Реклама / Ads
0| 10920 |24.08.2022 ПОЛИТИКА

Politico: България рискува отново да се пристрасти към руския “Газпром”

.
Не отне много време България да започне отново да се изплъзва обратно в руската орбита, особено що се отнася до чувствителната тема за газовата зависимост на страната. Служебното правителство, което пое властта едва този месец, разпалва опасения, че София ще се върне обратно към закупуването на газ от руския газов монополист ”Газпром” и да възобнови традиционно по-приятелския тон на балканската държава спрямо Кремъл.
 

Това е ярък завой от политиката, водена от кратковременното правителство на Кирил Петков, което падна след вот на недоверие в края на юни. Петков зае необичайно конфронтационна позиция спрямо Русия след нахлуването на Москва в Украйна, изгони 70 служители на руското посолство и ускори преследването на алтернативни енергийни доставки, включително чрез газопровод през южната граница с Гърция.


Новата временна администрация, назначена от президента Румен Радев, обаче се възползва от дупката преди предсрочните избори на 2 октомври, за да коригира отношенията с руснаците. 


Радев, бивш пилот на изтребител МиГ-29 и ръководител на военновъздушните сили, е широко обвиняван от опонентите си, че е проруски настроен и бе издигнат за държавен глава от Социалистическата партия - наследничка на българската комунистическа партия, свързана с Москва. Публично той се заявява като държавник на страна от НАТО, осъди войната, но се противопоставя на българската военна подкрепа за Украйна. Миналата година пък САЩ реагираха остро на определено като лапсус изказване на Радев, когато той заяви, че Крим е руски. 


Администрацията на служебния премиер Гълъб Донев си играеше с идеята за възобновяване на вноса на руски газ, откакто пое властта, но нещата се засилиха още повече тази седмица, когато министърът на енергетиката Росен Христов каза, че България няма друг избор освен да поднови преговорите с руската компания. 


През април, заедно с Полша, България беше сред първите страни, чиито газови доставки бяха прекъснати от "Газпром" заради отказа да се плаща за синьо гориво в рубли. От тогава са прекъснати потоците и към редица други държави. 


Христов обвини бившия премиер Петков и политиката на правителството за влошаване на връзките с Москва, което ще затрудни значително бъдещите преговори. По-рано Христов подчерта, че новият кабинет няма намерение да подписва дългосрочен договор, но не изключи закупуването на газ от "Газпром".


Изявлението на Христов дойде ден след като посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова заяви, че плащането на доставките на газ трябва да става само в рубли и че не очаква да има проблеми при възобновяване на доставките за България, ако тя прояви необходимата "политическа воля“.


Някои политически анализатори се съмняваха, че добрата игра с "Газпром" ще доведе до нещо добро.


Обратен завой 


Може би най-яркият пример за това, че новата администрация на България се опитва да отслаби усилията на Петков да се освободи от руските газови центрове е случващото се покрай интерконекторът с Гърция. В продължение на години САЩ увещаваха България да отвори газов конектор на южната граница, който ще позволи на България да премине към различни линии за доставка, като например втечнен природен газ (LNG), доставян в Гърция или към доставчици в Азербайджан, Централна Азия и Средната Изток.


София обаче дълго отлагаше завършването на този трансграничен тръбопровод в полза на по-дълбоки отношения с "Газпром".


В явно разминаване с предшествениците си, Петков се опита да обърне нова страница, като даде приоритет на отварянето на гръцкия интерконектор, но временната администрация сега предизвиква противоречия, като отново открива пречки, които биха могли да попречат на трансграничните доставки от конкуренти на руския газов монополист. 


Малко след като служебното правителство пое управлението, българските медии разкриха, че правителството на Донев е намерило основания да се намеси в изграждането на газопровода. От енергийното министерство на Христов обясниха, че има пропуски, свързани със заверката на проекта. Петков предположи, че новото правителство е решило да бави проекта. Временното правителство отрича обвиненията, че следва старата проруска схема, като се опитва да блокира пускането на интерконектора, но подчертава, че България просто е в отчайваща ситуация с наближаването на зимата. 


България наистина е сред най-зле представящите се в Европа при запълване на газовите хранилища. 


Часове след встъпването в длъжност на новия служебен кабинет премиерът Донев сформира кризисен екип за справяне с "хаоса и разрухата" в енергетиката, който имаше за задача да работи денонощно.


Христов последва примера и описа ситуацията с доставките на газ като „сериозна, ако не критична“, като каза, че България има доставки на газ, които ще стигнат само до септември. Изявленията идват въпреки усилията на Петков да направи София по-малко зависима от руския газ. Неговото правителство започна преговори с Азербайджан за допълнителни доставки, осигури доставката на седем танкера LNG от американска компания и ускори работата по новата газова връзка с Гърция.


Междувременно служебното правителство обяви, че ще приеме само един от танкерите за LNG, позовавайки се на високата цена за осигуряване на слот на терминал в Турция и Гърция.


Старите приятели на Русия


Временният кабинет на Донев поема управлението в момент, когато страната е изправена пред растяща инфлация и политическа нестабилност. Изборите през октомври ще бъдат четвъртите в страната от април 2021 г.


Освен че демонстрира желание да поднови преговорите с "Газпром", едно от ключовите политически назначения в министерството на Христов, което отговаря за формирането на енергийната политика на страната до изборите, е известно с приятелската си позиция към Русия. Шефката на кабинета и бивш съветник на Радев Любомира Ганчева доскоро беше зам.-председател на маргинална партия, която открито пропагандира проруските си възгледи. Тя е посещавала Крим няколко пъти, откакто Русия анексира полуострова през 2014 г., по покана на местните власти, назначени от руския президент Владимир Путин. Преди две години материал, публикуван на уебсайта на нейната партия, анализира годишната пресконференция на Путин, възхвалявайки неговите лидерски умения в справянето с пандемията и за това, че отстоява руската нация "в най-мрачния час“


Един от ключовите приоритети на новия кабинет, който Радев обяви, е "да не се допусне въвличането на страната в конфликта“. Въпреки че не даде повече подробности, по-скорошните му коментари за войната накараха някои наблюдатели да се съмняват още повече къде се крият неговите симпатии.


Радев се колебаеше да приветства скорошното експулсиране на руски дипломати, инициирано от Петков. След този ход, държавният глава заяви, че "подобен безпрецедентен акт" поставя под риск "енергетиката, икономиката и хората".


превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9733 |23.08.2022 Euractiv: Разговорите на България с “Газпром” ще се провалят. Москва има предимство . 0| 8625 |22.08.2022 Politico: Мафиотската институция в ЕС, която не може да бъде закрита . 0| 39938 |03.08.2022 Червена лампа: Някой май умишлено лишава България от газ . 0| 4118 |26.07.2022 Politico: Пропагандната машина на Путин удря ЕС, докато Брюксел спи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads