Реклама / Ads
10| 4063 |13.03.2023 ПОЛИТИКА

Проф. Вачков: Тезата на Пендаровски за македонските евреи има политически цели, няма источиески факти

.
Източник: стопкадър
Твърденията на Стево Пендаровски са поредните нападки към България. Тезата на Пендаровски не е нова, тя не се гради на никакви аргументирани исторически факти. Тази теза има политически цели.
 

Това каза в ефира на bTV директорът на Института за исторически изследвания при БАН и член на съвместната българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси проф. Даниел Вачков, който коментира искането на северномакедонския президент Стево Пендаровски България да се извини заради депортацията на македонските евреи.

 

"Депортирането на евреите от Северна Македония е изцяло организирана и финансирана от Германия. Това е част от една обща акция на Германия на Балканите. 1941 година Германия побеждава Югославия в една кратка война. България само администрира териториите в Македония и Беломорска Тракия, но тези територии са изцяло под властта на Райха.

 

Тези територии са отдадени на България да ги администрира до края на войната, но Германия винаги ги е считала за свои. Това е ясно разписано в документи от онова време. Германия гледа на евреите от Македония като подвластни на Берлин. Като се видят всички документи, става ясно, че България няма как да се противопостави на депортирането на тези евреи", каза той. 

 

"Не мисля, че цар Борис III е имал как да направи нещо. В този момент отношенията му с Берлин са доста сложни, защото той категорично отказва да изпрати българска армия на Източния фронт.

 

България е един много особен съюзник на Германия. Самият факт, че Македония и Беломорието не се дават изцяло на България говори достатъчно за този факт. По този начин Германия е искала да бъде сигурна, че България ще изпълнява съвестно своите съюзнически задължения, обясни проф. Вачков. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 10307 |17.02.2023 Проф. Евгений Дайнов: Няма как ГЕРБ да се съблече от ”дрехата Борисов”, папката за него е на бюрото на Байдън . 19| 6244 |24.01.2023 Проф. Тагарев: Путин и Лавров изглеждат потиснати и неуравновесени . 9| 5127 |19.01.2023 Проф. Вили Лилков: Радев ще остане в историята само с вдигнатия юмрук, ”Мутри, вън!” и ”Крим е руски, чий да е?!” . 0| 8935 |13.01.2023 Проф. Слатински: Украйна плаща кървав данък за проруската Пета колона, а България?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads