Реклама / Ads
11| 10323 |01.03.2023 ПОЛИТИКА

Писателят Саша Филипенко: Как руснаците позволиха войната? Защо в Русия няма Майдан?

.
Как руснаците позволиха войната? Защо не се борят не излизат на многохилядни митинги? Защо в Русия няма Майдан? През цялата година тези въпроси непрекъснато се чуват от политически трибуни, в чуждестранната преса и социалните мрежи. Един от най-популярните рускоговорящи писатели в света Саша Филипенко редовно отговаря на подобни твърдения срещу руснаците с колонките си в големи европейски издания. Последната му статия е в швейцарския вестник Neue Zürcher Zeitung.
 

Войната в Украйна продължава почти година. Въпреки това в Русия все още няма големи антивоенни протести. В първите дни на конфликта десетки хиляди руснаци излязоха по улиците, но не успяха да се съберат на шествия и да покажат, че внушителна част от руското общество се противопостави на нападението срещу Украйна. Може би най-яркото антивоенно изявление на руснаците беше масовото напускане на руски мъже от страната веднага след обявяването на мобилизацията. Според различни оценки от 500 хиляди до един милион мъже са напуснали Русия. Всички тези хора противници ли са на Путин? Не, но всички те са против собственото си участие във войната. Защо тези хора емигрираха, но не излязоха на централните площади на градовете си? Предполага се, че има няколко отговора.


Руското общество е изключително фрагментирано. Има малка група, която е категорично за войната, също толкова малка група, която е категорично против нея, и внушителна част, която се крие в ежедневието. Руснаците живеят сами, на групи и живеят отделно от държавата и затова войната, отприщена от Кремъл, се смята от повечето за война на Путин, която не може да бъде повлияна. „Ако САЩ и ЕС не могат да овладеят


Важно е да се разбере, че подготовката за война не е започнала днес. Преди пълномащабната атака срещу Украйна имаше нахлуването в Грузия, анексирането на Крим и окупацията на Донбас – събития, които бяха погълнати не само от руснаците, но и от европейците, които продължиха да си сътрудничат с Путин. Припомням, че убийството на един от основните противници на режима, бившия вицепремиер на Русия Борис Немцов, стана през 2015 г., когато той остро се противопостави на претенциите на Путин към Украйна и обяви антивоенен марш. През всичките тези осем години, докато Путин се готвеше за пълномащабна война с Украйна, Европа продължавашеза снабдяване на Москва с оръжие, средства за разпръскване на демонстрации, шумови гранати и оборудване за полицията. Санкциите, които бяха въведени след 24 февруари 2022 г., трябваше да се случат още през 2014 г., но Европа усвои Судетите за сетен път в историята си .


След това, през 2014 г., безпрецедентната по сила пропагандна машина се включи максимално в Русия. В същото време е важно да се разбере, че основната характеристика на руската пропаганда не е призивът към действие, а призивът към бездействие. Социологът Григорий Юдин отбелязва, че когато руснаците трябваше да бъдат принудени да се ваксинират, руската пропаганда се провали, но когато призовава към бездействие, незабелязване на войната, тя работи по-добре от всякога. През 2023 г. в Русия, която е във война, бюджетът за пропаганда се е утроил. Бюджетът за полицията и другите силови структури в страната е съпоставим с разходите за армията. Путин се страхува от собствения си народ не по-малко от армията на Украйна, на която помага целият свят.


Друга причина е липсата на лидери. Иля Яшин и Алексей Навални са зад решетките. В Русия няма хора, способни да поведат протеста и да поведат хората. Народът мълчи. Изглежда, че сега няма инструменти, чрез които да е възможно да се активират руснаците. Много често като пример се посочва украинският Майдан, но този пример изобщо не работи в съвременна Русия. В Украйна имаше коренно различни входове: протестът имаше лидери, не един, а няколко големи телевизионни канала призоваха хората да излязат на площадите, правителството се беше сменяло няколко пъти до този момент и полицията не беше разпръснала протестиращите за един дълго време. Невъзможно е да се сравнява нивото на свобода и информираност на руското и украинското общество, следователно едва ли може да се очаква, че руснаците сега ще могат да организират масов протест, защото знаем


Страхът е универсален. Според различни оценки само в Москва сега живеят стотици хиляди украинци. Изглежда, ако само тези хора излязат на протест, ще се забележи. От една страна, тези хора не са виновни за войната - не е за тях да излизат, но възможно ли е да останеш настрани, когато родината ти е разрушена? Тъй като са вътре в Русия, тези хора вероятно са наясно, че сега протестът ще бъде незабавно потушен и всички, които напуснат, ще попаднат в затвора. Руснаците се страхуват точно по същия начин. Някои от радикалите ще кажат: не украинци, а руснаци да пълнят затворите, ако не са готови да протестират срещу войната. Руските затвори обаче сега са един от основните центрове за вербуване: затворниците се отвеждат на фронта от затвори в цялата страна и се използват на фронтовата линия като естествено пушечно месо. Ролята на военна регистрация и служби за вписване сега се изпълнява до голяма степен от колониите.


В резултат на това, докато една част от руското общество с радост откликва на предложението на държавата да остане бездействаща, другата е изключително уплашена от репресиите. Силовите структури действат по-твърдо от всякога, във връзка с което протестират малцина. Портретът на протестиращ (предимно в големите градове) е жена на средна възраст, която излиза на соло пикет. В същото време прави впечатление, че след 11 месеца на улицата започва вълна от нови хора, които никога досега не са участвали в протести.


Москва и Санкт Петербург не са цяла Русия, която всъщност живее много бедно. При население от 143 милиона души една четвърт от руснаците все още нямат топли тоалетни. Хората мислят за оцеляването си. Всъщност ваксинациите и ковид показаха, че хората не се интересуват от живота си толкова много, че няма значение дали ще умрат утре или след месец. Бедността придобива такива размери, че за много руски мъже отиването на война и смъртта остава може би единственият начин да печелят прилични пари. Армията е социален асансьор в руската провинция.


Мислейки за възможни протести, руснаците се ръководят не от примера на Украйна, а от Беларус. Безпрецедентните демонстрации от 2020 г. доведоха само до масови репресии. Европа, която преди две години се възхищаваше на беларусите като на смел народ, безстрашно и красиво противопоставящ се на диктатурата, един ден нарече същите тези беларуси съагресори и спря да им издава визи. В Европа има не само милиони бежанци, но и девет милиона жители на Беларус, затворени в страната си, за които те предпочетоха да забравят за един ден.


Човек, който тези дни реши да излезе на площада, за да се противопостави на диктатурата, прекрасно разбира, че няма на кого да разчита освен на себе си. Европа ще се възхити от делото му, но след това също толкова лесно ще го забрави. Днес си герой, но утре няма да ти отворим сметка, защото не си свалил диктатурата си, с която продължаваме да търгуваме. Така например, въпреки всички наложени санкции, търговският оборот между Швейцария и Русия не е намалял, а се е увеличил ! Голямо лицемерие. Казваме, че всички руснаци са лоши, защото Русия започна войната, блокираме банковите сметки дори на онези руснаци, които превеждат милиони евро в помощ на Украйна, но не забравяме и собствените си интереси.


Задавайки въпроса защо руснаците не излизат на масови протести, всеки път трябва да си представяме целия витраж от причини и в същото време да не забравяме, че европейците също участват в потискането на гражданското общество.


Пписателят Саша Филипенко
Превод и редакция Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4928 |01.03.2023 Кремена Кунева: Ще направя всичко възможно коалицията ПП-ДБ да бъде първа политическа сила . 3| 4168 |28.02.2023 Христо Петров-Хазарта влиза в битка срещу Борисов, Нинова и Костадинов . 4| 3851 |28.02.2023 Йенс Столтенберг обяви, че в дългосрочен план Украйна ще бъде член на НАТО . 15| 10020 |28.02.2023 Експерт: Може ли 6-и американски флот да ни избави от корупцията и защо половината европари за България отиват в Русия?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads