Реклама / Ads
15| 6414 |29.10.2019 ПОЛИТИКА

Политолози, социолози и антрополози обиколиха сутрешните блокове

.
Трети ден коментарите, анализите и прогнозите за месния вот не стихват. Експертите говорят, обясняват и разясняват. Тази сутрин близо 10 души изказаха мненията си в сутрешните блокове на три от телевизиите. Дано да са полезни с говоренето си, защото избирателите може и да се загубят в толкова много размисли и страсти.
 

Ето какво споделиха те:

 

За резултатите от местния вот на 27 октомври пред БНТ говориха Харалан Александров, социален антрополог и Цветозар Томов, социолог.


.
Снимка: Цветозар Томов и  Харалан Александров

 

Според Харалан Александров е очевидно, че големите системни партии са в добра кондиция. „ГЕРБ запазва водещата си позиция много категорично, много убедително. БСП прави много сериозна стъпка, като имаме предвид, че тя беше в нещо като будна кома и сега отново е на терена. ДПС, която мина през труден период отново много силно се връща, което в някакъв смисъл говори за нормализация на политическата система.“, каза той

 

"Манолова привлича наказателен вот срещу ГЕРБ, но тези хора не са десни. Кандидатите на ГЕРБ спечелиха от раз, но ще работят с доста цветни общински съвети", допълни социалният антрополог.

 

Според него резултатите са стабилизирали управлението, но хората са сигнализирали, че искат повече внимание и работа", коментира социалният антрополог.

"Резултатът на патриотичните партии беше лош, но това е нормално предвид отношенията им последните месеци. На фона на това ВМРО имаха добри резултати", разкри Александров.

 

 „Мисля, че в общи линии тези избори потвърдиха тази картина на политическите настроения, която се отрази и на резултатите от изборите през май за Европейски парламент, разбира се при тардиционно по-големия интерес и по-високата активност.“, обясни Томов. Според него тези избори са затвърдили резултатите от евроизборите.

 

"За Бонев гласуваха млади хора, а и от "Демократична България" се справиха добре", каза Томов. По думите му ГЕРБ са загубили 80 000 гласа на кметските избори и управляващите имат проблем с т.нар градска десница.

"Манолова беше подкрепена от десни партии, но не и от десни избиратели", заяви Томов.

 

"Не очаквам нито Бонев, нито "Демократична България" да изразят подкрепа към кандидатите на втори тур", разкри Цветозар Томов.

 


.

Снимка: Стойчо Стойчев и Атанас Стефанов

 

В сутрешния блок на Нова тв бяха поканени политологът Стойчо Стойчев и социологът от „Тренд“ Атанас Стефанов.

 

Според Стойчев хората, които са гласували за Борислав Игнатов няма да отидат да гласуват на балотажа за Мая Манолова и Йорданка Фандъкова

 

По думите му, ако ГЕРБ успеят да мобилизират 200 000 души, какъвто е обичайният брой на електората им в София, ще успеят да спечелят на балотажа. За София очаквам спокойна кампания, каза той. Позитивният вот на изборите беше за Борис Бонев, заяви Стойчев. Според неговата хипотеза Бонев би имал по-успешен резултат от Мая Манолова, ако беше останал на балотаж, а тя е носител на партийност и е свързана с БСП.

 

Според Стойчев избирателите в София, подкрепили на първи тур Борислав Игнатов, на балотажа масово няма да гласуват.

 

„Тези, които отидат да гласуват за районни кметове, ще гласуват за тях, но ще се въздържат да гласуват за един от двамата кандидати за столичен кмет“, каза още Стойчев.

 

По думите му в България на балотажа винаги се мобилизира много силен антивот.

Коментарът на Атанас Стефанов бе, че много често при балотажите има умора. Според него столицата не е синя и червена, тя е на много повече части кандидатури като тази на Борис Бонев имат шанс за в бъдеще.

 

Според Стойчев основната цел на кандидатите, останали на трето и четвърто място на първи тур, ще е да повишат политическата си цена, като се очаква чак в края на работната седмица да призоват за подкрепа на един или друг кандидат на балотажа.

 

 „Ключовото за балотажа е, че Мая Манолова засега не произвежда този наказателен вот. Това ще натежи върху това избирателите на Игнатов и Бонев по-скоро да не участват в балотажа”, съгласи се Атанас Стефанов.

 

Той определи като втората голяма битка на балотажа тази в Пловдив.

 „Това също е един подчертано десен град. Струва ми се, че вече е по-десен и от София. Това си личи и от този вот”, коментира Стефанов. „Там интересно ще е да видим или тези, които не са излезли да гласуват, или как ще бъдат пренасочени гласовете, събрани от третия и четвъртия”.

 

Що се отнася до exit poll проучванията в деня на първи тур, които даваха преднина на Дани Каназирева пред Славчо Атанасов, Стефанов обясни, че е имало злоумишлена намеса върху изследването.

 

„Имало е организация, която е искала да произведе намеса върху местата, където се извършва exit poll. Видяхме кое е било заинтересованото лице – Дани Каназирева”, каза той.

Що се отнася до балотажа във Варна политолозите смятат, че там изборът е непредсказуем.

 

 

Пред бТВ говориха политологът Петър Чолаков и социологът Стефан Георгиев (на снимката) пред бТВ.
.

 

Според двамата коментатоир избирателната активност едва ли ще се повиши в неделя на втория тур на местните избори, когато в 2/3 от областните центрове ще се решават на балотаж кой ще е градоначалник.

 

Според Чолаков повечето хора, особено в столицата, ще решат, че битката е предрешена и няма да излязат да дадат своя глас. Както знаете в столицата балотажът  е между Мая Манолова и Йорданка Фандъкова. Чолаков коментира и че има пропукване на хегемонията на ГЕРБ, но без основната позиционна сила БСП да успява да надделее решително в тази битка.

 

Според Стефан Георгиев областният победител е ГЕРБ, но картината в страната е много шарена, понеже в някои общински центрове партията е на трето място. Той обясни, че на втори тур ще се наблюдава конфигуриацията  статукво- промяна.

Чолаков изтъкна, че българският избирател не е толкова критичен към прегрешенията на политиците и вероятно това е и бъдещето  - политици да печелят избори от затвора, като визира победата на кандидта-кмета от Несебър, който спечели убедително с близо 60% подкрепа, докато е зад решетките.

 

.

 „ГЕБР ще има проблеми навсякъде със сглобяването на мнозинства в общинските съвети“ смята политологът Георги Киряков, който заедно с политологът Кольо Колев също бяха гости в бТВ. И двамата са на мнение, че безспорно най-драматичен ще бъде балотажът в София.

 

„Пиарите на Фандъкова се опитват да представят битката за София не за промяна, а като битка с червената заплаха. Това няма връзка със здравия разум“ заяви Кольо Колев. Според него, загубата на досегашната кметица би бил тежък удар върху имиджа на ГЕРБ, а това може да бъде началото на края на управлението им.

„Тази година екзит половете даваха доста голямо отклонение. Близо 50% от хората, които бяха помолени да повторят анонимно вота си, отказаха да го направят. Това е индикатор за едно нещо – страх“, заяви още Колев.

 

Според Киряков на балотажа в столицата е много важно поведението на протестния вот. Дали хората, които искат да се смени статуквото, ще отидат да подкрепят Мая Манолова не на база компетентността й, а защото искат промяна.

 

„ГЕРБ ще има проблеми навсякъде със сглобяването на мнозинства в общинските съвети, защото на много места нямат мнозинство и ще трябва да се договарят с много повече партии. Така ще се наложи да правят много повече компромиси, включително в София“ допълни Киряков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7920 |22.02.2019 Социолози: Нинова натисна всички педали, но БСП закъсняха да се върнат в парламента . 17| 12117 |22.10.2018 Социолози за Валери Симеонов: Психопат и фашист - потрес! . 3| 7546 |09.11.2016 Само във Фрог: Челен удар за социолозите ни на първия тур . 95| 11659 |18.10.2012 Социолозите на нож - бой за рейтингите на ГЕРБ и БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads