Реклама / Ads
8| 6824 |17.12.2021 ПОЛИТИКА

Министър Нинова е против акциите за Пловдивския панаир да отидат при Георги Гергов

.
Корнелия Нинова и Георги Гергов
Новата министърка на икономиката и индустрията Корнелия Нинова също изпрати писмо до областния управител на Варна Марио Смърков, в което апелира да бъде спряно взетото от общинския съвет решение да се прехвърлят акциите на община Варна от ”Международен панаир Пловдив” на дружеството ”Пълдин туринвест”.
 

В писмото се призовава областният управител на Варна да упражни нормативно регламентираните му правомощия за упражняване на контрол за законосъобразност на решенията на Общинския съвет, съгласно чл.45 , ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, съобщава "24 часа".


Министърът на икономиката и индустрията поддържа позицията на държавата, изразена в три последователни писма от 26 октомври и 8 и 10 декември тази година, с които се настоява да се изпълни решението на Общинския съвет във Варна от 2 май 2017 г. и да върне на държавата акциите, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив".

„Министерството на икономиката не е променило позицията си, че апорта на акциите от "Международен панаир Пловдив", които Варна притежава в "Пълдин туринвест" АД,
представлява акт на скрита приватизация“, изтъква вицепремиерът.


Миналата седмица варненският общински съвет даде съгласието си за прехвърляне на акциите, които община Варна притежава в „Международен панаир Пловдив”, на дружеството „Пълдин туринвест”. Решението беше взето след дискусия с 28 гласа „за“, 15 – „против“ и 5 – „въздържал се“.


Съветниците гласуваха Община Варна да стане акционер в „Пълдин туринвест” на бизнесмена Георги Гергов, като апортира в пловдивското дружество 16 314 400 броя обикновени поименни безналични акции, с номинал на всяка една от по 1 лев, от капитала „Международен панаир Пловдив” и упълномощиха кмета на града да предприеме и извърши всички необходими фактически и правни действия по изпълнението на решението.


Преди това служебният министър на икономиката Даниела Везиева също поиска в писмо, изпратено до кмета на Варна Иван Портних акциите, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив" да бъдат върнати на държавата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 30266 |12.12.2021 Андрей Райчев: За втори път България направи нещо оригинално – избра си двама министър-председатели . 13| 9710 |30.11.2021 Министър Везиева не си поплюва, иска оставките на трима от ГЕРБ заради Караганева . 30| 19500 |18.11.2021 Малко по малко кабинетът на ПП става ясен - Денков - шеф на МОН, Лорер - външен министър . 10| 9071 |05.11.2021 Правосъдният министър Иван Демерджиев : Oтдaвнa cмe в кoнфликт c Гешев, ще поискам оставката му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads