Реклама / Ads
35| 5491 |11.10.2010 ПОЛИТИКА

Парламентът решава референдум или не за Турция в ЕС

.
До седмица в дневния ред на Народното събрание се очаква да влезе за разглеждане един от най-сериозните въпроси, които касаят страната ни - дали народът да реши ще подкрепим ли Турция по пътя й към Европа или крайният отговор ще вземат родните политици.
 

На 20 октомври Народното събрание ще се произнесе дали в България трябва да се проведе референдум за членството на Турция в Европейския съюз. Инициативен комитет от ВМРО внесе такова искане, подписано от 330 000 българи. По закон допитване до народа може да се проведе с подписите на не по-малко от 200 000 души. Днес представители на ВМРО и депутати обсъдиха възможностите за провеждане на референдума.

Интересна е обаче формулировката на допитването – "Против членството на Турция в ЕС". Според Красимир Каракачанов това е въпрос, а не констатация и всеки човек може да отговори с „да” или „не”. Цецка Цачева също е против формулировката, но не заради начина на задаването й, а защото въпросът бил преждевременен. На Народното събрание не се налага, а и едва ли скоро ще се наложи да ратифицира договор за присъединяване на съседката, отбеляза тя. Каракачанов обаче е категоричен, че референдум трябва да има, дори да се проведе след 10 години.

"Искаме българските граждани да си кажат мнението и самата ратификация да стане след произнасянето на гражданите по този въпрос", разясни лидерът на ВМРО. В правомощията на депутатите е и да променят формулировката на въпроса, но вносителите държат да участват в тази редакция. Според закона парламентът трябва да излезе с решение за провеждането на референдум до три месеца след внасянето на подписката. Този срок изтича на 16 октомври. Според участниците в днешната среща срокът няма да бъде нарушен, ако Народното събрание вземе решението си на 20 октомври, защото това бил първият възможен работен ден на парламента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5816 |18.06.2010 Ст. Софиянски: Не референдум, а бързо решение за АЕЦ . 4| 4951 |10.04.2010 Парламентът отвръща на ветото до края на месеца . 4| 6180 |22.05.2009 Алина Добрева: Европарламентът е мисия . 13| 7267 |15.07.2008 Защо не трябва да има референдум за избирателната система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads