Реклама / Ads
15| 4289 |19.06.2024 ПОЛИТИКА

Първи изказвания в новия парламент - от правителство на споделената отговорност до нови избори

.
В парламента-ще спазят ли клетвата депутатите?
Първи изказвания в новия 50-ти парламент направиха представители на парламентарно прадставените партии. ГЕРБ споделиха идеята за правителство на споделената отговорност и бяха подкрепени от ДПС. ПП-ДБ се обявиха за конструктивна опозиция. Други поискаха нови избори.
 

ГЕРБ: Резултатите от предсрочните парламентарни избори определиха ГЕРБ – СДС като първа политическа сила. Приемаме не като успех, а като сложна задача, поставена не само пред нас, но и пред всички политически субекти. Това заяви Тома Биков в декларация на ГЕРБ – СДС при откриването на 50-то Народно събрание.

 

Резултатите показват ясно, че след четири години част от българските граждани не гласуват. Друга, не малка част от тях показахаа, че настощяата форма на политически живот не ги удовлетворява.

 

Готови сме да участваме в правителство на споделена отговорност, подкрепено от максимално широк кръг парламентарно представени партии и с ясен 4-годишен план за работа. Готови сме на крачка назад и да направим необходимите компромиси, но няма как да постигнем добър резултат, ако останем сами в това отношение. Няма обаче да позволим опита за съставяне на редовно правителство да служи за задкулисни договорки и вътрешно партийни интереси, заяви Биков.

 

По думите му вторият вариант са нови предсрочни парламентарни избори. "Ако предложената от нас формула на управление бъде отхвърлена от 50-ото Народно събрание, сме готови на това решение като съзнаваме всички рискове, които то носи за държавата и демокрацията. Отиването на нови избори би било лош вариант за страната, но рисковете ще са много по-малки от политическото мнозинство без необходимата подкрепа и ясни приоритети. Това би било генератор на още по-голяма нестабилност и обществено напрежение", каза още той.

 

 

"В първия ден на 50-ия парламент заявяваме, че готовността си да водим целенасочен и смислен диалог. По правилата на политиката и пред очите на цялото общество. Аналзите показват, че възможностите не са много. Не само една, но и две политически сили не могат да излъчат стабилно мнозинство. Едно редовно правителство трябва да се ползва с подкрепата на поне три или повече партии. От нас се изисква смирение, съвмествно очертаване на позитивен дневен ред", добави депутатът от ГЕРБ - СДС.

 

 

ДПС: Движението за права и свободи работи цял месец на терен с хората по време на предизборната кампания. Можем да обобщим накратко какво ни казаха те. Първо, че между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст, т.е. дневния ред на политиците не отговаря на дневния ред на хората. Това заяви в декларация от името на ПГ на ДПС Йордан Цонев при откриването на юбилейното 50-о Народно събрание.

 

Второто, което са споделили хората на ДПС, било, че не искат нови предсрочни избори, а стабилно и редовно правителство, което да реши проблемите им.

 

А това са проблемите, свързани с ниските доходи, икономическия растеж на страната, както и нейната сигурност. Няма как решаването на тези проблеми да стане в перманентна политическа криза. Ето защо е нужно стабилно правителство с хоризонт от четири години, посочи Цонев от парламентарната трибуна.

 

Политикът потвърди и евроатлантическата ангажираност на Движението за права и свободи, давайки ясно да се разбере, че България няма друга алтернатива, освен членство в Европейския съюз и НАТО. Той поясни, че мнозинството от български граждани също потвърждава членството на страната ни в тези два блока.

 

От нас можете да очакване много ясна и предвидима политика, както сме го правили през всички тези години. Ще продължим да подкрепяме и безусловно Украйна срещу агресора, защото освен ценностен избор, това е избор и на сигурност, подчерта Йордан Цонев.

 

В заключение депутатът призова всички евроатлантически партии в 50-ото Народно събрание да се включат в съставянето на кабинет и мнозинство, защото „това го искат всички български граждани“.

 


ПП-ДБ: "Всяко НС трябва да започва с надежда. Надежда, че ще бъде избрано правителство, което ще работи за хората и бизнеса. Надежда, че събранието ще приеме закони, които ще бъдат от полза за държавата. За съжаление с всеки следващ предсрочен цикъл от избори тази надежда бързо избледнява", заяви Денков от трибуната на НС.

 

"Затова всяка политическа сила, която свали редовно правителство, без да е готова да състави ново такова, носи двойна и тройна политическа отговорност за съдбата на България", каза той.

 

Денков посочи, че само от ПП-ДБ са успели да съставят редовни правителства. "Никоя друга политическа сила не пое тази отговорност в тези трудни времена", добави бившият премиер.

 

Последните две правителства, според него, са били свалени с общите усилия на ГЕРБ, ДПС и ИТН.

 

"Ние бяхме свалени, за да може ГЕРБ и ДПС да тиражират лъжата, че само ГЕРБ могат да управляват", категоричен бе Денков.

 

"Възраждане": Обръщам се само към своите сънародници, защото независимо от дадените ни временно власт и постов в тази зала, ние трябва да сме едно – българи. Малцина от вас, драги сънародници, упражниха правото си на глас. От вас 70% останахте вкъщи. Не намерихте време и мотивация да изберете някой от тази зала. Не видяхте някой, достоен за доверие. Това заяви Костадин Костадинов в декларация на ПГ на "Възраждане" в началото на първото заседание на 50-ото Народно събрание.

 

"70% от народа остана вкъщи и така на практика гласува вот на недоверие на собствената си държава. И ако в първите часове и дни това нас, малцината гласували, ни гневеше, скоро дойде ред на отчаянието. За негласувалите няма значение кой е тук в тази зала.

 

Не бива да забравяме, че за мнозинството тук в тази зала има още по-малко значение кой им е гласуват този вот на недоверие. Те просто са ви благодарни, драги сънародници, защото вие с вашата пасивност ги бетонирате в меките им столове. В този разлом между пасивни национални нихилисти и активно политически илюзионисти остатъците от българската държавност пропадат все по-дълбоко. Илюзионистите не можем да ги разберем, но нихилистите можем да ги разберем, да разберем техният гняв и пасивност да накажат политиците. Защото познаваме дълбоко коренения в нашата народопсихология принцип, че всички са маскари.

 

Ето защо днес съм смирен – вярвам в думите, които неведнъж съм изричал и сега пак изрекох в клетвата си. Във всичките си действия да се ръководя от народа – вярвам в тази клетва. Ние от „Възраждане“ искаме възмездие срещу тези, които доведоха народа до кома, до пълна клинична и критична липса на интерес към бъдещето на страната ни.

 

Управляващите предатели ни предаваха и вероятно пак ще предават нашите надежди. Идеята за промяна отново ще бъде продадена за лични изгоди или от глупост. Медиите отново ще пишат това, което им се нарежда. Отруденти български мюсюлмани ще гласуват по команда и на екскурзия отново. Ненаказаните престъпници отново ще купуват скъпите си костюми, по които ще ги посрещат в посолството. Родителите ни ще продължават да броят стотинките до следващата си унизителна пенсия. Децата ни отново ще заминават надалеч.

 

Ние ще регистрираме отново и отново симптомите на престоящата смърт на нацията. Освен ако не се събудим сега. Българският народ удари звучен шамар на т.нар политически елит, които дълго трябва да кънти в празните глави на част от тази зала - народът откровено презира хората от парламента. Въпреки че държавата умира пред очите ни, в ръцете ни, 70% от нашите сънародници не са впечатлени от това. 20% дори го харесват. 2/3 от народа постави равен знак между елит и държава, а така убива собственото си чедо – българската държава. Затова сме длъжни да спечелим отново народа ни.

 

„Възраждане“ няма да спре да защитава България, българите и българските национални интереси, независимо от нихилизма, апатията и глупостта. Ние друг народ нямаме, ние друга родина нямаме. Добър, лош – народът е нашето семейство и ние няма да го предадем никога. Ако трябва ще се бием, ако трябва – ще умрем за него", заяви от трибуната лидерът на "Възраждане".

 

БСП: Влизаме в 50-ия парламент с голям дълг, трупан от всички нас. Този дълг е към обществото и държавата. Политиката се превърна в източник на кризи и конфликти, а тя изконно е средство за реализиране на идеи за развитието на обществото и държавата. Политиката се изолира от народа. Направихме територия запазена за избрани. Това заяви ременният председател на "БСП за България" Атанас Зафиров в декларация.

 

Останахме безучастни извън обществения договор милиони българи, които не гласуват - от 6,5 млн. български граждани в избирателните списъци, правото си на глас упражниха по-малко от 1/3. И ако след тези няколко месеца отидем на нови избори, тази тенденция няма да се промени. И с тази реалност трябва да е наясно всеки един, който е тук и заема депутатската си банка. И тя трябва да е мотива за обръщането на мисленето в действията. За да излезем от кризисността, са нужни усилията на всички в тази зала, на всички заедно, посочи Зафиров.

 

По думите му, за да излезе страната ни от кризата са нужни услията на всички. "Ако някой не осъзнава, че партиите и парламента се откъсва все повече от реалността, то ние в БСП го разбираме най-добре. Вероятно и най-болезнено. Затова и тръгнахме по нов път", допълни депутатът от БСП.

 

Разум, отговорност и диалог - това ще са трите ключови думи на БСП в този парламент. Колко време ще бъде дадено на това НС зависи от нашите избори. От това дали ще хвърляме камъни, или ще ги събираме за градеж, посочи Зафиров.

 

Зафиров отбеляза, че "БСП за България" няма да е тази, която ще хвърля камъни и ще чертае нови разделителни линии. Според Зафиров нов цикъл от избори само ще задълбочи кризата. "БСП няма да е и партията, която ще се превърне в участник в поредния проект за управление чрез партийно парцелиране на изпълнителната власт и без заявка за нов начин на управление", каза още депутатът.

 

ИТН: Тошко Йорданов от "Има такъв народ" обявява целите пред партията на старта на 50-ото Народно събрание.

 

"Уважаеми дами и господа от 50-ото Народно събрание, току-що всички положихме клетва. Повечето от вас бяха в предишното Народно събрание, пак бяха положили клетва и я нарушаваха многократно. Затова сме в това положение", обяви той.

 

"Българският народ беше прав, защото некадърните действия и бездействията направиха така, че хората изпитват само отвращение и срам", категоричен е сценаристът на Слави.

 

"Почти е не възможно да се върне здравият разум там, където го няма. Доста от партийните лидери направихте доста непремерени изказвания. Най-вече от ПП, шарлатаните, с може би двамата най-некадърни министър-председатели в историята на България", скочи Йорданов.

 

"Здравият разум говори, че когато няма управление, държавата блокира. Здравият разум говори, че управление, базирано на сглобки, не води до нищо добро и е по-добре да бъде свалено", даде пример той.

 

"Време е да върнем здравия разум в политиката и управлението на държавата. Току-що положихме клетва, време е да я изпълним", завърши сценаристът на Слави.

 

"Величие": Виктория Василева от новата партия в парламента - "Величие" сподели изявление от името на своята парламентарна група при откриване на 50-ото Народно събрание.


За разлика от колегите си, тя не прочете предварително подготвен текст, а изрецитира стихотворение на Дамян Дамянов, посветено на България.


"Днес за българските граждани дали ще бъдем мръсници или герои, зависи само от нас. Благодаря ви", заяви лаконично Василева.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4526 |18.06.2024 Журналистът Емилия Милчева: Николай Марков си вдига цената, искайки среща с Борисов, а не с преговорния екип . 48| 11097 |16.06.2024 Радан Кънев с тежки думи: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид . 8| 4201 |16.06.2024 България остава ангажирана със силния и единен отговор на НАТО и ЕС на руска военна агресия срещу Украйна . 15| 13911 |11.06.2024 Нема проблема момци: Руските номера на Радев уплашиха Сърбия, посяха смут и у нас, и в НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads