Реклама / Ads
72| 5477 |13.07.2011 ПОЛИТИКА

Опозицията се договаря за вота срещу Цветанов

.
Днес парламентарно представените партии в НС, с изключение на ГЕРБ и Атака, започнаха консултациите за вота на недоверие срещу вътрешния министър Цветан Цветанов и кабинета.
 

Първи разговори проведоха лидерите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов с Яне Янев. По думите на лидера на РЗС за първи път, откакто ГЕРБ е на власт, има възможност да не се гледа егоистично и партийно, а да се направи нещо добро за страната и за националната сигурност, заяви той след срещата със сините.

Ако Цветан Цветанов бъде отстранен от поста министър на вътрешните работи, ще излязат такива безобразия, които нямат аналог в цялата Европа, подчерта Янев и обясни, че те ще бъдат оповестени по време на дебатите по вота.

Единството в позициите между леви и десни за този вот Янев си обяснява с това, че всички се обединяват в името на всеобщото благо. За нас е безспорен факт, че има срив в системата на МВР и той трябва да бъде преодолян максимално бързо, заяви още Яне Янев.

Според него вътрешният министър е работил с определени групировки в предишната предизборна кампания. Този човек е изключително вреден, той се е впил като кърлеж в системата на МВР и има голяма опасност да инфектира целия организъм, смята още лидерът на консерваторите.

Той бе категоричен, че този път ГЕРБ ще останат в изолация и ще се крепят само на "купени пионки".

Най-вероятно ще подкрепим вот на недоверие, ако той е фокусиран върху политиката в сектора "вътрешна сигурност". Това заяви от своя страна и Иван Костов след срещата с Янев.

Той уточни отново, че сините не са вносители на вота, но ще го подкрепят, ще участват в дебатите и в гласуването. По думите на Костов водеща роля във вота ще има ДПС, тъй като сред основните мотиви в подготвяния вот е нарушаването на човешките права и полицейското насилие.

Сините са получили черновата на мотивите на вота, които приемат за удовлетворителни, тъй като почти изцяло се припокриват с мотивите на Синята коалиция да снеме доверието си от вътрешния министър.

По-късно приключиха и консултациите на БСП и ДПС. На брифинг в парламента Лютви Местан подчерта, че двете формации са постигнали съгласие по темата за вота - срещу политиката в сектор сигурност, заради провала в Шенген, полицейщината и нарушаване на човешките права.

Този петък опозицията се кани да внесе вота в деловодството на НС. Утре, по думите на Лютви Местан, мотивите ще бъдат прецезирани и започва събирането на подписите.

Цветан Цветанов се оказа лицето, което успя да обедини толкова разнородни опозиции, посочи от своя страна и Ангел Найденов. По думите му за 2 години вътрешният министър успял да обедини срещу себе си различни партии, неправителстени организации.

Опозицията не се отказва от вот на недоверие за цялостна политика, но летният политически сезон ще бъде финализиран с вота срещу Цветанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 10742 |05.07.2011 Антония Първанова поведе жълт бунт срещу Кунева . 40| 9437 |30.06.2011 Православна завера срещу Кунева . 142| 12306 |29.06.2011 Ив. Костов: Има тежка, популистка атака срещу ГЕРБ . 17| 6215 |18.06.2011 Социолози: Опозицията се уплаши да бутне кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads