2013 Скандалите разколебават електората на ГЕРБ . 197| 10188 |28.04.2013 НЦИОМ: ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака влизат със сигурност в новото НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads