Реклама / Ads
4| 11062 |16.05.2017 ПОЛИТИКА

Президентът Радев: Споделям мнението на г-н Панов за съдебната система

.
Източник: БГНЕС
Споделям тревогата на г-н Лозан Панов за състоянието на нашата съдебна система, каза във Велинград президентът Румен Радев, предаде ”Фокус”.
 
Той коментира, че в същото време буди недоумение фактът, че точно съдия номер едно го призовава в разрез с Конституцията да сформира Специализирана комисия по случая "Цум-гейт".

 "Президентът, съгласно правомощията по Конституция, не е следовател или разследващ орган. Разбира се г-н Панов се позовава и на Решение 25 от 1995 година на Конституционния съд, че при определени политически ситуации, президентът има право на извънконституционна намеса.

 

Само че в своето писмо към мен, спестява най-важното - какви са формите на тази намеса, а те много ясно са казани, тази намеса е чрез писмени и устни изявления. Ето нещо, което сега правя и пред вас", каза също Радев. Той допълни че всички очакват нашата съдебна система, използвайки всички органи и инструментариуми и механизми по Конституция, да докаже своята самостоятелност и независимост и да се справи с тези проблеми. "Наистина в дневния ред на България не са крамолите във Висшия съдебен съвет. Ние очакваме от този Съдебен съвет да бъде пример за разум, за мъдрост, за гражданско отговорно поведение", каза също Румен Радев.


България е парламентарна република и президентът не може да направи мажоритарно райониране на страната, каза още държавният глава.

Президентът обърна внимание, че България е парламентарна република. "Виждам, че някои депутати се държат все едно сме президентска република. Ако наистина го искат, нека да го кажат, ако не - да не бягат от своята отговорност.

 

Президентът няма такива правомощия, неговата роля в изборите е регламентирана ясно в Конституцията и закон не може да я променя", каза също Радев. Той допълни, че президентската институция няма експертизата и капацитета да извърши райониране.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6718 |16.05.2017 Узунов: Президентът няма да се поддаде на интригата да разследва Цацаров . 5| 3993 |12.05.2017 В. Радев: Председателството ни на ЕС ще е главният приоритет на МВР . 1| 5984 |11.05.2017 В. Радев: Кадровият въпрос е най-големият проблем в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads