Реклама / Ads
5| 6746 |05.04.2023 ПОЛИТИКА

Социологът Елена Дариева пред Фрог: Хората, гласували с ”Не подкрепям никого”, са повече от тези за ИТН

.
Хората, гласували с ”Не подкрепям никого” са повече от тези за ИТН Източник: БГНЕС
Един от феномените на тези избори бяха хората, гласували с ”Не подкрепям никого”. Те имат повече гласове от ИТН. Ако бяха партия биха влезли в парламента. Този феномен коментира Елена Дариева, директор на Социологическа агенция Насока.
 

При 99% от отработените протоколи делът на грласувалите с "Не подкрепям никого" е 108 500.

 

"Изключително интересен е профилът на гласувалите с "Не подкрепям никого". Той ще бъде предмет на задълбочен анализ, още повече, че този дял нараства. Той беше значителен и на предишните избори, но сега нараства с 21 000 гласа".

 

Елена Дариева коментира, че това се дължи и на политически сили, които провеждаха кампания като апелираха избирателите да гласуват именно по този начин. Става дума за ВМРО и други партии, които не се регистрираха за участие на изборите на 2 април, а целенасочено провеждаха кампания да се гласува с "Не подкрепям никого".

 

"Зад гласувалите по този начин има както трайни симпатизанти на различни политически формации, които не са участваи във вота, така и има хора, които не виждат сред това, което им се предлага на политическата сцена, свой достоен представител."

 

По думите на социолога Елена Дариева, това са коренно различни позиции и те не могат да бъдат обединени в едно." Но това пък може и да отваря път за възникване на нови формации.

 

Тя подчерта ниската подготовка на членовете на СИК и на РИК-овете на тези избори.

 

"Видеоматериалите очевидно не са достатъчни, силно належащо е според мен членовете на СИК да бъдат обучени преди местния вот наесен, който се очертава да бъде още по-труден. Защото тогава ще се гласува в големите общини за кмет на община, за районен кмет, за общински съветници, а нищо чудно да имаме и референдум, който да съвпадне с изборите наесен.

 

Предаването на изборните книжа и множеството грешки в протоколите показаха, че е необходимо да се постави акцент върху подготовката на хората, които са членове и председатели на СИК и ОИК-овете, които ще са наесен".

 

Росица Николаева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5558 |07.03.2023 Социологът Мира Радева: С омерзение гледам как се опитват да ни продадат следващи избори . 3| 7014 |05.01.2023 Социологът Мира Радева: Води се окопна война, третият мандат е алиби за партиите . 7| 4828 |01.12.2022 Социологът Добромир Живков: Все повече се връщаме 100 години назад към ”Бай Ганьо прави избори” . 5| 5637 |20.10.2022 Социологът Ю. Асланов: Призракът на предсрочните избори виси над парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads