Реклама / Ads
15| 12612 |11.06.2024 ПОЛИТИКА

Нема проблема момци: Руските номера на Радев уплашиха Сърбия, посяха смут и у нас, и в НАТО

.
Вучич и Радев в топла прегръдка...
Сръбското издание „Блиц“ бие тревога: „Българска диверсия на Сърбия“. Тревожната новина отекнала в Белград от изказване на българския (български?) президент Румен Радев, че България може да преразгледа подкрепата си за присъединяването на Сърбия към Европейския съюз заради отношението на Белград към българското малцинство в страната. 
 

"Като се има предвид, че София има вече история в областта на  блокиране за влизане на нови членове, въпросът е колко силен е този размахан пръст? И как може да се случи това", - пише тревожно медията.

 

Нема проблема, момци, не се косете. Радев не го е казал от патриотични подбуди и заради България, а в изпълнение на кремълския план Сърбия да не стане член на Евросъюза. Белград в ЕС е голям трън в задника на Путин и той не може да си го позволи. Но понеже води война срещу Украйна, диктаторът няма как да ви го каже директно и затова със задачата е бил натоварен … ясно кой. Освен това Русия открай време обича българи и сърби да спорят за нещо, да се заплашват, дори да хващат оръжие. Ще припомня само, че Русия е много недоволна от Съединението, което обедини Княжество България и Източна Румелия. Руският цар Александър III изпраща дипломати в Турция да уговорят Портата да нападне България. Турците обаче си имат други проблеми и отказват. Тогава Русия оказва натиск върху Белград. И така се случва Сръбско-българската никому ненужна война.

 

В Сърбия може би не знаят, както и в България май, че през април ген. Решетников дава интервю за dzen.ru, в което заявява, че България е много важна за Москва, защото тя я възприема като плацдарм за налагане на руските интереси на Балканите. И Сърбия ни е важна, с нея имаме чудесни отношения, но с България имаме обща морска граница и тя ни е врата към проливите. „През България влизаме в Сърбия. И в Гърция“, казва ген. Решетников, считан за „дясна ръка“ на диктатора в Кремъл по въпросите за Балканите.

 

Преди дни избухна скандал и с опит на служебния премиер Димитър Главчев да промени позицията на България в ООН по повод извършения ценоцид в Сребреница. Тъп гаф от недодялани хора, маши на кукловоди. Забъркан бе и президентът Вучич, и Бойко Борисов, но това не касае гражданите на Сърбия и на България. Интригите са дело на конкретни хора, които рано или късно ще освободят терена…

 

Сега става ли ясно, каква е играта на Путин?

 

Така че сърбите ако са недоволни от изказвания на Радев да адресират гнева си към Москва, а не към българите.

 

Докато в Белград се чудят, защо Радев се заканва на членството им в ЕС, в София чуденето е: кого всъщност представлява Радев на срещата на Б9 в Рига – България или Русия? Защото заявлението му там, че не трябва да има обща декларация на страните от регионалния формат на ЕС България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша за военна подкрепа на Украйна, която се защитава от руската агресия обслужва единствено Москва. И декларация обща няма да има, а отделни страни, ако искали, да помагали на Киев, - категоричен е Радев.

 

Това също е в президентската графа „Патриотизъм“. Където важно място заема връчената от него голяма награда в категория "Изборът на българите" на "Исторически парк" в село Неофит Рилски, община Ветрино. Наградата получил лично създателят на проекта Ивелин Михайлов, който вече има своята партия „Величие“ в Народното събрание... Няма значение, че там се извършва военно обучение на паравоенни структури и пропутинската пропаганда е издигната до ниво „висш дълг“.

 

Наистина, кого представлява на срещата на НАТО в Рига все още нашият държавен глава? И дали дава ценни съвети на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, който също е в латвийската столица, как трябва да се действа, за да се откажат украинците да защитават страната си и да молят Путин за мир, като изпълнят неговите условия?

Междувременно стана ясно, че Столтенберг е удостоен с най-високото държавно отличие на Латвия - Ордена на трите звезди.

 

За сведение на президентската администрация през март България чества 20 години от приемането на страната ни в НАТО. Договорът е ратифициран от Народното събрание на 18 март 2004 г. Столтенберг обаче не получи никакво българско отличие по този повод. Поне орден „За военна заслуга“, който се дава на български и чужди граждани, които имат големи заслуги за развитието и укрепването на Българската армия.

 

31 от общо 32-е страни-членки са награждавали по различни поводи генералния секретар на Алианса. Без една…Столтенберг със сигурност ще го преживее, но жестовете на уважение в политиката са важни и носят послания.

 

Но ордени „Стара планина“ се намират за олигарси, близки до „Дондуков“ 2.

 

Огнян Стефанов

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 10431 |10.06.2024 ПП-ДБ изпраща в европарламента Минчев, Кънев и Хазарта, аут засега е Тафров . 21| 5313 |10.06.2024 "Алфа рисърч" при 100 % от паралелното преброяване: Седем партии влизат в парламента . 15| 8818 |06.06.2024 Осман Октай: Втрещих се от Румен Радев - такава любов към Путин! Очаквам да подаде оставка и да оглави партия . 14| 4182 |05.06.2024 „Маркет ЛИНКС“ преди вота 2 в 1: ГЕРБ - 24,7%, ПП-ДБ - 15,4%, ДПС - 12,3%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads