Реклама / Ads
7| 4827 |15.07.2023 ПОЛИТИКА

Надежда Нейнски: Войната в Украйна беше краят на илюзиите за международно разбирателство

.
Нейнски: Войната в Украйна беше краят на илюзиите за международно разбирателство Източник: Нова Нюз
НАТО направи най-голямата ревизия на отбранителните си планове от Студената война насам. Това е повратна точка в сигурността на демократичния свят, имайки предвид водената от Русия война срещу Украйна.
 

На практика, войната беше краят на илюзиите за този период на разбирателство, международно разбирателство. В последните години Русия показа тотално неуважение към международните правила и международния правов ред. Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски за "Офанзива с Любо Огнянов". 


''Това беше краят на илюзиите за това, че може да има международно сътрудничество в един свят, в който една част от този свят не спазва международните правила и международния правов ред.

 

На практика автократичните режими се сближават и това прави наложително свободният свят също да инвестира в заздравяване на своята сигурност. Всъщност това, което НАТО прави в момента е не само да инвестира в своята сигурност, но и да инвестира в своето единство", подчерта Нейнски. 

 

"По същество ролята на Русия като втората суперсила също вече е поставена под въпрос – тя е изключително дискредитирана в международната общност. Виждаме съответно пък един Китай, набира сила и който се стреми да превърне Русия в свой васал, предвид това, че Русия е изолирана от западния свят.

 

Сигурно ще дойде един момент, в който Русия  ще бъде изправена пред дилемата дали да намери форма на сътрудничество със Запада или да се превърне във васал на Китай", смята тя. 

 

По думите ѝ инвестициите в отбрана се увеличават с 8,3 или с 8,7 процента, което е най-голямото увеличение от Студената война насам. "Искам да отбележа, че това са инвестиции за отбрана и за възпиране. Идеята на НАТО е, че каквито и да са големи инвестициите много по-добре е да се инвестира в превенция, отколкото да се инвестира вече в съществуващ  военен конфликт.

 

В тази ситуация на война и то пълномащабна война е много важно Алиансът да бъде единен, а знаете, че всички решения за членство, както и другите, но особено за членство  в НАТО, се приемат с консенсус. В момента по отношение на Украйна няма пълен консенсус, тъй като има две пресрещащи се теории.

 

Искам да кажа, че НАТО е изключително единен и консолидиран зад Украйна и това се вижда и включително в гласуваната много голяма финансова помощ и това, което се прави от НАТО и ЕС за военно оборудване и за съвместимост на украинската армия с НАТОвските стандарти", заяви Нейнски. 

 

Тя очерта и позициите на членовете на Алианса. "Една част от държавите в НАТО, сред които и България, считат, че Украйна час по-скоро трябва да се присъедини към НАТО, като това ще и даде допълнителни гаранции за сигурността и ще бъде натиск върху Русия.

 

Аргументът произтича и от това, че неотдавна, в Букурещ, през 2008-ма година, на Грузия и Украйна беше дадена перспектива като бъдещи членки на НАТО, което накара двете държави да предприемат редица действия, с които малко или много се превърнаха в мишени на Русия.

 

Другата теза, която очевидно в момента надделява, това е тезата и аргументите на източните държави и на част от западните – към Украйна трябва да се приложи т.нар. модел на Германия след ВСВ, когато част от Германия – т.нар. Федерална Германия стана член на НАТО, а Източна Германия остана във Варшавския блок, който беше създаден от Съветския съюз по онова време.

 

Разликата е обаче в това и всъщност най-големият  проблем в този модел е, че, за да може Федерална Германия да стане член на НАТО и да се прилага чл. 5, тя трябваше да се откаже от това да претендира за сливане с останалите си територии", обясни Нейнски.

Зеленски към Радев: Ако сте на мое място, ще кажете ли "Путин, вземай български територии"?

 

Дипломатът засегна и темата с присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО. "На практика двете страни през последните години инвестираха изключително много в своята сигурност, запазвайки своята политика на неутралност, но предизвикателствата са вече по-големи от възможностите на всяка една държава, така че никой в съвременния свят не може да се чувства сигурен и на практика Путин успя да направи онова, от което най-много се страхуваше  - да накара страни, които не са членки на НАТО да пожелаят членство и да преодолеят досегашната си политика на неутралност.

 

След приемането на Финландия и Швеция в НАТО се увеличава и границата на НАТО с Русия. Увеличава се този щит между Балтика и Черно море. Има наистина промени, които, може би, до преди няколко години изглеждаха немислими", коментира тя. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4792 |01.07.2023 Уилям Бърнс: Бунтът на ”Вагнер” показа щетите, които войната на Путин е нанесла на Русия . 13| 13128 |29.06.2023 Русия обвинява Украйна, че използва във войната скакалци и заразени комари. А самата тя експериментира с кучета парашутисти и делфини . 23| 4494 |10.04.2023 Бойко Ноев: Неоказването на подкрепа приближава войната и шанса орките от север да нападнат България . 85| 15086 |30.03.2023 Костов отговори на Радев: Не е купен, а е идеен привърженик на Путин и иска Русия да спечели войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads