Реклама / Ads
8| 5713 |05.09.2009 ПОЛИТИКА

Петко Сертов: Няма доклад за министри, нито шпиони в ДАНС

.
Петко Сертов Източник: Dariknews.bg
Това заявява в писмо до медиите бившият председател на ДАНС Петко Сертов. Той опровергава някои от последните информации в общественото пространство, свързани с работата му като ръководител на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС).
 

Пълният текст на писмото гласи:

Изявление за медиите

Петко Сертов - Бивш председател на ДАНС

По повод различни свободни разсъждения и твърдения за работата на ръководената от мен до 5 август Държавна агенция за национална сигурност, направени от депутати, общественици и други, смятам, че съм длъжен да заявя следното:
- През периода, който съм ръководил ДАНС от създаването й на 1 януари 2008 г. до август 2009 г., Агенцията никога не е изпълнявала политически поръчки в какъвто и да било интерес и е работила съвестно и отговорно по поставените й задачи и ангажиментите към партньорските служби.

- Никога не съм утвърждавал воденето на разработка от типа на „Галерия". Професионалното отношение от страна на членовете на парламентарните комисии изисква да се прави прецизна разлика между утвърждаване на разработки и съгласуване на искане за прилагане на специализирани разузнавателни средства /СРС/.

- Няма доклад с „имена на 10 корумпирани министри". ДАНС не е институцията, която би могла да потвърди или отрече корумпираността на който и да било държавен чиновник. За това трябва да се произнесат други компетентни органи.

- През споменатия период не са постъпвали факти и доказателства, че в ръководения от мен състав са работили служители на ДАНС, които са „били вербувани от чужди служби".

- Смятам, че с безразборното жонглиране с класифицирана информация, потвърдена и непотвърдена, се пречи на работата на ДАНС, на нейното ръководство и на изпълнението на поставените й задачи, в интерес на обществото и държавата.

Малък коментар: Петко Сертов случайно или не не дава отговор на други въпроси от последните седмици, свързани с ръководената от него ДАНС. Припомняме му някои от тях:

1. Защо съветниците му от политическия кабинет са били назначени на 07 април 2009 г? Като какви те са работили в ДАНС до този момент, с какви правомощия са се ползвали и кой им ги е предоставил?

2. Кой все пак е подписал разработката „Галерия”?

3. Защо 4 месеца преди „Галерия” са подслушвани журналисти и по чия заповед?

4. Съществувала ли е суперсекретна структура ОСА и какви функции е изпълнявала?

5. Защо Сертов чака толкова време, за да опровергае твърденията на най-близките си сътрудници?

6. Какви функции е изпълнявал Сертов в „Информационно обслужване”?

Все въпроси без отговори. Колкото до твърдението, че ДАНС не е изпълнявала политически поръчки, са нужни доказателства, а не само „честна дума”.

За „онзи доклад” бяха принудени да отговарят Георги Първанов, Сергей Станишев, Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Иван Костов. Петко Сертов през цялото време е наблюдавал това и е знаел, че такъв доклад няма... Активно мероприятие ли бе неговото „пускане” в общественото пространство? Непрофесионализъм? Случайност? Пиар?
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5827 |24.08.2007 Циганските бунтове няма да родят Мартин Лутър Кинг . 18| 7901 |12.07.2007 Борба с престъпността няма да има докато Георги Първанов и Румен Петков мълчат . 21| 7318 |04.07.2007 Медийната тишина за гафовете на Румен Петков може да роди полицейски произвол . 6| 5308 |01.06.2007 Партийното боричкане няма нищо общо с политическата промяна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads