Реклама / Ads
39| 8483 |18.01.2022 ПОЛИТИКА

Началникът на кабинета на премиера: Българското правителство няма да работи под натиск за Северна Македония

.
Лена Бориславова
Правилно беше, че Кирил Петков отиде в Скопие. Вече имаме първи положителни резултати и изпълнение на условията, които Народното събрание утвърди като стъпки за приемането на РСМ в ЕС със започване на този преговорен процес, така че тази стъпка, това решение, всъщност доказа своята полезност и правилност още в първия ден на неговото случване. Това заяви началникът на кабинета Лена Бориславова по повод днешата среща между премиерите на България и С. Македония в Скопие.
 

Освен това, трябва да се знае, че има и реципрочност при модела на това кой кога пътува и всъщност беше ред така или иначе на българската страна да направи такава визита. Премиерът е твърдо убеден, че това е позицията на силния, когато отиваш и с ясни намерения заявяваш своята позиция, независимо на чия почва, но знаеш как да работиш с правилния процес за наистина един позитивен тон на добросъседството.

 

Това заяви началникът на кабинета Лена Бориславова в "Лице в лице" по бТВ по повод днешата среща между премиерите на България и Северна Македония в Скопие.



Важно е да се влезе в диалог и да се намери начин как да се защитят интересите на двете страни, така че да се постигнат евентуално добросъседство, по начина, по който е удовлетворяващ и за двете страни. Така че, това че някой се е изказал и изразил позиция, не означава, че българското правителство ще работи под натиск за Северна Македония, особено настоящото правителство, което неколкократно вече заяви, че под натиск решения няма да се случват, а само и единствено, когато има последващи резултати, които са в интерес на това правителство и на българския народ, каза още Лена Бориславова.

 

По темата със съдебната реформа Лена Бориславова, че управляващата коалиция вече е набелязала цели и скоро може да започне работата по същество. По думите ѝ два са основните ангажименти, касаещи съдебната реформа – от една страна е закриването на Спецправосъдието, а от друга е реформирането на Антикорупционната комисия.


,,Няма риск делата, които в момента се разглеждат от Специализирания съд, да отпаднат, тъй като ние ще променим законите по такъв начин, че да има несменяемост на съдебния състав и непрекъсваемост на производствата'', обясни тя.


По отношение на реформата на КПКОНПИ Бориславова посочи, че тя трябва да се превърне в независимо звено, а не в някаква алтернатива на прокуратурата.


Когато има ясни данни и доказателства за извършени престъпления по НПК, трябва да може да се стига до истински, ефектви осъдителни присъди. Това е смисълът на цялата тази реформа, заяви говорителят на правителството.


Бориславова отхвърли обвиненията на прокуратурата, че управляващите се месят в дейността на съдебната власт.


Прокуратурата пренебрегва едно базово правило още от римско време – имаме разделение на властите, имаме и принципа на власт власт възпира. Истината е, че прокуратурата дължи отчетност пред Народното събрание, защото няма нищо нелогично от това народните представители, които представляват българския народ, да поискат отчетност от прокуратурата, коментира още Бориславова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 19318 |28.07.2021 Христо Иванов: ДБ подкрепя за министри в кабинета на ИТН Кирил Петков, Асен Василев и проф. Денков . 8| 7378 |19.07.2021 Цветлин Йовчев отрече да е редил кабинета на Слави, не познавал Трифонов . 1| 4779 |04.03.2021 Атанас Зафиров от БСП към премиера: Използвате умишлено кризата с политическа цел като рискувате здравето на хората . 5| 11277 |02.03.2021 Иван Иванов, БСП към премиера: 2 милиона българи живеят на прага на бедността, а Вие си напълнихте чекмеджето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads