Реклама / Ads
13| 7401 |21.11.2019 ПОЛИТИКА

Modern Diplomacy: Какво да очакваме от визитата на Борисов в Белия Дом

.
В понеделник американският президент Тръмп ще приветства българския премиер Бойко Борисов в Белия Дом за двустранна среща. Прес-Секретарят на Белия Дом съобщи, че Тръмп и Борисов възнамеряват да обсъдят сигурността в Черно море, енергийни въпроси и противодействие на зловредни влияния – теми, подплатени от руската нишка, както може да се очаква.
 

Това не е първата визита в Белия Дом за Борисов, който се е срещал с президента Обама там през 2012-та.

 

Истинската причина за удоволствието, обаче, е крупната българска покупка на американски самолети тази година.


През август, България купи осем самолета Ф-16 от САЩ за немалката сума от 1.2млрд долара. Визитите в Белия Дом с лидери на чуждестранни страни по принцип са за да им се благодари за нещо и покупката на Ф-16 е това, за което става въпрос тук. САЩ са доволни продавачи, а България е доволен купувач.


В областта на енергетиката, България гледа към Америка в опит за разнообразяване на източниците и независимост от руски природен газ. В това ясно се пресичат американските интереси. България се съгласи за първи път на покупки на природен газ през май. А миналата седмица премиерът Борисов се срещна с американския посланик в Гърция, за да обсъди възможността за закупуване на американски течен газ.


Това, което не се споменава в официалната позиция на Белия Дом, е, че визовият режим също ще бъде тема на разговор. Премиерът най-вероятно ще поиска от Тръмп да премахне визовите ограничения за българи – въпрос, който българското правителство гони от доста време. Президентът Радев повдигна темата с президента Тръмп също в кулоарите на Генералната Асамблея на ООН през септември. Визовият режим падна за поляците миналия месец. Премиерът ще търси същия резултат и за нас. Малко вероятно е обаче Тръмп да ни даде зелена светлина.


Това, за което няма да чуем публично в срещата, е темата за завръщането на бойците на ИДИЛ обратно в Европа. Никой у нас не говори за това, но това е наболяла тема за американското правителство. Ние самите нямаме проблем с бойци на ИДИЛ, но като външна граница на ЕС и съсед на Турция, сме най-близката сухопътна входна точка до Близкия Изток. Миналата седмица Турция започна да ги връща обратно в Европа, а президентът Тръмп е непреклонен, че европейските страни с бойци на ИДИЛ трябва да поемат отговорност за тях. Западно-европейските страни не искат да поемат отговорност за бойците си от Ислямска Държава, за да ги съдят или реабилитират, което е разбираемо, но също така и дразнещо, защото европейците винаги имат неоснователното очакване, че Америка някакси ще се погрижи и за това. Как България, която е на кръстопът между Турция, ЕС и САЩ, реагира по въпроса ще е ключово. В България не се говори по този въпрос и различните източници на натиск не са ясни, но можем да си представим, че сме в ситуация на „между чука и наковалнята“. Така че връщането на бойци на ИДИЛ ще бъде още една тема, която да следим и която няма да се появи публично.


В миналото, като съюзници в НАТО, България е помагала на Америка с криминални разследвания в областта на тероризма, трафика на наркотици и хора. Ето още една тема, която ще следим как ще се прокрадне.


Импийчмънта на Тръмп не е тема в България, а във Вашингтон не се говори за нищо друго. Ще бъде интересно дали премиерът ще спомене нещо под формата на думи за подкрепа към Тръмп. Президентът Тръмп би оценил това, но според протокола премиерът Борисов ще направи добре да стои далеч от коментари за импийчмънта.


Директни и прости думички може да очакваме от Тръмп за България. Премиерът Борисов, от друга страна, учи английски и затова срещата задължително ще има превод. Очаквайте една или две шеги от Тръмп за това, че ще го превеждат на български. Визитата няма да мине без това.


Ивета Чернева - автор в сферата на сигурността и човешките права, служила в Американския Конгрес и за пет агенции на ООН.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 7320 |14.06.2019 Радан Кънев: Трябва да решим с какво да се справим - с мониторинга или с корупцията . 9| 13465 |15.02.2019 Какво скриха журналистите от срещата на Борисов със Сарадж в Мюнхен . 8| 7040 |27.11.2018 Антон Кутев: Какво налага 17-годишен младеж да бъде бит от 5 полицаи? . 14| 20064 |12.06.2018 Тръмп и Ким Чен Ун се обадили на Бойко. Какво си казаха?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads