Реклама / Ads
25| 7650 |30.12.2021 ПОЛИТИКА

Министър Божидар Божанов: Няма да режем администрацията на парче

.
Божидар Божанов
”Не очакваме да режем просто на парче, а трябва да видим къде недостига администрация, къде е прекалено много, да прелеем функции и задачи. Администрацията всъщност приветства електронното управление, защото това улеснява и нейната работа”. Това заяви Божидар Божанов - министър на електронното управление.
 

Всяка една административна услуга ще може да бъде заявявана по електронен път. Тя и в момента на теория може и това всъщност е основно предизвикателство, каза още министърът.


Идеята на електронното управление е не просто да махнем едни гишета и да ги заменим с цъкане многократно по телефони или лаптопи, а държавата да не занимава гражданите със себе си, посочи Божанов.

Това е загубено време за бизнеса, нерви, ограничава корупционния риск, колкото по-малко живи взаимодействия има между гражданите, бизнеса и администрацията, толкова по-малък е рисъкът от корупция, каза още той пред БНТ.


Електронната идентификация е най-приоритетната задача. За всички хубави неща, които гражданите трябва да могат да правят онлайн, те трябва да имат квалифициран електронен подпис или в някои случай ПИК на НАП, но той не работи за всичко. Трябва всички граждани да имат лесно и удобно средство, а квалифицирания подпис не е удобен. Те трябва просто да могат да влязат на сайта на една администрация и да кажат "влез" с електронна идентификация, като натиснат един бутон на телефона си и да са вътре, обясни министърът.


Той добави, че някои неща могат да бъдат въведени бързо, със заповеди или вътрешни правила, като се осигури отпадането на едно или друго заявление. За трудовата книжка например трябва да бъдат създадени нови регистри. Отпадането на стикери и син талон са бързи мерки.


На места има нужда и от законови промени, които ще бъдат козметични – подмяна на определена дума.


Другите приоритетни цели са забрана за подпечатването на документи. Печатът е спънка за реално електронно управление, каза още Божидар Божанов.


Акцент се поставя и върху входната точка за финансовите отчети. Няма нужда бизнесът да подава сходна информация на три места, а да се подава на едно място, откъдето админситрациите да си ги разпределят, поясни министърът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 12439 |21.12.2021 Министърът на енергетиката захапа Доган: ТЕЦ Варна дължи над 36 млн. лева на Булгаргаз . 8| 6866 |17.12.2021 Министър Нинова е против акциите за Пловдивския панаир да отидат при Георги Гергов . 17| 30307 |12.12.2021 Андрей Райчев: За втори път България направи нещо оригинално – избра си двама министър-председатели . 13| 9784 |30.11.2021 Министър Везиева не си поплюва, иска оставките на трима от ГЕРБ заради Караганева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads