Реклама / Ads
6| 3273 |27.06.2023 ПОЛИТИКА

Премиерът Денков: Два проблема ни пречат - липсата на върховенство на закона и сантиментите към източните ни съседи

.
Николай Денков
Два проблема ни пречат - липсата на върховенство на закона и сантиментите към източните ни съседи”. Това каза премиерът акад. Николай Денков по време на откриването на Софийския икономически форум, предаде БНТ.
 

По думите му България трябва да работи за развитие на икономиката си, въпреки че е малка държава.

 

"Нашата страна е твърде малка, за да бъде конкурентна на големите региони. За съжаление това, което виждаме, е, че има две основни пречки - съществуващите проблеми с върховенството на закона. Вторият проблем е недостатъчна позиция за интеграция към НАТО и Запада и някои сантименти на източните ни съседи. Тези проблеми трябва да бъдат разглеждани заедно", посочи той.

 

Премиерът каза още, че ще бъдат изградени два нови реактора в АЕЦ "Козлодуй", както и ще бъдат затворени мините и централите в "Марица изток".

 

"Само преди 4 години бизнес лидерите на целия свят се състезаваха в това как да оптимизират процесите си, използвайки организацията на икономиката. Европейски и американски компании изнасяха производства в Китай, китайски фирми купуваха европейски и американски компании, всеки се опитваше да оптимизира производството, логистиката, услугите, по начин, който беше предначертан. Тези четири години изглеждат толкова далеч от сегашната перспектива - първо с пандемията, след това с изкуственото повишаване на цените на енергоносителите, началото на войната в Украйна, която показа, че светът не е сигурно място за търговия. Всичко това доведе до пълно преосмисляне на начина, по който трябва да се организира процесът", посочи още Денков в словото си, цитирано от БГНЕС.

 

Според Денков за региони като нашия икономическата криза може да е възможност, от която да се възползват. "Възможността да намерим своето място на картата и на Европа, и на границата между Европейския и Азиатския континент, така че да имаме своето самостоятелно място и тежест, с които да се включим в тези световни процеси", добави той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 3864 |06.06.2023 Николай Денков: Не е вярно, че ще пращаме войници в Украйна . 0| 8177 |14.08.2022 Премиерът Донев с нови рокади - сменя трима консули . 0| 4453 |24.06.2022 Премиерът: Днес българският парламент взе историческо решение . 0| 4546 |09.06.2022 Премиерът потвърди исканията на България към РСМ. Вархеи: Юни е важен месец, искаме споразумение в скоро време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads