Реклама / Ads
20| 5827 |18.06.2010 ПОЛИТИКА

Ст. Софиянски: Не референдум, а бързо решение за АЕЦ

.
"Борисов трябваше да реши за Бургас-Александруполис на втората седмица от мандата си. Не разбирам за какво трябва да се прави референдум, за който днес говори Първанов.", каза финансистът Стефан Софиянски пред Frognews.bg по повод думите на държавния глава днес, че ще свика референдум за АЕЦ "Белене".
 

„За какъв референдум говори Първанов? Да се вземе решение за АЕЦ „Белене” веднъж завинаги, крайно време е. От Костово време няма ясна стратегия. Непрекъснато се дават пари, а след това си играем на има-няма. При така направената инвестиция в Белене, връщане назад няма. При Бургас-Александруполис също трябва да се вземе крайното решение. И двете са добри. Преди 7-8 години проектът беше добър и сега можеше да работи и да има полезен икономически ефект за България. Трябваше да се направи оценка, още в началото на мандата на Бойко Борисов. Това беше грешен политически ход.”, коментира бившият премиер на България ситуацията, в която главни действащи лица се оказаха президентът и министър-председателят.

„Борисов трябваше да каже да или не, и то по такъв начин, че да си запазим отношенията с Русия. Колкото и на велики да се правим, географските обособености са тези, че бай-близките ни източници са в Русия. Липсва решителност. Какви референдуми? Да се мотаме още години наред. Не разбрах Георги Първанов за какъв срив в дипломацията говори. Има несигурност в решенията. Енергетиката е икономика, а не дипломация. Имаме сериозни рискове да скочат цените на горивата, а в същото време да нямаме механизми, с които да повлияем. Един петролопровод винаги ти дава тази нужна сигурност, с която да се договаряш. АЕЦ ти дава една енергийна стабилност на цената на тока. Притеснявам се, че по начина, по който се работи, ще има голямо движение на цените. Енергетиката ще поскъпне и това няма да се отрази толкова на дипломацията, колкото на икономиката”, категоричен е Софиянски.

"Като нямаш стабилност в енергетиката, това се отразява във всички останали сфери. За Бургас-Александруполис Бойко трябваше да вземе крайното решение още на втората седмица от управлението си. Той показа една много голяма нерешителност. Сега, като заяви последната си уж дума, пак дръпна назад, чака някаква екологична проверка, чака експерти от ЕС да му кажат какво да прави. Кой експерт може да бъде по-голям в един такъв стратегически проект от самия премиер? Тези решения се взимат още преди си станал министър-председател. Освен това начинът е много важен. Не можеш да съобщиш новината на руснаците на пресконференция. Трябваше да бъде обоснована, с аргументи, на срещи между наши и руски експерти, да се предложи или компенсация, или алтернатива.”, каза още Стефан Софиянски. Самият той искрено се надява най-сетне да бъде изработена енергийна стратегия у нас, по която да се работи в следващите години и да бъдат изречени и записани приоритети за България, за да може веднъж завинаги да се решат проблемите, които тегнат като буреносен облак над България вече толкова години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 81| 7701 |18.06.2010 Г. Първанов: Аз съм плеймейкърът в отбора, ще подавам на голмайстора . 2| 6074 |17.06.2010 "Черният Петър" - в ръцете на прокуратурата . 22| 5883 |15.06.2010 Станишев: В главите на ГЕРБ цари хаос . 9| 8001 |16.06.2010 Хайнц Брам: Защо бяха нужни пет години за оправданието на Маргините?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads