Реклама / Ads
21| 12379 |07.03.2019 ПОЛИТИКА

Проф. Христов: Политическият ни елит е кокошкарски, а ситуацията - гееополитическа

.
Проф. Иво Христов
Като погледна, руските ракети като нищо може да бъдат насочени срещу България. Идва време разделно и е много трудно да видим как ние ще играем в тази ситуация. Ситуацията е геополитическа, а политическият ни елит е провинциален, кокошкарски. Борисов играе върху много тънък лед, който на моменти вече се пука.
 

Това заяви пред bTV професор Иво Христов, коментирйки излизането на Русия от договора за спиране използването на ракети със среден и малък обсег.

 

Влизаме в много интересна времева полоса за България. Проектите "Турски поток" и "Белене" ще имат много интересни политически последици. За втори път Русия се опитва да прокара ключов газопровод през страната ни. През следващите няколко месеца ще бъде изключително интересно какво ще се случва в България. Класическата азбучна истина е, че колкото повече газопроводи толкова по-добре. Истината обаче е, че българската територия е място за сблъсък между руските и американските икономически интереси, заяви депутатът от БСП.

 

Миналия месец Помпейо заяви, че в Европа не трябва да има никакви руски газопроводи. Наближава интересен момент, в който заради газопровода "Северен поток 2" Германия ще заяви, че има национален интерес, който не винаги съвпада с американския. Американската гледна точка към тези проекти е кристална – руснаците изнасят суровина, европейците им плащат, а с тези пари руснаците се въоръжават срещу САЩ. Русия казва точно обратното - Европа има нужда от нас. Германо-руската връзка е кошмарът на всеки англосаксонски политик. Така че това, което се случва на наша територия, е точно заради този проблем, коментира Христов.

 

Отделянето на Турция от западния геополитически блок е нещото, което напоследък се случва всеки ден. Това означава, че идват много интересни времена за българската геостратегическа територия. Терирторията на България изведнъж става много важна за САЩ. Задвижва се една ос България - Македония - Албания, която ще бъде много важна за българската външна политика. Отпадането на Турция от геополитическия пъзел придава прекалено голямо значение за българската територия, което може да ни донесе проблеми, опасява се депутатът.

 

Той коментира и излизането на Русия от договора за спиране използването на ракети със среден и малък обсег. Като погледна, руските ракети като нищо може да бъдат насочени срещу България. Идва време разделно и е много трудно да видим как ние ще играем в тази ситуация. Ситуацията е геополитическа, а политическият ни елит е провинциален, кокошкарски. Борисов играе върху много тънък лед, който на моменти вече се пука, каза още Иво Христов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 10533 |24.01.2019 Проф. Слатински: Фашизмът набира сила и скорост! . 12| 7288 |04.01.2019 Проф. Михаил Константинов: Няма да има три пъти избори през 2019 г. . 9| 7414 |29.12.2018 Проф. Дайнов: Посольство России в Болгарии ни показва среден пръст . 14| 13536 |16.12.2018 Илия Троянов: Политическият елит в България е фалирал и трябва да се маха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads