Реклама / Ads
3| 6194 |06.03.2018 ПОЛИТИКА

Политолог: Управляващите трупат негативи от сделката с ЧЕЗ

.
”Управляващите засега със сигурност трупат негативи от сделката с ЧЕЗ”, коментира пред държавното радио политологът Страхил Делийски.
 
Опозицията не знам дали трупа негативи, не трупа особени позитиви, защото, все още не е късно, но пропусна шанса да предложи своята версия за това как се развива секторът в позитивен план, а не в търсенето в търсенето на вина".

В създалата се ситуация БСП е продължила със стратегията си да търси проблемите в технологията, а не в принципите и е направила опит да персонифицира вината, а не да предложи алтернатива, поради което и не извлича особено големи позитиви:

"Абсолютно прилича на една лява опозиция да потърси проблемите не в личността на изпълнителния директор, а в самия факт, че такъв тип публични услуги са приватизирани. Между другото, приватизацията на такива ключови услуги е крайъгълен камък на неолибералната политическа доктрина и БСП можеха съвсем аргументирано, политически отляво да атакуват принципа и смисъла, а не толкова конкретните технологични проявления".

Темата е с продължение и двете страни ще направят усилия да се изведе някакъв позитив, но управляващите са в по-трудна позиция.
Според политолога от ДПС пък са използвали случая, за да търсят възможности за формално приближаване до властта.

"Официалната позиция, която е дясна, е, че не бива държавата да се занимава с тези неща, това е обект на някакви частни отношения, на частни фирми. Но усещането, че правителство не функционира съвсем хармонично, вероятно създава някакво очакване на ДПС, че те могат да помогнат за това хармонично съществуване".

"Невъзможността на политическия модел да произведе своя алтернатива в бъдеще би довела до евентуална коалиция на ГЕРБ с БСП или с ДПС", смята Делийски. Относно възникналия конфликт с Чехия, политологът коментира, че това вероятно е "премерен риск" и държавата "вероятно играе на сигурно на друго място", като припомни, че сделката за ЧЕЗ се е случила, когато в обществото отново се е заговорило за изграждането на АЕЦ "Белене".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 17589 |25.02.2018 ”Движение 21”: Продажбата на ЧЕЗ - пример за съдружие на управляващите с неформална власт . 2| 5413 |29.01.2018 Политолог: От дебата за Истанбулската конвенция печели Борисов . 7| 17954 |11.10.2017 Береану за Фрог: Управляващите скачат на журналисти за „Емко”, за да не се разбере плана им . 3| 6523 |10.10.2017 Политолог: Няма как политици, участници в една голяма корупция, да се борят с нея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads